Jak wyjechać na skrzyżowaniu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jak wyjechać na skrzyżowaniu

Postprzez Cortex » środa 13 czerwca 2012, 19:12

Witam.

Mam oto takie 2 skrzyżowania.
Obrazek
Obrazek

Jak mam na nich wyjechać? Jak z lewej (od miejsca wyjazdu) bedzie pusto to na ss-ie nr 1 mogę wyjechać i czy potem mogę się włączyć jak są niewyznaczone pasy ruchy czy muszę przepuścić jadących z prawej? W 2 sytuacji to samo.

Pozdrawiam Serdecznie.
Cortex

Re: Jak wyjechać na skrzyżowaniu

Postprzez lith » środa 13 czerwca 2012, 20:43

Masz po prostu nie wymusić na nich pierwszeństwa. Na 1 praktycznie nie ma takiej możliwości więc lajt, tylko patrzysz czy ktoś czegoś nie kombinuje dziwnego. Na 2 musisz patrzeć czy nie sygnalizuje zmiany pasa ruchu na Twój.
lith

Re: Jak wyjechać na skrzyżowaniu

Postprzez szymon1977 » czwartek 14 czerwca 2012, 23:07

W sytuacji drugiej, jeżeli od dołu nic nie jedzie, a od góry jedzie sporo pojazdów możesz wjechać na przełączkę i ustawić się na niej wzdłuż drogi głównej. Pomimo, że przełączka jest na tyle wąska, że stojąc w poprzek lub pod skosem przeszkadzałbyś w ruchu pojazdów poruszających się główną drogą Ty stojąc wzdłóż nikomu nie będziesz przeszkadzał. Wtedy możesz do woli czekać na dogodny moment do kontynuowania jazdy nie wymuszając na nikim pierwszeństwa przejazdu i nie utrudniając nikomu ruchu.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Powrót do Sytuacje na drodze