Przepis czy bezpieczeństwo?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Przepis czy bezpieczeństwo?

Postprzez resecik » piątek 19 listopada 2004, 19:05

Policjanci nie byli więc głusi na rzeczowe argumenty. Pozostaje jednak pytanie - czy sami zadecydowali o takiej lokalizacji miejsca do kontroli, w której o wypadek trudno, nawet gdyby bardzo chcieć, czy też dostali takie wytyczne od przełożonych... Sprawą poboczną był fakt zaparkowania radiowozu na trawiastej wysepce i zmuszenie zatrzymania pojazdu kontrolowanego na ciągłej lini, w miejscu absolutnie niedozwolonym

Czy nie byłoby więcej pożytku, gdyby ów radiowóz zaparkował w pobliżu szkoły czy przedszkola, lub w innym miejscu gdzie prędkość 70 km/h już jest za wysoka? Czy koniecznie trzeba karać za przekroczenia prędkości w miejscach, gdzie nie powoduje to żadnego niebezpieczeństwa?

Dokladnie nic dodac nic ujac
Zapraszam do lektury: http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=563485

I w takim nastroju -> :? opuszczam forum
Prawo jazdy kat. B
zdane: 22.10.2004
odebrane: 29.11.2004
podejscia: 2
resecik

Postprzez Sławek_18 » piątek 19 listopada 2004, 20:30

tak to juz jest, ze niebiescy stoja za delikatnym zakretem po sporym kawalku prostej..... Nie mam zielonego pojecia jak to z nimi jest czy maja odgornie ustalone gdzie maja stac czy tez nie.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez miros » piątek 19 listopada 2004, 22:03

to juz od dawna wiadomo ze niebiescy ustawiaja sie czesto w miejscach gdzie ograniczenia brane sa z kosmosu, prosta droga trzy pasmowa, pojawia sie przed zakretem znak teren zabudowany, a zaraz za zakretem stoja policjanty z suszarka, a teren na zabudowany jakos nie wyglada, bo trzypasmowka ciagnie sie dalej, zadnych przejsc dla pieszych, zadnych budynkow itd. rzeczywiscie lepiej by zrobili gdyby sie ustawili tam gdzie wieksza predkosc rzeczywiscie powoduje zagrozenie, czyli np. okolice szkol itd.

no ale widac dla policji liczy sie glownie zysk, a nie likwidowanie zagrozenia w miejscach gdzie jest to potrzebne.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez ella » piątek 19 listopada 2004, 23:16

Przedpołudnie, dobra pogoda, sucho, ruch minimalny. Droga ekspresowa jednojezdniowa, szeroka i równa. Jedna z nielicznych, gdzie bezpiecznie można jechać 150 czy 160 km/h, tym bardziej, że w zasięgu wzroku brak innych pojazdów.

Nagle, tuż przed bezkolizyjnym zjazdem, kontrola radarowa. Oczywiście przekroczenie prędkości - na tego typu drodze obowiązuje ograniczenie do 100 km/h. Prędkość samochodu - 142 km/h.
Kierowca rozpoczął negocjacje, zadając m.in. pytanie - jakie zagrożenie stwarzał jadąc tą drogą z taką prędkością. Riposta policjantów: - przecież my nie mówimy, że stwarzał pan zagrożenie, mówimy, że złamał pan przepisy...

A czy policja nie złamała przepisów :?: :D . Przecież na drodze ekspresowej jest zakaz zatrzymywania i postoju, linia ciągła.
Kierowca złamał przepisy i został ukarany a policja, która złamała przepisy .............
Jeżeli każemy za coś to dajmy przykład i sami tego nie róbmy :wink: :lol:
ella
Moderator

Postprzez miros » sobota 20 listopada 2004, 00:03

no to jest norma, widac policjanty podchodza do tego mniej wiecej tak: "co wolno wojewodzie to nie tobie smrodzie" i wez sie teraz kloc z nimi, ze oni tez lamia przepisy.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 22 listopada 2004, 00:29

resecik napisał(a):I w takim nastroju -> :? opuszczam forum

Jak to rozumieć? Że to Ty byłeś tym kierowcą, którego zatrzymali? :D Czy po przeczytaniu tego złapałeś takiego doła, że obraziłeś się na nas i znikasz z forum, tak jak Bodek? :D :D :D

miros napisał(a):wez sie teraz kloc z nimi, ze oni tez lamia przepisy.

Na początku lepiej tego tematu nie zaczynać, bo wtedy bez wątpienia na siłę znajdą powód, żeby dać 500 zł mandatu, a nie 300. :D Ale kiedy już się dogadamy (tak jak w tym wypadku z tym mandatem 100-złotowym), to po jego wypisaniu czemu nie? Ja raczej bym im wtedy powiedział, co myślę, co zresztą kilka razy zdarzyło mi się jako pieszemu czy rowerzyście. Jak radiowóz stanie mi na środku ścieżki rowerowej, kiedy nie ma wyraźnego powodu do tego i ma miejsce gdzie indziej, to potrafię podjechać i delikatnie opieprzyć (dla mnie bez różnicy, czy to radiowóz, czy zwykły samochód).
scorpio44

Postprzez resecik » poniedziałek 22 listopada 2004, 10:34

scorpio44 napisał(a):
resecik napisał(a):I w takim nastroju -> :? opuszczam forum

Jak to rozumieć? Że to Ty byłeś tym kierowcą, którego zatrzymali? :D Czy po przeczytaniu tego złapałeś takiego doła, że obraziłeś się na nas i znikasz z forum, tak jak Bodek? :D :D :D

Nie poprostu skrzywil moja psychike ten artykul :)
Na drodze szybkiego ruchu sprawdzaja predkosc a tak jak w artykule pod szkolami wogole ich nie ma . Moje LO znajduje sie przy wiekszej ulicy Tychow i widze ja nia jezdza auta 70 km/h minimum. Chodze d tej szkoly 2,5 roku ( ooo az tyle :P) i tyko raz stal radiowoz z suszarka

A co do opuszczania forum to chodzilo mi o wylaczenie strony i zajecie sie czyms innym :P a nie calkowite opuszczenie
Prawo jazdy kat. B
zdane: 22.10.2004
odebrane: 29.11.2004
podejscia: 2
resecik

Powrót do Sytuacje na drodze