pierwszeństwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

pierwszeństwo

Postprzez prawko00 » piątek 31 sierpnia 2012, 20:58

Witam . Uczęszczam na kurs prawa jazdy i juz w miare umiem wszystko ale bardzo mi sie myli pierszeństwo na skrzyżowaniach !. Nie umiem tego opanować a mianowicie wiem że jak skręcam w lewo to muszę wszystkich przepuścić ale co dalej ? Bardzo prosiłabym o jakieś wytłumaczenie tego jak jest skrzyżowanie ze znakami z sygnalizcją świetlną i kiedy jeszcze mam pierwszeńśtwo bądź go nie mam.
prawko00

Re: pierwszeństwo

Postprzez athlon » piątek 31 sierpnia 2012, 23:20

prawko00 napisał(a): i juz w miare umiem wszystko

:spoko:
jak są znaki i DZIAŁAJĄCA sygnalizacja świetlna to wtedy znaki dotyczące pierwszeństwa/ustąpienia przejazdu nie obowiązują, a ruch na skrzyżowaniu reguluje sygnalizacja. Gdy sygnalizacja nie działa to wtedy ruch na skrzyżowaniu regulują znaki. O co jeszcze pytałeś?
athlon

Postprzez rocko19 » sobota 01 września 2012, 12:04

Takie podstawy to ty powinnas wiedziec na 1 godzinie nauki teoretycznej w osrodku w ktorym robisz kurs, jak ty na droge wyjechalas..
rocko19

Postprzez prawko00 » sobota 01 września 2012, 14:09

Tak gdzie sygnalizacja drogowa jest to wiem , tam gdzie znaki to też wiem . Ale czasem jest tak że np. nie ma nic bądź ja mam zielone i ktoś inny też .
prawko00

Postprzez rocko19 » sobota 01 września 2012, 17:27

Kobieto pytasz o sytuacje drogowe adekwatne do zdawania na karte rowerową. O co ci chodzi konkretnie..
rocko19

Postprzez mgregor » niedziela 02 września 2012, 01:52

prawko00 napisał(a):Tak gdzie sygnalizacja drogowa jest to wiem , tam gdzie znaki to też wiem . Ale czasem jest tak że np. nie ma nic bądź ja mam zielone i ktoś inny też .

Moze dlugo prawka nie mam ale z tego co wiem, nie ma tak, ze wszyscy naraz na skrzyzowaniu maja zielone...

Jak nie ma nic to zasady ogolne (prawa strona itd).

Zastanawiam sie, kto Cie wpuscil za kierownice jesli nie znasz takich podstaw...
mgregor

Postprzez typper » wtorek 11 września 2012, 00:51

hehe wiec:

generalnie skręty w lewo są najtrudniejsze..dodatkowo:
jeżeli chodzi o sygnalizację to musisz zobaczyć czy jesteś na skrzyżowaniu kolizyjnym - chyba tak to się nazywa..
najczęściej na kilka pasów (np. lewo, prosto+prawo) jest jeden sygnalizator
wiec skręcając w lewo musisz puścić auta jadące z naprzeciwka mające też zielone światło :-)

pozdr
typper
typper

Powrót do Sytuacje na drodze