Który pas zająć po skręcie na skrzyżowaniu?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Który pas zająć po skręcie na skrzyżowaniu?

Postprzez Wojtasek4 » piątek 10 grudnia 2004, 20:55

Witam wszystkich. Mam dylemat choc od wielu lat mam prawo jazdy. Ale zawsze takie sytuacje mnie wkurzają: jest skrzyżowanie, do skrętu w lewo są przeznaczone dwa pasy, za skrzyzowaniem są cztery pasy, które pasy mogę zając skręcając z lewego a które z prawego (przypominam że oba oznaczone do skrętu w lewo.
I taka sama sytuacja przed skrzyżowaniem ale za skrzyżowanie są trzy pasy.
Prosze o odpowiedź.
Wojtek
Wojtasek4

Postprzez miros » piątek 10 grudnia 2004, 22:03

wedlug mnie skrecajac z lewego pasa (do skretu w lewo) powinienes zajac odpowiadajacy pas, czyli wewnetrzny lewy. w ten sposob nie zajedziesz nikomu drogi. skrecajac z prawego pasa (do skretu w lewo) mozesz zajac jeden z pozostalych trzech pasow, lub dwoch pasow (w przypadku gdy mamy trzy pasy po skrecie).

tak jezdzi z tego co widze wiekszosc kierowcow. oczywiscie zawsze trzeba obserwowac co robia inni, czy przypadkiem nie zamierzaja zajechac nam drogi (bo oni jezdza jeszcze inaczej)
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez ella » sobota 11 grudnia 2004, 11:12

Z lewego pasa zajmujesz tylko lewy bo w innym przypadku mógłbyś zajechać drogę temu co skręca z prawego pasa na drugi pas od lewej. Oczywiście skręcając z tego prawego możesz zająć tak jak pisał Miros dowolny pas z tych pozostałych.
ella
Moderator

Postprzez wiruswww » sobota 11 grudnia 2004, 15:00

Zawsze zajmuj taki pas aby nie utrudniać ruchu innym pojazdom, kierując się tą zasadą napewno zawsze zajmiesz prawidłowy pas.
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez Bumer » niedziela 12 grudnia 2004, 00:33

a najciekawsze jest to ze gdy skrecamy w prawo w droge kilkupasmowa to mozemy zajac nawet ten skrajnie lewy pas, a nadjezdzajacy z przeciwka skrecajacy w lewo musza nam ustapic!!
po artykule w neewsweku na temat agresji na drodze wole jednak nie probowac, bo jeszcze ktos z baseballem wyskoczy i bedzie :)
Bumer

Postprzez sonix » niedziela 12 grudnia 2004, 09:52

Ale namieszaliscie. :) Skręcając w lewo można zająć dowolny pas ruchu chyba, że znaki pokazują inaczej.
Poza tym takie tłumaczenie jest pierwszym krokiem do niezdania egzaminu. po skręcie w lewo wg egzaminatorów należy zając prawy pas ruchu zgodnie z zasadą ruchu prawostronnego chyba, że na nastepnym skrzyzowaniu skręcamy w lewo lub zawracamy wtedy możemy zająć lewy pas po skręcie w lewo lub warunki drogowe nie pozwalają na zajęcie prwaego pasa. jednak nalezy jak najszybciej zjechać na prawy pas bo na następnym skrzyzowaniu mamy skręcić w prawo.
A jak jest pusta droga to powinniśmy zająć prawy pas ruchu

:D Pewnie, że życie uczy czego innego - normalności - ale takie są zasady na egzaminach i nie mieszajmy w głowach kursantom odwiedzającym nasze forum
sonix

Re: Który pas zająć po skręcie na skrzyżowaniu?

Postprzez to ja » niedziela 12 grudnia 2004, 12:48

Wojtasek4 napisał(a):Witam wszystkich. Mam dylemat choc od wielu lat mam prawo jazdy.

sonix napisał(a):nie mieszajmy w głowach kursantom odwiedzającym nasze forum

OK, nie mieszajmy w głowach kursantom, ale pytanie zadała osoba, która od dawna ma prawo jazdy i nie musi zdawać po raz kolejny egzaminu.
to ja - Asia :)

Sławek - nigdy o Tobie nie zapomnę... [*][*][*][*][*][*][*][*][*]
Mój miś bardzo Ci się podobał i dlatego zawsze będzie przy moim profilu...
to ja

Postprzez sonix » niedziela 12 grudnia 2004, 13:35

jeżeli chcesz na następnym skręcić w lewo to przed wjazdem na skrzyzowanie zajmujesz lewy pas z dwóch, które wymieniłeś, jeżeli w prawo lub prosto to zajmujesz prawy pas z tych dwóch które wymieniłeś i nie ma problemu. Z prawego wjeżdzasz na prawy i pózniej możez jechać prosto lub skręcić w prawo natomias zaczynając z lewego zajmujesz lewy pas i i później skręcasz w lewo - zakładając, że wiesz dokąd jedziesz. srodkowy to taki awaryjny, gdyby na prawym lub lewym nie było miejsca
sonix

Postprzez miros » niedziela 12 grudnia 2004, 15:22

to co mowisz sonix to sie sprawdza tylko na egzaminie (gdzie praktycznie caly czas jezdzisz prawym pasem, egzaminator mowi ci prosze skrecic w lewo i odrazu zajmujesz prawy pas do skretu w lewo, a po skrecie zajmujesz prawy pas). kursantom oczywiscie polcam taka jazde, ale pytanie bylo od goscia ktory juz jezdzi od wielu lat, czyli jezdzi tak jak inni, a inni jezdza tak ze z prawego pasa zajmuja prawy pas albo srodkowy, a z lewego po skrecie najczesciej lewy, czasami jak mozna to srodkowy. wszystko zalezy od tego jak inni zamierzaja skrecic i do nich trzeba sie dostosowac, zeby nie stwarzac dodatkowego zagrozenia.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez sonix » poniedziałek 13 grudnia 2004, 08:05

Przecież tak napisałem jak piszesz. A do podstaw też warto wrócić szczególnie dla gostka, który pyta po paru latach od zdobycia prawo jazdy. A może miał przerwę w jeżdżeniu albo czuje się niepewnie. Wiadomo to? Tego nie wiemy i należałoby wytłumaczyć tak aby zrozumiał - jak na kursie.
sonix

ktory pas ?

Postprzez Mikolaj » poniedziałek 13 grudnia 2004, 13:19

Soniku , syt ktora opisales mozna przyporzadkowac do drogi w malej miejscowosci , gdzie jeden samochod jedzie co 10 min(a drogę zbudowano na wyrost).Trzeci , czy czwarty pas po skrecie wykorzystują jadącyz naprzeciwka i skrecajacy w prawo.Trzeci(przy czterech) moga wykorzystac jadacy na wprost od prawej strony.A wszystko zalezy od inwencji naszych inz ruchu , wzajemnego podporzadkowania drog , czy tez sygnalizacji świetlnej.Duzo zalezy od lokalnych przyzwyczajen uczestnikow ruchu w tworzeniu płynnosci jazdy i wzajemnej kultury(nie zajmowanie pasa takiego jak np opisał BUMER)

pozdrowionka !!! :D Mikołaj
Mikolaj

zajmowanie pasa

Postprzez kos » poniedziałek 13 grudnia 2004, 22:40

Ogólnie można powiedzieć, że po skręcie należy zająć pas ruchu stosowny do dalszej naszej jazdy. Przy większym wyborze robić to tak aby nie utrudniać jazdy innym.
Jeśli na skrzyżowaniach występują linie ciągłe i wyznaczone tory jazdy to ta dowolność się kończy.
pozdr :wink:
kos

Powrót do Sytuacje na drodze