Skrzyżowanie równorzędne, dwa auta w lewo.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyżowanie równorzędne, dwa auta w lewo.

Postprzez bartus93 » poniedziałek 10 października 2011, 17:05

Witam, nurtuje mnei taka sytuacja, jak na rysunku.

Oba samochody mają wolną prawą, skrzyżowanie równorzędne. Kto jedzie pierwszy? Jest na to jakaś metoda, żeby nie wymusić w razie czego pierwszeństwa (wiem, że trzeba mieć pecha, by coś takiego się trafiło podczas egzaminu:P).

Z góry dzięki i przepraszam, jak było, ale przejrzałem tutaj jakieś tematy i nie azuważyłęm:))

//Z wrażenia nie wrzuciłem obrazka:D już daję:

http://www.autocentrum.pl/?FF=546&file= ... 750.54.jpg
bartus93

Re: Skrzyżowanie równorzędne, dwa auta w lewo.

Postprzez daghda » poniedziałek 10 października 2011, 17:23

Tam jest wystarczająco dużo miejsca, by się wyminąć. Trzeba zachować ostrożność i upewnić się, że za tamtym skręcającym nic nie jedzie i zwyczajnie w świecie nic Ci nie "wyskoczy".
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez bartus93 » poniedziałek 10 października 2011, 17:28

Czyli na egzaminie spokojnie mogę w takiej sytuacji ruszać, jako pierwszy, tak ?
bartus93

Postprzez daghda » poniedziałek 10 października 2011, 17:36

I tak i nie - wszystko zależy od tego, jak to skrzyżowanie będzie wyglądać. Nie zawsze linie są wymalowane tak, jak masz to na swoim obrazku. Jak się zmieścisz, to przejedziesz. Lepiej, byś zrobił dla swojego dobra, aby ten manewr wykonał odpowiednio chwilę później - upewnisz się, że nic nie jedzie za tym drugim i płynnie i powoli śmigniesz w lewo. Nie zatrzymywać się też nie polecam - bez upewnienia się, że nic nie jedzie z naprzeciwka i ewentualnego przepuszczenia kogoś. Nie ma sensu chojraczyć, lepiej kogoś puścić, turlać się by ewentualnie się zatrzymać...
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Powrót do Sytuacje na drodze