Pytanie nowicjusza - prędkość

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pytanie nowicjusza - prędkość

Postprzez Mateusz1 » czwartek 19 kwietnia 2012, 20:33

Hmm... NIE, dla jaj.

Wyprzedzając traktor (V=30 km/h) przecież nie będę jechał z V=60 km/h, bo zanim ja ten traktor wyprzedzę to ruski rok minie... Tym bardziej samochód...

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 12)
18.11.2011 Teoria (+) ; Plac manewrowy (+) ; Ruch miejski (+)
24.11.2011 Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne
30.11.2011 Dokument do odbioru w Urzędzie
30.11.2011 Niepoprawne dane, brak spraw w toku lub dokument wydany
Mateusz1

Postprzez ringus1 » czwartek 19 kwietnia 2012, 21:05

Powiedz czego nie rozumiesz w ograniczeniach prędkości? Masz tam gdzieś małym druczkiem dopisane, że jest nieważne w "szczególnych" przypadkach? Np. w dni nieparzyste, albo podczas wyprzedzania samochodu jadącego z maksymalną dozwoloną prędkością w terenie zabudowanym?
Jak łamiesz przepisy, to miej chociaż tego świadomość, a nie szukaj jakichś dziwnych wymówek...
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

Prawo jazdy na kat. A, B.
ringus1

Postprzez Mateusz1 » czwartek 19 kwietnia 2012, 22:26

Ja nie szukam wymówek - próbuję dojść tylko dlaczego policja może jeździć bez ograniczeń prędkości. Kilka razy mi się zdarzyło, że wyprzedzali mnie i to wcale nie dlatego, że im się spieszyło "na akcję" a dlatego... No właśnie - dlaczego? Wyjaśnijcie mi to. Nadmienię, że ten sam radiowóz spotkałem "na następnych światłach" jak się to mówi.

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 12)
18.11.2011 Teoria (+) ; Plac manewrowy (+) ; Ruch miejski (+)
24.11.2011 Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne
30.11.2011 Dokument do odbioru w Urzędzie
30.11.2011 Niepoprawne dane, brak spraw w toku lub dokument wydany
Mateusz1

Postprzez ringus1 » piątek 20 kwietnia 2012, 07:29

Policjant też człowiek. Ale faktycznie często zdarza się im zapominać, że na służbie są przede wszystkim tym pierwszym i powinni świecić przykładem. No ale co im zrobisz.
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

Prawo jazdy na kat. A, B.
ringus1

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 23 kwietnia 2012, 18:06

cman napisał(a):Jak chcesz, to poczytaj: viewtopic.php?f=3&t=26918 - trochę prawdy, bardzo niewygodnej dla miłośników ograniczeń prędkości.
O utopijnej wizji ruchu drogowego bez ograniczeń prędkości poczytać można. Tylko nie wiem po co. Decydując się na prowadzenie pojazdów na terenie RP nie masz wyjścia, godzisz się na obowiązek ograniczenia prędkości do wartości określonej przepisami. Ograniczenia, które chroni Twoje zdrowie u życie przed innymi, a innych przed Tobą. Niezależnie czy inni kierujący się do tego ograniczenia stosują, czy nie.

O tym jak duża to prędkość 70km/h przekonać się możesz dopiero w sytuacji krytycznej (czego Ci nie życzę) lub podczas świadomych ćwiczeń pod okiem instruktora. Polecam tę drugą opcję, przynajmniej będziesz wiedział co robisz. Jako świeży kierowca raczej nie jesteś gotów do jazdy z taką z prędkością na terenie zabudowanym (pomijając oczywiście ograniczenia prędkości) choć możesz odczuwać co innego. Do pierwszej sytuacji, w której umiejętności Ci zabraknie.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Dale » poniedziałek 23 kwietnia 2012, 18:52

Może wyprowadzenie się do naszych zachodnich sąsiadów i poginanie 300km/h na tamtejszych autobahnach bez limitu prędkości by co poniektórym pomogło.
Dale

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 23 kwietnia 2012, 19:09

Pewnie tak. Połowa by nie wróciła, a z drugiej połowy połowa przestałaby tak szybko jeździć.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez lith » poniedziałek 23 kwietnia 2012, 20:48

Nic by to nie zmieniło- kto ma teraz na autostradzie cisnąc to i tak ciśnie. Czy to Niemcy, Polska, czy większość innych państw. Dalej większość by jeździła ~140, czyli tyle co teraz. Problemem nie są prędkości na autostradach, a na krajówkach, które w wielu regionach będąc głównymi drogami przelotowymi tną wiochę za wiochą, a ograniczenia na nich jak na wąskiej podrzędnej, dziurawej dróżce co to się 2 traktory ledwo mijają.
lith

Postprzez cman » poniedziałek 23 kwietnia 2012, 21:01

szymon1977 napisał(a):O utopijnej wizji ruchu drogowego bez ograniczeń prędkości poczytać można. Tylko nie wiem po co.

Wiem, że nie wiesz po co i wcale mnie to nie dziwi, ale to, że Ty nie wiesz, nie znaczy, że nie wiedzą inni, bardziej świadomi ludzie, zdolni zrozumieć to co czytają.
cman

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze