b0r3k napisał(a):1. Jade sobie tą drogą i widze bramę po lewej, jak na filmiku. Włączam lewy kierunek i teraz pytanie, jezeli za mną jadą pojazdy to mogą mnie wyprzedzic (czekać az przejadą) czy mam pierwszenstwo do skrętu, a oni musza czekać ?.
Tak jak pisał jeden z użytkowników wcześniej, wyprzedzanie pojazdu który sygnalizuje zamiar skrętu w lewo może odbywać się wyłącznie z jego prawej strony. Wobec tego, jeżeli sygnalizowanie zmiany kierunku jazdy nastąpi z odpowiednim wyprzedzeniem, na lewym pasie ruchu nie maprawa znależć się inny pojazd. Ustawa nie nakłada obwiązku upewniania się w lewym lusterku wstecznym, czy lewym pasem ruchu porusza się jakiś pojazd który chce nas wyprzedzić bowiem zasada wynikająca z art. 22 ust 4 dotycząca ustąpienia pierwszeństwa pojazdowi który znajduje się na pasie na który chcemy wjechać dotyczy
zmiany pasa ruchu a nie zmiany kierunku jazdy. Poprzednie kodeksy drogowe m.innymi w par 27 ust 1 kodkesu z 1961 r. zabraniały "skręcania lub zmianę zajmowanego pasa ruchu bez uprzedniego upewnienia się, że nie spowoduje to zajechania drogi innym kierującym, zbliżającym się
z tyłu oraz z przodu."
Poza tym, zgodnie z art. 4 mamy prawo zakładać, że każdy uczestnik ruchu drogowego przestrzega przepisy.
b0r3k napisał(a):2. Na końcu jak już wyjechałem tyłem z prawym kierunkiem i stanąłem naa swoim pasie to muszę włączać lewy kierunek ? Przecież stoje na jezdni, więc chyba nie włączam się juz do ruchu.
Dziękuję.
Zgodnie z zasadą wyrażoną w art. 22 sygnalizujemy zmianę kierunku jazdy oraz zmianę pasa ruchu. Wobec tego, sygnalizowanie lewym kierunkowskazem momentu ruszenia po wycofaniu z bramy nie ma uzasadnienia w przepisach. Błedny jest również komentarz tego instruktora jakoby konieczność włączenia się do ruchu wymagała włączenia kierunkowskazu. Art. 17 nie mówi nic na temat obowiązku sygnalizowania tego manewru. Poza tym, mam poważne wątpliwości czy pojazd który wyjechał juz z tej bramy i stoi na prawym pasie ruchu jest wogóle włączającym się do ruchu.