Skręt w lewo na rondzie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skręt w lewo na rondzie

Postprzez niedoszlyK » niedziela 18 grudnia 2011, 22:04

Hej.

Przed wjazdem na rondo zajmujemy lewy pas, gdy chcemy skręcić w lewo na rondzie, ale potem przed wyjazdem z ronda trzeba zając prawy pas. Kiedy najlepiej ten manewr wykonać? Przed ostatnim zjazdem? Tylko jak np. nie będę miała możliwości, żeby zjechać, to wtedy mogę na rondzie się zatrzymać i poczekać?

proszę o odp
niedoszlyK

Re: Skręt w lewo na rondzie

Postprzez PaulinaPo » niedziela 18 grudnia 2011, 22:25

niedoszlyK napisał(a):Hej.

Przed wjazdem na rondo zajmujemy lewy pas, gdy chcemy skręcić w lewo na rondzie, ale potem przed wyjazdem z ronda trzeba zając prawy pas. Kiedy najlepiej ten manewr wykonać? Przed ostatnim zjazdem? Tylko jak np. nie będę miała możliwości, żeby zjechać, to wtedy mogę na rondzie się zatrzymać i poczekać?

proszę o odp

Zatrzymać się nie wolno ,trzeba wtedy objechać jeszcze raz rondo i tak do skutku .

A lewy pas to myślałam że do zawracania jest ....ale nie jestem pewna.
PaulinaPo

Postprzez niedoszlyK » niedziela 18 grudnia 2011, 23:55

Na pewno? :)

To nie można wcześniej zmienić pasa na rondzie z lewego(chcemy skrecic w lewo) na prawy tylko bezpośrednio przedostatnim zjazdem?
niedoszlyK

Postprzez matshadow » poniedziałek 19 grudnia 2011, 00:56

Na wysokości poprzedzającego zjazdu już możesz zmieniać pas, co do zakazu zatrzymywania się na rondzie przy zmianie pasa ruchu, to ja mówiąc szczerze jakby za mną było mało aut lub ich całkowity brak, bym się zatrzymał ;) Ale wiadomo zależy od warunków, tutaj niestety nie ma jednoznacznych reguł.

@Paulina nie spotkałem się jeszcze z rondem, na którym lewy pas byłby tylko do zawracania, gdzie mieszkasz że tak uczą? :P
matshadow

Postprzez lith » poniedziałek 19 grudnia 2011, 02:44

Najlepiej zmienić przed ostatnim zjazdem, możesz wcześniej. Na upartego to jak wjedziesz od razu prawym to tez nic się nie stanie. Jak nic za Tobą nie jedzie to jak sie zatrzymasz tez nic się nie stanie, jak duży ruch, a nikt CIę nie chce wpuścić to jednak lepiej jechać dalej... i możesz ewentualnie to kółko zrobić, ale to raczej ostateczność, a nie że sobie kółka kręcisz do skutku :P. Ogólnie jak sobie rozplanujesz tak będzie dobrze.
lith

Powrót do Sytuacje na drodze