Wymuszenie pierszenstwa ,policja , brak reakcji ....

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wymuszenie pierszenstwa ,policja , brak reakcji ....

Postprzez Kamil999 » czwartek 10 maja 2012, 16:57

Witam , dzisiaj przypadkowo wymusilem pierszenstwo podczas skrecania w lewo , policja byla tuz za mna (prawdopodobnie to widziala jednak ona czekala az pojazdy z naprzeciwka przejada -nie pojechala za mna , co w zasadzie jest oczywiste .

Czy jest mozliwe ze policja spisala moje numery i mandat przyjdzie mi poczta , czy jezeli by uznali ze nalezy mi sie mandat pojechali by za mna i dali mandat na miejscu ?
Kamil999

Re: Wymuszenie pierszenstwa ,policja , brak reakcji ....

Postprzez Minor » czwartek 10 maja 2012, 17:13

Wszystko się może zdarzyć...

Obie wersje są możliwe, możesz dostać mandat, którego będziesz mógł nie przyjąć, tak jak normalnego.

A mogli Ci to puścić płazem. Jeżeli akurat nie trafiłeś na drogówkę, to na 99% ujdzie Ci płazem.
Minor

Postprzez Borys_q » czwartek 10 maja 2012, 19:40

Czy jest mozliwe ze policja spisala moje numery i mandat przyjdzie mi poczta

Możliwe ale bardzo mało prawdopodobne.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez skov » czwartek 10 maja 2012, 22:12

Kamil999 napisał(a):Witam , dzisiaj przypadkowo wymusilem pierszenstwo podczas skrecania w lewo , policja byla tuz za mna (prawdopodobnie to widziala jednak ona czekala az pojazdy z naprzeciwka przejada -nie pojechala za mna , co w zasadzie jest oczywiste .

Czy jest mozliwe ze policja spisala moje numery i mandat przyjdzie mi poczta , czy jezeli by uznali ze nalezy mi sie mandat pojechali by za mna i dali mandat na miejscu ?

śpij spokojnie
skov

Postprzez Razor1990 » sobota 12 maja 2012, 13:47

Dlaczego mieliby mu wysyłać pocztą? Obowiązkiem policjanta jest reakcja na zaistniałe wykroczenie/przestępstwo, więc powinni cię zatrzymać od razu. Jak ci potem ktokolwiek udowodni, że to ty prowadziłeś?
Razor1990

Postprzez Minor » sobota 12 maja 2012, 14:13

Czy fotoradar musi udowodnić kto prowadził? Można stwierdzić, że nie wiadomo kto to. Ale mandat i tak dostanie właściciel pojazdu.
Minor

Postprzez Razor1990 » sobota 12 maja 2012, 14:33

Fotoradar to trochę co innego niż funkcjonariusz na służbie :P
Razor1990

Postprzez Minor » sobota 12 maja 2012, 19:39

Czy policji nie może ktoś uciec? A numery spiszą?
Minor

Postprzez Razor1990 » sobota 12 maja 2012, 19:43

A czy tu mówimy o takiej sytuacji?
Razor1990

Postprzez scorpio44 » czwartek 07 czerwca 2012, 16:25

Jest jeszcze całkiem prawdopodobna opcja, że żadnego wymuszenia pierwszeństwa tam nie było. ;) A kolega nie do końca wie, co to jest wymuszenie, i myśli, że skoro przejechał przed pojazdami jadącymi z przeciwka, to to automatycznie czyni z niego wymuszającego pierwszeństwo. A w rzeczywistości nie było po prostu żadnych znamion nieustąpienia pierwszeństwa (czyli spokojnie zdążył legalnie przed nimi przejechać), więc nie było powodu do ukarania go.
scorpio44@o2.pl
scorpio44

Postprzez fazgord » czwartek 07 czerwca 2012, 21:18

To zwykli ludzi nie zawsze patrzą tam gdzie trzeba. Kilka miesięcy temu pstryknął mi fotoradar prosto w oczy i do dziś nie mam zdjęcia jest dużo zmiennych. A co do panów policjantów to zamiast bawić się z Tobą mogą sobie stanąć i mieć kogoś na gorącym uczynku a nie jest o to trudno. Uwierz to naturalne ludziom nie chce się wysilać.
fazgord

Powrót do Sytuacje na drodze