zielona strzałka a piesi

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

zielona strzałka a piesi

Postprzez axel1 » sobota 03 grudnia 2011, 16:46

Podjeżdżam do skrzyżowania. Chcę skręcić w prawo. Zapala się zielona strzałka (warunkowa). Zatrzymałem się przed przejściem dla pieszych - piesi stali, bo mieli czerwone światło. Powoli ruszyłem - wtedy również piesi zaczęli wchodzić na przejście. Wydaje mi się że taka konfiguracja świateł może spowodować potrącenie pieszego. Jak wy zachowujecie się gdy widzicie stojących przed przejściem pieszych, a wam świeci się zielona strzałka? Ja nie czuję się zbyt pewnie - bo nigdy nie wiem czy ktoś mi nie wlezie pod koła gdy będę ruszał.. :?
axel1

Re: zielona strzałka a piesi

Postprzez nyku » sobota 03 grudnia 2011, 19:25

Oczywiście musisz się zatrzymać przed sygnalizatorem 8) jak ruszam to najpierw upewniam się czy nikt z mojej "lewicy" nie nadjeżdża, jeżeli nie to potem patrze na przejście i sygnalizator ( przeważnie jest umieszczany pomarańczowe migające światło, jak zaczyna migać tzn, że albo piesi mają zielone albo zaraz nastąpi światło zielone) i jeżeli nikt ani nic nie staje mi na przeszkodzie to jadę dalej.
"Im dłużej jeżdżę, tym mam większą świadomość, jak wiele jeszcze muszę się nauczyć, aby być dobrym i bezpiecznym kierowcą"

KAT B - 29.07.2009
KAT C - 04.08.2011
nyku

Postprzez Przemek211 » sobota 03 grudnia 2011, 21:19

@nyku: takie pomarańczowe sygnalizatory są zwykle umieszczane na drogach poprzecznych, a myślę że autorowi chodziło o skrzyżowania na których zielone światło mają piesi bezpośrednio za sygnalizatorem.
Co do tematu to niestety - trzeba po prostu zachować szczególną ostrożność i powoli przejechać, sytuacja omawiana w jednym z ostatnim odcinków Jedź Bezpiecznie.
Przemek211

Postprzez lith » sobota 03 grudnia 2011, 22:00

Pomarańczowe migadło przeważnie? hmmm... ja się z nimi jednak spotykam bardzo rzadko. Co do pieszych to pozostaje ruszając patrzeć czy się im zielone nie zapaliło, czy nikt nie wchodzi. Zawsze wolne ruszanie nie jest metodą (bo przeciez zazwyczaj wjazd na strzałce jest możliwy tylko dzięki dynamicznemu ruszeniu i wpasowaniu się w lukę), tak to właśnie dopiero jak z lewej mają zamknięty ruch czy są inne przesłanki, że pieszym się zielone może pojawić to powoli, tym bardziej, że wtedy z lewej nic nas nie goni tak.
lith

Postprzez Borys_q » sobota 03 grudnia 2011, 23:20

Zgadzam sie z autorem, że takie rozwiązanie jest liche. Powinni równocześnie dostać zielone piesi i pojazdy strzałkę, żeby było wszytko jasne, a nie jeden teraz drugi za pięć sekund i nie wiadomo kiedy co nastąpi.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez oskinstruktor » niedziela 04 grudnia 2011, 00:31

Czy kiedyś ktoś sensownie wytłumaczył Wam, w jakim celu mamy zatrzymać się przed sygnalizatorem? Różnie się właśnie światła zapalają i tak jak w opisywanym przypadku.... po co zatrzymanie przed S-2 kiedy piesi też mają czerwone?
oskinstruktor

Postprzez axel1 » niedziela 04 grudnia 2011, 18:24

Przemek211 napisał(a):@nyku: takie pomarańczowe sygnalizatory są zwykle umieszczane na drogach poprzecznych, a myślę że autorowi chodziło o skrzyżowania na których zielone światło mają piesi bezpośrednio za sygnalizatorem.
Co do tematu to niestety - trzeba po prostu zachować szczególną ostrożność i powoli przejechać, sytuacja omawiana w jednym z ostatnim odcinków Jedź Bezpiecznie.

Pamiętasz który to był odcinek?
axel1

Postprzez maryann » poniedziałek 12 grudnia 2011, 14:25

falsum in uno falsum in toto
maryann

Powrót do Sytuacje na drodze