Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez ringus1 » czwartek 16 lutego 2012, 20:48
przez JolantazMlawy » czwartek 16 lutego 2012, 21:05
lechB napisał(a):W tej sytuacji jedyny przepis PORD Art. 22.4 innego nie znam.
przez ringus1 » czwartek 16 lutego 2012, 21:21
Mam rozumieć, że koleżanka ustępuje pierwszeństwa pieszemu, który chce przebiec przez jezdnię z prawej strony?JolantazMlawy napisał(a):No tak, ja nie widzę nic o "sytuacji równorzędnej", więc już dalej nie pytam.
przez Minor » czwartek 16 lutego 2012, 21:41
Nie jest niestety tak, jak nauczają niektórzy koledzy z prawego fotela, że w danej sytuacji stosujemy jeden oddział ustawy.
przez szerszon » czwartek 16 lutego 2012, 22:05
ringus1 napisał(a):Zgodnie z artykułem 25.3. Pojazd 1 ustępuje pierwszeństwa wszystkim, a pojazd 3 - wszystkim prócz 1. A jest tak, gdyż przecinają się ich kierunki jazdy - jeden skręca w prawo, drugi w lewo. Nie ma to nic wspólnego ze zmianą pasa ruchu.
przez JolantazMlawy » czwartek 16 lutego 2012, 22:31
Minor napisał(a):Nie jest niestety tak, jak nauczają niektórzy koledzy z prawego fotela, że w danej sytuacji stosujemy jeden oddział ustawy.
Dobrze wiedzieć, następnym razem jak będę na drodze z pierwszeństwem, to i tak ustąpię pojazdom po prawej stronie... no skoro wszystkie to wszystkie... do kupy je razem... i jedziemy.
szerszon napisał(a):Nie stosuje sie w tym przypadku art 25 tylko Art 17 o właczaniu sie do ruchu.
przez ringus1 » czwartek 16 lutego 2012, 23:09
Chodziło mi właśnie o relację 1, 3. Reszta wydała mi się zbyt oczywista, więc wtrąciłem już w skrócie do jednego worka. No cóż, SORRY.szerszon napisał(a):ringus1 napisał(a):Zgodnie z artykułem 25.3. Pojazd 1 ustępuje pierwszeństwa wszystkim, a pojazd 3 - wszystkim prócz 1. A jest tak, gdyż przecinają się ich kierunki jazdy - jeden skręca w prawo, drugi w lewo. Nie ma to nic wspólnego ze zmianą pasa ruchu.
Nie stosuje sie w tym przypadku art 25 tylko Art 17 o właczaniu sie do ruchu.
Art 25 tylko w przypadku relacji 1 i 3.
Nastepnie-jak juz ella wspomniała z tego samego IP pisał "geniusz" drezyna"- znający tylo Art 25 i stosujacy go , gdzie popadnie- pasuje lub nie pasuje-ale Art 25![]()
Co zabawne, wszyscy ,majacy rózne zdanie w innych tematach zajeli jeden wspólny frontprzeciw rewelacjom drezynojolanty...