Odszkodowanie w wypadku zderzenia ze zwierzęciem

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Odszkodowanie w wypadku zderzenia ze zwierzęciem

Postprzez BOLEKlodz » czwartek 20 września 2012, 22:18

Witam! We wtorek, po godzinie 19.00, gdy było już ciemno, jadąc samochodem ul. Transmisyjną w Łodzi (kawałek od Selgrosa) miałem niemiłe zdarzenie. Fragment w/w ulicy, o długości ok. 200 - 250m nie jest w ogóle oświetlony. Jechałem samochodem (od razu zaznaczam, że zgodnie z przepisami, bo na końcu tego odcinka jest przejazd kolejowy i nie ma powodu się zbytnio rozpędzać) i w pewnym momencie w lewe drzwi uderzyła młoda sarna wybiegająca z pola. Odbiła się ona od nich, upadła na sąsiednim pasie, na szczęście jadący z naprzeciwka zdołał ją ominąć. Ja nie miałem takiego szczęścia, co zakończyło się stłuczoną szybą, rozwalonym lusterkiem i wgniecionymi drzwiami i tylnym błotnikiem. Na miejsce została wezwana policja, która spisała protokół, później również ktoś, kto zabrał zwierzę.
Samochód co prawda doprowadziłem do stanu używalności, ale jednak chciałbym ubiegać się o odszkodowanie, bo jednak auto jest uszkodzone, a na drodze nie było znaku "uwaga! dzikie zwierzęta". Czy ktoś miał podobną sytuację i może mi doradzić, do kogo mam się udać z tym problemem? Do zarządcy drogi, nadleśnictwa, czy jeszcze do kogo innego?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
BOLEKlodz

Re: Odszkodowanie w wypadku zderzenia ze zwierzęciem

Postprzez Cyberix » czwartek 20 września 2012, 23:38

Cyberix

Powrót do Sytuacje na drodze