kto ma pierwszeństwo?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

kto ma pierwszeństwo?

Postprzez panx000 » niedziela 31 lipca 2011, 19:34

Witam, mam pytanie odnośnie pierwszeństwa przejazdu na strefie zamieszkania. Sytuacja ma miejsce jak już wspomniałem na strefie zamieszkania (proszę patrzeć na rysunek) Kto w tej sytuacji ma pierwszeństwo.
Mam wątpliwość czy ta droga pożarowa tworzy z ul. Gruszkową skrzyżowanie? Bo mi się wydaje, że to jest wyjazd z posesji i pojazd z drogi pożarowej (dodam że oprócz tabliczki "droga pożarowa" nie ma tabliczki z nazwą ulicy) włącza się do ruchu i ustępuje pierwszeństwa. Czy mam rację?
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (22.34 KiB) Przeglądane 3765 razy
panx000

Re: kto ma pierwszeństwo?

Postprzez Cyberix » niedziela 31 lipca 2011, 22:27

Ja bym raczej ustępował pierwszeństwa....
Cyberix

Postprzez DEXiu » niedziela 31 lipca 2011, 22:38

A ja bym się raczej przychylał do interpretacji, że jest to dojazd do budynków i wyjeżdżający jest włączającym się do ruchu. Ale pamiętaj przy tym, że (przynajmniej wg mnie) lepiej uniknąć kolizji/wypadku niż mieć rację i pierwszeństwo :wink:
DEXiu

Postprzez Irena » niedziela 31 lipca 2011, 22:49

Moim zdaniem, skoro nie ma zadnych znakow typu ustap pierwszenstwa lub innych, ktore by ostrzegaly o skrzyzowaniu i droga nie ma nazwy to jest to wjazd do posesji i nie musisz ustepowac pierwszenstwa, jesli natomiast bylaby nazwa to musialbys, poniewaz jest to skrzyzowanie i masz go po swojej prawej stronie.Ale i tak lepiej sie upewnic czy nic nie jedzie, nawet jezeli znajdujemy sie na drodze z pierwszenstwem.
Irena

Postprzez scorpio44 » niedziela 31 lipca 2011, 23:43

Cyberix napisał(a):Ja bym raczej ustępował pierwszeństwa....

Ale temu wyjeżdżającemu z pożarowej czy pozostałym, będąc tym wyjeżdżającym? :) Bo z Twojej wypowiedzi to nie wynika.

Jeżeli o mnie chodzi, to nie umiem na to pytanie jednoznacznie odpowiedzieć. Wszystko zależy od statusu tej bocznej drogi (czy można ją uznać za dojazdową do obiektu, czy jest publiczna itd.).

Irena ===> nazwa lub jej brak to akurat nie ma najmniejszego znaczenia. :D
scorpio44

Postprzez michooo » poniedziałek 01 sierpnia 2011, 14:32

Dla bezpieczeństwa i świętego spokoju lepiej ustąpić temu z prawej. Jeśli nie ma znaku "droga wewnętrzna" i ta uliczka spełnia definicję drogi publicznej twardej, nie ma przesłanek żeby odrzucić hipotezę, że jest to normalne skrzyżowanie równorzędne.
michooo

Postprzez suzi87 » poniedziałek 01 sierpnia 2011, 17:28

panx000 napisał(a):Witam, mam pytanie odnośnie pierwszeństwa przejazdu na strefie zamieszkania. Sytuacja ma miejsce jak już wspomniałem na strefie zamieszkania (proszę patrzeć na rysunek) Kto w tej sytuacji ma pierwszeństwo.
Mam wątpliwość czy ta droga pożarowa tworzy z ul. Gruszkową skrzyżowanie? Bo mi się wydaje, że to jest wyjazd z posesji i pojazd z drogi pożarowej (dodam że oprócz tabliczki "droga pożarowa" nie ma tabliczki z nazwą ulicy) włącza się do ruchu i ustępuje pierwszeństwa. Czy mam rację?

mi się wydaje, że "droga pożarowa" nie określa tu żadnego pierwszeństwa tylko tyle że jest i nie wolno jej zastawiać. Co do pierwszeństwa to jeśli cały rysunek to strefa zamieszkania i nie ma żadnych znaków to obowiązuje reguła prawej ręki i wtedy ten z wąskiej jedzie pierwszy. Jednak jeśli strefa zamieszkania obejmuje teren do wyjazdu to ten wyjeżdżający z bloków ma ustąpić temu co sobie jedzie po prostej. Ale jak mówie nie jest dokladnie określone co masz na myśli mówiąc strefa zamieszkania czy teren do wyjazdu z bloków czy cały łącznie z tą drogą co przebiega prostopadle do wyjazdowej. To przecież może być wielkie osiedle wówczas pierwszeństwo ma ten po prawej.
suzi87

Postprzez konik92 » czwartek 12 stycznia 2012, 02:37

A gdyby do tego doszedl takie szczegol, ze wyjezdzajacy z drogi pozarowej musi przejechac przez chodnik ktory znajduje sie na jej koncu tuz przed wjazdem na droge do niej prostopadla... Czy wtedy pewna bedzie wina wyjezdzajacego z drogi pozarowej?
konik92

Powrót do Sytuacje na drodze