Rondo wielopasmowe, z którego pasa

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Rondo wielopasmowe, z którego pasa

Postprzez denuit » niedziela 16 września 2012, 14:37

Witam, niedługo będę zdawała egzamin w WORD-ie i mam pewne wątpliwości dotyczące ronda wielopasmowego, gdy są wymalowane np. dwa pasy ze strzałkami do jazdy prosto.
Proszę o wyjaśnienie mi na przykładzie ronda na zdjęciu :)

zdjęcie : http://imageshack.us/photo/my-images/109/rondoi.png/

1) Jeśli chcę jechać prosto, to jako L-ka muszę wjechać na rondo pasem B czy C ?
2) Jeśli chcę skręcić w lewo to wjeżdżam A czy B ?
3) Czy przy zawracaniu muszę wjeżdżać pasem A ?
denuit

Re: Rondo wielopasmowe, z którego pasa

Postprzez Cyberix » niedziela 16 września 2012, 14:42

Odpowiedzi: A,B,C są prawidłowe, nie ma tylko D dla skręcania w prawo. Jednak uwaga. Tak należy jechać nie tylko jak pojedziesz "L" tylko tak powinni jeździć wszyscy!
Cyberix

Postprzez RossoneriDevil » niedziela 16 września 2012, 14:52

1) Jeśli chcę jechać prosto, to jako L-ka muszę wjechać na rondo pasem B czy C ?

1) Jako "L" radziłbym C ponieważ jest to najbliżej prawej krawędzi natomiast normalnie można śmigać prosto z pasa "B" i "C"

2) Jako "L" sugerowałbym zająć pas B ponieważ po skręcie w lewo możesz od razu zająć prawy pas którym będziesz kontynuować jazdę, a normalnie można skręcać z pasa A i B różnica jest tylko taka że przy skręcie z A zajmujesz lewy pas a przy skręcie z B zajmujesz środkowy bądź prawy.

3) Tak, przy zawracaniu z dwóch wyznaczonych pasów do skrętu w lewo możesz to zrobić tylko ze skrajnie lewego pasa "A"

Jeżeli w jakieś kwestii wprowadziłem w błąd proszę o poprawienie mnie.
RossoneriDevil

Postprzez Cyberix » niedziela 16 września 2012, 15:27

Wg mnie porada jest nieprecyzyjna za która można dostać mały błąd.

RossoneriDevil napisał(a):1) Jako "L" radziłbym C ponieważ jest to najbliżej prawej krawędzi natomiast normalnie można śmigać prosto z pasa "B" i "C"

Jeżeli na C będą stały samochody a B będzie wolne i ustawisz się na C to może to zostać potraktowane jako błąd.
Cyberix

Postprzez typper » poniedziałek 17 września 2012, 13:47

jest taka zasada jeżeli chodzi o jazdę po drodze - zawsze możesz się do niej odwołać jak nie będziesz wiedział albo jak egzaminator zapyta a brzmi ona:

jeździmy zawsze możliwie najbliżej prawej strony :-)
typper

Postprzez maryann » wtorek 18 września 2012, 10:13

Tu jest sytuacja o tyle jednoznaczna, że konsekwentnie oznakowanie sprzed ronda przeniesiono także na rondo.
Po drugie
typper napisał(a):jest taka zasada jeżeli chodzi o jazdę po drodze - zawsze możesz się do niej odwołać jak nie będziesz wiedział albo jak egzaminator zapyta a brzmi ona:
jeździmy zawsze możliwie najbliżej prawej strony :-)
Jest też zasada... z art.3. i nawiązuje do poszanowania miejsca na drodze, aby nie utrudniać. Tutaj po to są po dwa pasy wyznaczone w określonych kierunkach, by z nich korzystać.
Cyberix napisał(a):
kujawiaczkaa napisał(a):jechać prosto to powinien ustawić się po prawej stronie pasa ruchu
No niestety w mojej ocenie pudło. Przepisy ogólne mówią, iż o ile znaki nie stanowią inaczej, jadąc na wprost przez skrzyżowanie, można pojechać z dowolnego pasa. Jeżeli było by tam 10 pasów i nie było żadnych znaków, to z 10 znaków można pojechać prosto, ze skrajnego prawego w prawo, i skrajnego lewego w lewo. Ale z 10 prosto!
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez bac » piątek 28 września 2012, 15:50

Proszę o wyjaśnienie mi na przykładzie ronda na zdjęciu

Krótko i bez zbędnego lania wody:
Jadąc L-ką:
W prawo - z pasa D.
Prosto - z pasa C.
W lewo - z pasa B.
Zawracaj - z pasa A.
bac

Postprzez dylek » piątek 28 września 2012, 20:36

Krótko i bez zbędnego lania wody:
Jadąc każdym pojazdem, w tym również L-ką:
W prawo - z pasa D.
Prosto - z pasa B lub C.
W lewo - z pasa A lub B.
Zawracaj - z pasa A.
Nic innego przecież niż strzałki pokazują tu nie ma co wymyślać...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez sankila » niedziela 30 września 2012, 03:05

denuit napisał(a):1) Jeśli chcę jechać prosto, to jako L-ka muszę wjechać na rondo pasem B czy C ?

Dobre rondo dla L-ki, zeby pokazać, że jeździ z głową, czyli jak najkrótsza trasa i jak najmniej manewrów.
Przy jeździe na wprost:
B i C puste - wjazd na C (bo prawy);
C zakitowane, na B mniej pojazdów - wjazd na B (bo również prowadzi prosto);
B i C zakitowane - wjazd na C (gdyby był korek na lewoskręcie, może nie dojechać do rozdzielenia kierunków).

Przy jeździe w lewo:
A i B puste - wjazd na B (bo prawy)
B zakitowane, na A mniej pojazdów - wjazd na A (bo ma linię przerywaną, a część pojazdów z B jedzie prosto, więc spokojnie zmieni pas).
A puste, B zakitowane, C puste - L-ka wjeżdża na B. Puste C oznacza, że wszyscy jadą w lewo i łatwo o wymuszenie pierwszeństwa przy zmianie pasa (a to koniec egzaminu); jazda "w ogonku" jest mniejszym błędem. Oczywiscie "normalny" kierowca zmieniłby pas "na wcisk", ewentualnie zrobił koło po A, ale koło niego nie siedzi egzaminator :wink:
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez dylek » poniedziałek 01 października 2012, 20:32

Drezyna napisał(a): Twierdzę tylko, że nie istnieje nakaz zawracania wyłącznie ze skrajnego pasa, co zdaje się niektórzy sugerują. Pisz konkretnie o przepisach, a nie zwyczajach miejscowych.

Obrazek
Obrazek
Dalej podtrzymuję...cieniutko czytasz te przepisy...oj cieniutko...
Teraz twoja kolej...wklej no coś na potwierdzenie twojej tezy, że strzałka umieszczona na innym pasie niż skrajny pozwala ci zawrócić...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez lith » poniedziałek 01 października 2012, 21:51

Post Dylka chyba wszystko wyjaśnia. Nie ma co szukać dziury w całym i mieszać innym w głowach jakimś rozbijaniem na 100 skrętów. Jak będzie takie skrzyżowanie, gdzie będzie to tak rozwiązane to nikt nie będzie miał wątpliwości, że będą to 2 skręty w lewo, a nie zawracanie.
lith

Powrót do Sytuacje na drodze