Rozpocząłem jazdy na mieście i chcę się upewnić czy dobrze zrozumiałem, jak należy postąpić w poniższej sytuacji. Nadmienię, że chcę jechać zgodnie z wymaganiami egzaminacyjnymi.

Poniższy rysunek przedstawia dwa skrzyżowania, na obu chcę pojechać w lewo. Pierwsze jest wtedy, gdy obszar wyłączony z ruchu mam na wprost, a drugie gdy mam ten obszar przy prawych drzwiach. Interesuje mnie jak według wymagań egzaminacyjnych powinienem pojechać od momentu przedstawionego na sytuacji do momentu, gdy będę już stał z włączonym kierunkowskazem na skrzyżowaniu nr 2.
Jadę ulicą. Widzę przeszkodę - samochód. Włączam lewy kierunkowskaz i zmniejszam prędkość. Upewniam się, czy:
a) nikt nie jedzie pasem z naprzeciwka (przednia szyba)
b) nikt nie ma zamiaru mnie wyprzedzić lub już tego nie robi (lusterko wsteczne i lewe)
Wjeżdżam na lewy pas. Wyłączam kierunkowskaz. Po minięciu (sprawdzam w lusterku prawym) z włączonym lewym kierunkowskazem wracam na prawy pas. Z tego co pamiętam (nie jeżdżę na pamięć, ale już kilka minut po jeździe nie pamiętam takich szczegółów, że gdzieś na skrzyżowaniu jest taki a taki znak), z prawej jest jednokierunkowa i z niej nie wyjedzie samochód, więc swobodnie jadę. Jeśli jednak by była dwukierunkowa to jeśli ktoś jedzie z prawej strony to ustępuję mu pierwszeństwa. Przejeżdżam pierwsze skrzyżowanie z lewym kierunkowskazem i dojeżdżam dosyć blisko osi jezdni na drugim skrzyżowaniu.
Nie jestem pewny kierunkowskazów. Jeśli nie byłoby skrzyżowań, to włączam kierunek lewy, upewniam się, wjeżdżam na lewy pas, wyłączam kierunek, omijam, prawy kierunek, upewniam się czy mogę wrócić, wjeżdżam na pas prawy, wyłączam kierunek.
Czy jeśli jestem w takiej sytuacji jak na obrazku, to powinienem na chwilę wyłączać kierunkowskaz lewy, by chwilę potem go włączyć? Nie wprowadzi to innych kierowców w błąd albo nie będzie potraktowane jako błąd na egzaminie?
I pytanie dodatkowe: czy jeśli samochód byłby zaparkowany nieprzepisowo - zbyt blisko skrzyżowania, a ja podczas manewru najechałbym na linię to skutkowałoby przerwaniem egzaminu?