światła s1

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

światła s1

Postprzez fofunio » środa 22 sierpnia 2012, 23:51

Chodzi mi o światła s1 (bez strzałek) lecz z podwieszanymi tablicami (obok lub pod światłami) mówiącymi o kierunkach jazdy. Czy to normalne s1? tzn. kolizyjne? auto na zdjęciu chcąc skręcić w lewo musi ustąpić pierwszeństwa pojazdom nadjeżdżającym z nad przeciwka? Aby światła te były bezkolizyjne musiały by być na nich strzałki (wtedy by było s3), dobrze rozumuję?

http://zapodaj.net/ab43a7ac11d61.jpg.html
fofunio

Re: światła s1

Postprzez szymon1977 » czwartek 23 sierpnia 2012, 00:14

Tak.
170 napisał(a):§ 97.3.Sygnał zielony nadawany przez sygnalizator kierunkowy S-3 oznacza, że podczas jazdy we wskazanym kierunku nie występuje kolizja z innymi uczestnikami ruchu.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Cyberix » czwartek 23 sierpnia 2012, 08:50

Te tablice informują o dozwolonych kierunkach jazdy z danego pasa ruchu i nic więcej. Bardzo wygodne tablica na rozbudowanych skrzyżowaniach.
Cyberix

Postprzez fofunio » czwartek 23 sierpnia 2012, 13:27

hmm więc jeśli tablice te informują o dozwolonych kierunkach jazdy a sygnalizacja ta jest dalej zwykłą sygnalizacją s1 mówiącą o ustąpieniu pierwszeństwa pojazdom nadjeżdżającym z przeciwka przy skręcie w lewo to można zawracać na takich światłach? (s1 z tablicami). Bo z tego co mi wiadomo można zawracać na s1, tam gdzie są strzałki na drodze (ale nie ma świateł s3), na s2 - zielonej strzałce i tam gdzie nie jest to wyraźnie zakazane. A w takim przypadku? bo już się troszkę pogubiłem.
fofunio

Postprzez maryann » czwartek 23 sierpnia 2012, 15:05

falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez fofunio » czwartek 23 sierpnia 2012, 19:32

Rozumiem, czyli można. A jeszcze jedno mam takie pytanko: komu ustępuję na zielonych strzałkach (że pieszym to wiem). Jeśli mam czerwone światło i zieloną strzałkę w prawo to patrze czy nie ma pieszych i ustępuję pojazdom mającym zielone światło i jadącym w ten pas co ja i teraz pytanie którzy mają zielone światło?, gdy skręcam w prawo to mam patrzeć na tych z lewej tak? (bo ci z naprzeciwka z lewej strony mają czerwone dalej) a gdy chce na zielonej strzałce skręcić w lewo na skrzyżowaniu to patrzę na tych z lewej i prawej bo oni mają też zielone i jak nic nie jedzie to jazda, zgadza się? czy coś pogmatwałem zaś?
fofunio

Postprzez maryann » piątek 24 sierpnia 2012, 09:13

Żeby więc uprościć: przede wszystkim masz czerwone- ustępujesz więc WSZYSTKIM. Kiedy nie będzie NIKOGO, z kim tor jazdy by ci się przecinał dopiero możesz jechać. Oczywiście, nie dotyczą cię relacje jeżeli twój kierunek ruchu nie przecina się innym. Gdyby nie było zielonej strzałki, nie mógłbys jechać nawet na skrzyżowaniu absolutnie pustym.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Powrót do Sytuacje na drodze