0,21 mg/l na rowerze - co za to grozi

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: 0,21 mg/l na rowerze - co za to grozi

Postprzez ella » niedziela 13 listopada 2011, 22:29

Od 25 lutego br. sędziowie nie muszą już obligatoryjnie karać pijanych kierowców zakazem prowadzenia wszystkich pojazdów mechanicznych. Odbiorą uprawnienia do prowadzenia tylko tego pojazdu, którym zostało popełnione przestępstwo.
Jednak nowy przepis nie daje gwarancji, że kierowca nie straci prawa jazdy za prowadzenie roweru po wypiciu alkoholu. Jego brzmienie pozwala na ukaranie rowerzysty zakazem prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych.
Decyzję w tej sprawie będzie podejmował sędzia. Wszystko będzie zależało od okoliczności zdarzenia.
Art. 42. Zakaz prowadzenia pojazdów
§ 1. Sąd może orzec zakaz prowadzenia pojazdów określonego rodzaju w razie skazania osoby uczestniczącej w ruchu za przestępstwo przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji, w szczególności jeżeli z okoliczności popełnionego przestępstwa wynika, że prowadzenie pojazdu przez tę osobę zagraża bezpieczeństwu w komunikacji.
§ 2. Sąd orzeka zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów albo pojazdów określonego rodzaju, jeżeli sprawca w czasie popełnienia przestępstwa wymienionego w § 1 był w stanie nietrzeźwości, pod wpływem środka odurzającego lub zbiegł z miejsca zdarzenia określonego w art. 173, katastrofa komunikacyjna , art. 174, sprowadzenie niebezpieczeństwa katastrofy lub art. 177,spowodowanie wypadku.
§ 3. Sąd orzeka zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych na zawsze, jeżeli sprawca w czasie popełnienia przestępstwa określonego w art. 173, katastrofa komunikacyjna , którego następstwem jest śmierć innej osoby lub ciężki uszczerbek na jej zdrowiu, albo w czasie popełnienia przestępstwa określonego w art. 177, spowodowanie wypadku , § 2 lub w art. 355, wypadek komunikacyjny , § 2 był w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego lub zbiegł z miejsca zdarzenia, chyba że zachodzi wyjątkowy wypadek, uzasadniony szczególnymi okolicznościami.
§ 4. Sąd orzeka zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych na zawsze w razie ponownego skazania osoby prowadzącej pojazd mechaniczny w warunkach
określonych w § 3.
ella
Moderator

Postprzez Sienol » wtorek 15 listopada 2011, 23:37

Maniek5k napisał(a):(...)

Powiem ci tak gosciu - idz sie leczyc , najlepiej do jakiegos specjalisty bo widac ze z glowka masz cos nie tak.

Popelnilem wykroczenie rowerem - ok - niech mi dowala grzywne , niech mi dadza zakaz jazdy rowerem, ale wara od mojego prawa jazdy, nigdy nie wsiadlem za kierownice nawet po 1 piwie, dlatego uwazam ze powinno sie karac adekwatnie do pojazdu na ktorym sie popelnilo wykroczenie, to jest debilizm jak sytuacja z kilku lat ze kolesiowi zabrano prawko na wszystkie kategorie (motor, auto, ciezarowka z przyczepa, autobus) za to ze po 2 piwach jechal rowerem i to nie glowna ulica

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 12)
Sienol

Postprzez kg1956 » środa 16 listopada 2011, 09:56

Sienol napisał(a):(...) nigdy nie wsiadlem za kierownice nawet po 1 piwie, (...)

Rower, którym jechałeś nie miał kierownicy? :shock:
kg1956

Postprzez Maniek5k » środa 16 listopada 2011, 10:07

Sienol napisał(a):Popelnilem wykroczenie rowerem - ok - niech mi dowala grzywne , niech mi dadza zakaz jazdy rowerem, ale wara od mojego prawa jazdy, nigdy nie wsiadlem za kierownice nawet po 1 piwie, dlatego uwazam ze powinno sie karac adekwatnie do pojazdu na ktorym sie popelnilo wykroczenie, to jest debilizm jak sytuacja z kilku lat ze kolesiowi zabrano prawko na wszystkie kategorie (motor, auto, ciezarowka z przyczepa, autobus) za to ze po 2 piwach jechal rowerem i to nie glowna ulica

Twoja opinia nie jest jakas wyznaczajaca trend w temacie, bo jestes stroną. A ja jak i inni jestesmy neutralni w kwestii tego tematu, wyrazilem swoja opinie, mozesz sie jedynie cieszyc ze to nie ja ustanawiam prawo w tym kraju. (a szkoda :P)
Maniek5k

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze