Poznań, Rondo Rataje, pewne okoliczności a pierwszeństwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Poznań, Rondo Rataje, pewne okoliczności a pierwszeństwo

Postprzez obibok1 » niedziela 31 lipca 2011, 01:45

Witajcie.

Jako że to mój pierwszy post - mam na imię Krzysiek; prawo jazdy mam od 3 lat, póki co żadnego mandatu czy stłuczki (odpukać).

Jakiś czas temu na poznańskim Rondzie Rataje miałem dosyć niemiłą sytuację. Mianowicie: są trzy pasy, jeden do jazdy w prawo, jeden prosto, jeden prosto i lewo. Wybrałem lewy z uwagi na to, że chcąc jechać prosto w pierwsze skrzyżowanie za rondem chciałem skręcić w lewo.

Rondo ma sygnalizację świetlną, ale tylko przy wjeździe, nie kierunkową.
Tak czy owak - na świetle zielonym (jakby inaczej) wjechałem na rondo. Z uwagi na to, że to były godziny szczytu, na rondzie nie było korka, ale samochody jechały powoli bo było tłoczno. No i niestety, za rondem ktoś na czerwonym wtargnął na przejście, wszystkie samochody się zatrzymały, i w efekcie tego nie zdążyłem ze skrzyżowania zjechać zanim samochody zaczęły jechać z mojej prawej strony (zapaliło im się zielone światło).

Rondo ma taki profil, że miejsce mojego zatrzymania powodowało, że blokowałem lewy pas także tym jadącym z prawej (generalnie jak samochody zaczęły jechać to nie mogli oni wiedzieć, że ja wjechałem jeszcze z innej strony niż oni), tak więc kierowcy z tyłu gorączkowo ponaglali mnie swoimi klaksonami. Z drugiej strony z uwagi na możliwą kolizję nie mogłem szybko opuścić skrzyżowania.

Całą sytuację rozrysowałem na rysunku niżej - różowe pudełko to mój tor ruchu, czerwone - miejsce gdzie się zatrzymałem, niebieskie pudełka to samochody jadące z prawej strony; na czarno zostały oznaczone pasy obowiązujące mnie, na szaro - tych z prawej.

Obrazek

I moje pytanie - o tyle, o ile w przypadku gdyby rondo nie było wyposażone w sygnalizację świetlną sytuacja byłaby jasna (opuszczający rondo ma pierwszeństwo), o tyle w tym momencie chciałbym spytać: kto tutaj ma pierwszeństwo, i kto byłby winnym kolizji, jeżeli ta nastąpiłaby na przecięciu namalowanych strzałek?

Pozdrawiam
obibok1

Re: Poznań, Rondo Rataje, pewne okoliczności a pierwszeństwo

Postprzez dylek » niedziela 31 lipca 2011, 09:16

obibok1 - teoretycznie nie jest zabroniony zjazd ze skrzyżowania na czerwonym świetle.
I teoretycznie zabroniony jest wjazd na zielonym, jeśli skrzyżowanie jest jeszcze zblokowane tymi co nie zdążyli zjechać...
Ale to tylko teoretycznie...
W praktyce jak zobaczą zielone to gaz w podłogę i trąbienie "co ty tu gościu robisz jak ja mam zielone ?? "
Być może najlepszą opcją by było w tej sytuacji zdecydowanie się na dodatkowe kółeczko wokół wyspy...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez obibok1 » niedziela 31 lipca 2011, 10:02

No dobrze, akurat w tej sytuacji po prostu poczekałem chwilę i zjechałem ze skrzyżowania widząc, że na środkowym pasie jest trochę miejsca, jednocześnie dodatkowo wystawiając kierunkowskaz w prawo żeby każdy wiedział co robię.

Tak czy inaczej zastanawia mnie to, czyja wina byłaby w momencie, kiedy ja bym spowodował kolizję zjeżdżając ze skrzyżowania, bo tak jak mówię - tutaj nie było to widoczne, że ja jeszcze nie zjechałem ze skrzyżowania, profil skrzyżowania jest taki, że jeżeli zaczną jechać samochody z prawej, to zwyczajnie jadą bezpośrednio za tymi, którzy ze skrzyżowania jeszcze nie zjechali jadąc z którejkolwiek innej strony.

Swoją drogą sytuacja o której mówisz - cóż, tutaj niejednokrotnie większe i częstsze spięcia są w momencie tych skręcających w lewo na zwykłych skrzyżowaniach, gdy to nie zdążą oni ze skrzyżowania zjechać zanim zaczną jechać samochody z ich prawej strony (czy wtedy też w momencie zjeżdżania ze skrzyżowania skręcających w lewo, którzy wjechali na skrzyżowanie na zielonym nie-kierunkowym, mają oni pierwszeństwo przed tymi, którzy jadą z prawej strony? Bo jeśli tak to chyba już wiem co zrobię jak prawy bok samochodu mi ktoś zarysuje ;) )

Rondo Rataje jest duże i zatłoczone w godzinach szczytu, tak więc dodatkowa runda to jest jednak dosyć sporo fatygi :)
Z lotu ptaka wygląda tak: (ja stałem tak jak ten biały samochód przy literze D, tylko jeszcze na pasie tym bliżej wysepki)
Obrazek

Pozdrawiam
obibok1

Postprzez BOLEKlodz » niedziela 31 lipca 2011, 13:46

Zastanawia mnie to, że pasy na samym rondzie mają kierunki zależne od tego, z której strony się na nie wjedzie. Na przykład fragment między prawym, a górnym zjazdem:
a) Pas wewnętrzny: Jadący z dołu: Pn/zach, jadący z prawej: zach/płd
b) Pas środkowy: z dołu na pn, z prawej na zach
c) pas zewnętrzny: prawoskręty

Pewnie z tego powodu ludzie Cię ztrąbili, bo: Co on robi? Zjeżdża z ronda z lewego pasa? Chore trochę. Ciekawe jak to by wyglądało gdyby siadła sygnalizacja ok. 16-tej.
BOLEKlodz

Postprzez mateo2244 » piątek 08 czerwca 2012, 21:25

do _obibok1_

Witam
moim zdaniem zdarzaja sie czasem takie sytuacje... chodz nie zostaly przewidzaine w tym rondzie, jak rowniez przewidziane przez tych ktorzy wjechali na rondo z prawej. Używanie klaksonu świadczy tylko o ich braku kultury. W tej sytuacji zrobił bym to samo.

Powiem Ci ze 2 dni temu mialem niebezpieczna sytuacje.. jechałem tak jak Ty. Wjazd ten sam ten sam pas no i chciałem zjechać tam gdzie Ty. Niestety kierowca tira ktory jechal obok mnie po prawej zamiast zjezdzac na wprost zaczal zajezdzac mi droge i trabic na mnie... Ja o mało nie rozpieprzyłem sie na krawężniku. Ot kolejny burak. Wysiadłem pogratulowałem mu rozumu i pojechalem. Tylko teraz zastanawiam sie czy takiej sytuacji nie trzeba było zgłosić na policje.
mateo2244

Powrót do Sytuacje na drodze