Wyprzedzanie to przejeżdżanie obok pojazdu lub uczestnika ruchu poruszającego się w tym samym kierunku.
10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
1. na jezdni jednokierunkowej;
2. na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.
Wszystko jest jasne i proste. Jednak, jako że jestem w trakcie robienia prawa jazdy, chciałbym doradzić się Was w jednej sprawie. W Polsce mamy obowiązek jazdy z prawej strony jezdni, jednak znając realia, zdarzają się kierowcy co jadą środkowym lub skrajnie lewym pasem ruchu przez dłuższy okres czasu. I tutaj pojawia się problem.
Mamy sytuację, w której jest droga z 2 pasami ruchu w jednym kierunku po obu stronach jezdni. Droga ta znajduje się poza obszarem zabudowanym oraz znajduje się na niej ograniczenie prędkości powiedzmy do 90km/h. Skrajnie lewym pasem nieprzepisowo porusza się samochód jadący z prędkością 60km/h. Ja jadę przepisowo skrajnie prawym pasem, powiedzmy 80km/h. Logiczne, że jeśli utrzymam tę prędkość to go wyprzedzę z prawej strony, czego ustawa nie przewiduje. Na jakiej podstawie wolno mi to zrobić?
Sytuację niech zobrazuje przykład graficzny: