Kraków - skrzyżowanie Starowiślnej z Dietla - zawracanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kraków - skrzyżowanie Starowiślnej z Dietla - zawracanie

Postprzez Quille » sobota 24 marca 2012, 00:43

Witam, mam pytanie, ponieważ ostatnio jechałam z ojcem i tak się pożarliśmy, że byłam bliska wysadzenia go z samochodu, ale z drugiej strony mam prawo jazdy od 2 lat z kawałkiem, a on jeździ od jakichś 40, więc pojawiły się wątpliwości. Wolę więc zapytać, żeby się upewnić i w przyszłości uniknąć takiego błędu (jeśli to błąd...).
Otóż - jadę ulicą Dietla od strony Hali Targowej. Na odcinku między wylotem Wielopola i skrzyżowaniem z Dietla ustawiam się na lewym pasie, bo ojciec chce, żebym zawróciła (jechała z powrotem pod Halę i na Grzegórzeckie). Mówię mu, że tu jest sygnalizator kierunkowy (strzałki w lewo, a na pasach obok na wprost i na wprost i w prawo), więc zawrócić nie mogę, mogę tylko skręcić w lewo, w Starowiślną. Zawracam więc, łuk jest kiepski, samochód za mną trąbi i utwierdza mnie to w przekonaniu, że tam zawracać nie można. Ale ojciec wie swoje i twierdzi, że od 15 lat tak jeździ. Można tam zawracać? Zawsze byłam przekonana, że na sygnalizatorze kierunkowym można zawracać jedynie wtedy, gdy jest strzałka w lewo i złamana strzałka w lewo (grot skierowany w dół), jak np. Na Armii Krakowej), kiedy jedzie się od Piastowskiej i trafia na pierwszą przełączkę.
Próbowałam znaleźć informacje czy zawsze na sygnalizatorze kierunkowym nie wolno zawracać i znalazłam różne odpowiedzi, m.in. odnoszenie się do tego czy są znali poziome (białe strzałki na asfalcie) czy nie. Tam z tego co pamiętam (na 99%) są. Poza tym identyczna w moim mniemaniu sytuacja jest jak jedzie się Aleją Pokoju i skręca w lewo do Decathlonu i Plazy - tam też jest tylko strzałka w lewo, są strzałki na asfalcie i często auta zawracają. Wtedy jak jadę za takim, to ojciec zawsze mi każe otrąbić i się strasznie burzy... a przy tym skrzyżowaniu Starowiślnej z Dietla upiera się, że można zawracać. Ktoś może potwierdzić? Bo nie za bardzo uśmiecha mi się stwarzać zagrożenie na drodze dlatego, że ktoś się na mnie drze kiedy siedzę za kółkiem i to jeszcze drze się zmuszając do łamania przepisów :roll: Z góry dzięki!
trudna sztuka kiedy "wrrrrrrum" a kiedy "iiiiiiiiii"
Quille

Re: Kraków - skrzyżowanie Starowiślnej z Dietla - zawracanie

Postprzez Voith » sobota 24 marca 2012, 01:01

Chodzi o ten lewoskręt? Strzałką proszę się nie dugerować, była robiona na busiarza skręcajacego tam z prawego pasa.

http://imageshack.us/photo/my-images/844/bus2k.jpg/

Strzałka na jezdni jest, sygnalizator kierunkowy w lewo a więc zawrócić NIE WOLNO.

Gdyby strzałki nie były ciężko się doszukać podstawy do zakazu wykonania manewru.

Paragraf 87 art 2 Rozporządzenia o znakach i sygnałach drogowych napisał(a):§ 87. (...)
2.Strzałka kierunkowa zezwalająca na skręcanie w lewo, umieszczona na skrajnym lewym pasie ruchu, oznacza także zezwolenie na zawracanie, chyba że jest to zabronione znakiem pionowym B-23 lub ruch jest kierowany sygnalizatorem S-3.

Sam sygnalizator S-3 na podstawie paragrafu 97:
Paragraf 97 art 2 Rozporządzenia o znakach i sygnałach drogowych napisał(a):§ 97. 1.Sygnały świetlne nadawane przez sygnalizator kierunkowy S-3 dotyczą kierujących jadących w kierunkach wskazanych strzałką (strzałkami).
2.Przepisy § 95 ust. 1 i 2 stosuje się odpowiednio do sygnałów nadawanych przez sygnalizator kierunkowy S-3.
3.Sygnał zielony nadawany przez sygnalizator kierunkowy S-3 oznacza, że podczas jazdy we wskazanym kierunku nie występuje kolizja z innymi uczestnikami ruchu.
4.Sygnalizatory kierunkowe S-3 nadające sygnały przeznaczone tylko dla pojazdów skręcających w lewo mogą nie być umieszczone po prawej stronie drogi.

Dotyczy kierujących jadących w kierunku określonym strzałką i tu pole do interpretacji dla karającego -> czy zawracanie jest jazdą w kierunku lewym (a więc czy sygnalizator dotyczy w ogóle zawracających) czy też nie. Sprawa dyskusyjna i z tego co wiem do dziś nie ma precedensu.

Ad meritum -> jak są strzałki (a tam są, co widać na zdjęciu) to zawrócić nie wolno.

Z tego co kiedyś rozmawiałem z kolegą z ZIKiT w Krakowie zajmującym się oznakowaniem mają unikać sytuacji, w której znaków poziomych nie ma.
Voith

Postprzez kg1956 » sobota 24 marca 2012, 01:02

Na sygnalizatorze kierunkowym S-3 w lewo - nie wolno zawracać.
kg1956

Postprzez Quille » sobota 24 marca 2012, 01:05

Tak, dokładnie o ten lewoskręt mi chodzi :) Dzięki wielkie za odpowiedź. Na drugi raz się nie dam sterroryzować :)
trudna sztuka kiedy "wrrrrrrum" a kiedy "iiiiiiiiii"
Quille

Postprzez kg1956 » sobota 24 marca 2012, 11:53

Przy wyłączonej sygnalizacji - wolno zawracać.
kg1956

Postprzez DEXiu » sobota 24 marca 2012, 21:22

Przy czym warto pamiętać, że przepisy - sobie, a życie - sobie :wink: A to akurat jeden z najczęściej nieszanowanych przepisów (ba! w wielu przypadkach - zwłaszcza "doświadczonych kierowców" - w ogóle nieznany). Ponadto gdyby chcieć, to możnaby się czepiać czy z przepisów faktycznie taki zakaz wynika. Ale to temat na odrębną dyskusję (która to już na forum toczyła się co najmniej raz) :)
DEXiu

Postprzez Voith » sobota 24 marca 2012, 21:27

Problem w tym że tam na środku jeszcze jest pylon ze znakiem nakazującym objechanie go z prawej i sam tor jazdy przy zawracaniu byłby kosmiczny.
Voith

Postprzez maryann » poniedziałek 26 marca 2012, 10:02

Quille, posadź tatę czsem przed telewizorem, niech wstydu krajanom nie przynosi... http://www.tvp.pl/krakow/motoryzacja/je ... 09/1500114
falsum in uno falsum in toto
maryann

Powrót do Sytuacje na drodze