Kto ma pierwszeństwo?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kto ma pierwszeństwo?

Postprzez Baranek » czwartek 01 marca 2012, 13:20

Witajcie.

Zawsze mam wątpliwości, gdy tamtędy jadę. Rysunek przedstawia skrzyżowanie Wisłostrady z Trasą Łazienkowską w Warszawie. Strzałka czerwona to wjazd z Trasy Łazienkowskiej na Wisłostradę. Jest tam znak ustąp pierwszeństwa przejazdu. Kolorem żółtym oznaczyłem pojazd poruszający się Wisłostradą i zmieniający pas na prawy, po to żeby zaraz za wiaduktem wjechać na trasę Łazienkowską. Pas na którym się spotykają oba pojazdy jest krótki. Jest to pas do zjazdu z trasy i wjazdu na trasę.
I moje pytanie: czy jadący Wisłostradą (żółty) winien ustąpić pierwszeństwa czerwonemu (bo żółty zmienia pas)? Czy też czerwony powinien ustąpić pierwszeństwa ponieważ wyjechał z drogi podporządkowanej powinien ustąpić pierwszeństwa bezwzględnie wszystkim jadącym Wisłostradą?
Załączniki
lazienkowska1.JPG
lazienkowska1.JPG (59.89 KiB) Przeglądane 1870 razy
Baranek

Re: Kto ma pierwszeństwo?

Postprzez maryann » czwartek 01 marca 2012, 14:23

Art. 22.(...)
4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać(...).
I tyle. A7 był ważny przed i na skrzyżowaniu. Teraz tylko reguły zmiany pasa.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Baranek » czwartek 01 marca 2012, 14:29

No tylko właśnie - czy to nadal nie jest skrzyżowanie? Mnie się wydaje że to jest nadal skrzyżowanie. Cały obszar (tak sądzę) przed i za wiaduktem
Baranek

Postprzez maryann » czwartek 01 marca 2012, 15:33

W takim nawet razie na skrzyżowaniu jest tak samo on jak i ty. Masz wątpliwości, że wyjechałeś, zostawiłeś za sobą drogę podporządkowaną? Nie powinieneś- jedyna co was różni to to, że jedziecie innymi pasami; w tym momencie nie ważne kto skąd przyjechał.
http://www.tvp.pl/krakow/motoryzacja/je ... 08/1655148
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Baranek » czwartek 01 marca 2012, 15:44

Dzięki - materiał filmowy mnie przekonał :)
Baranek

Powrót do Sytuacje na drodze