Pierwszeństwo przejazdu ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pierwszeństwo przejazdu ?

Postprzez dejarMevivir » sobota 28 stycznia 2012, 22:38

Witajcie,
Wiem może to i dziwne,że osoba,która w poniedziałek ma egzamin praktyczny wyskakuje z pytaniem o pierwszeństwo przejazdu...Jednak,że tak nie daje mi to spokoju ,iż postanowiłam o to zapytać,ponieważ z instruktorem przed egzaminem już widzieć się nie będę.
We wtorek podczas gdy miałam jazdy i jechałam po drodze o dwóch pasach w tym samym kierunku ruchu (które były oddzielone pasem zieleni od drugiej drogi również o dwóch pasach ruchu przeciwnym do tego w którym jechałam ja....).Instruktor wydał polecenie zawrócenia w pierwszym możliwym miejscu...więc to zrobiłam.Zatrzymałam się w celu ustąpienia pierwszeństwa pojazdom nadjeżdżającym z prawej strony...i na przeciwko mnie też była droga po której jechał samochód i w świetle tego czego zdążyłam się nauczyć jest tak,że przepuszcza się samochody jadące z naprzeciwka skręcające w prawo (moje lewo).Tak też zrobiłam ,ponieważ sam instruktor mi o tym przypomniał...i nic dziwnego.Ale dwa dni potem to ja...byłam na miejscu tamtego samochodu i inna nauka jazdy też zawracała w tym miejscu co ja uprzednio..i nagle instruktor do mnie,że mam się zatrzymać,bo oni mają pierwszeństwo...I teraz się pogubiłam...Jak to w końcu jest?Jeśli ja ustępowałam pierwszeństwa pojazdowi ,który stał na moim miejscu wcześniej ,a drugim razem okazało się,że to zawracająca "L" ma pierwszeństwo?Może mi to ktoś wyjaśnić?

Przepraszam,że wszystko to tak dokładnie opisałam,ale chciałam żeby każdy mógł sobie zobrazować to co chciałam przekazać.
dejarMevivir

Re: Pierwszeństwo przejazdu ?

Postprzez JolantazMlawy » sobota 28 stycznia 2012, 22:46

A znaki, czy były jakieś znaki drogowe?
JolantazMlawy

Postprzez ringus1 » sobota 28 stycznia 2012, 22:56

Obawiam się, że instruktor się wcześniej pomylił albo błędnie go zrozumiałaś.

Domyślam się, że zawracałaś na drodze z pierwszeństwem przejazdu. A ci, których miałaś "naprzeciwko" mają ustąp, prawda? Ty zawracając cały czas znajdujesz się na drodze z pierwszeństwem i powinnaś ustępować pierwszeństwa tylko tym z "oryginalnego" naprzeciwka.

A później skręcając w prawo, jako jedna z tych "z naprzeciwka" ustępujesz pierwszeństwa wszystkim poruszającym się drogą z pierwszeństwem.

Ważną rzeczą jest to, że jak znajdziesz się na tym skrzyżowaniu i ustawisz się prostopadle kontynuując zawracanie (teraz jakby skręcając w lewo) wcale nie "należysz" do tej drogi z naprzeciwka wobec tego, nie ustępujesz im pierwszeństwa. Cały czas znajdujesz się na drodze z pierwszeństwem, pamiętaj.
Analogicznie w odwrotnej sytuacji. Gdybyś z tego "skrętu w prawo" skręcała w lewo, to ustępowałabyś wszystkim na drodze z pierwszeństwem ORAZ tym z naprzeciwka. Rozumiesz?
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

Prawo jazdy na kat. A, B.
ringus1

Postprzez dejarMevivir » sobota 28 stycznia 2012, 23:26

Ja zawracając,na pewno byłam na drodze w pierwszeństwem.
Fakt,nie pomyślałam o tym,że oni "pewnie mają" znak ustąp pierwszeństwa.
Tylko,że nadal nie rozumiem czemu kazał mi poczekać,aż "Ci" z naprzeciwka przejadą i dopiero my.Bo dwa dni potem kazał mi puszczać "L"...w której kiedy siedziałam ja..kazał przepuszczać mi samochód w którego miejscu dwa dni potem stałam ja.Ale może rzeczywiście było tak,że to ciągłe powtarzanie wszystkim i godziny pracy mogły wpłynąć na to co do mnie mówił z powodu zwykłego przemęczenia.Bo tylko w tym jednym wypadku mam wątpliwość...no ,ale cóż...poradzę sobie jakoś :) Może nie jest to dobra taktyka na egzamin,ale poza...jak ma się możliwość to lepiej poczekać niż wymusić i wpakować się komuś pod maskę :)
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
dejarMevivir

Postprzez szymon1977 » sobota 28 stycznia 2012, 23:54

Czy chodzi o taką sytuację?
01.png
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dejarMevivir » poniedziałek 30 stycznia 2012, 23:29

Coś innego...ale podobne.
Nie ważne....ważne,że zdałam :))
20.01.2012 - teoria :)
30.01.2012 - praktyka !
dejarMevivir

Powrót do Sytuacje na drodze