Wyjeżdżanie z dróżki a podwójna ciągła

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Wyjeżdżanie z dróżki a podwójna ciągła

Postprzez Drezyna » wtorek 06 września 2011, 18:19

Moim zdaniem w lewo też można skręcić zgodnie z przepisami. Wystarczy, że podwójna ciągła kończy się niedaleko, wtedy zjedziemy na prawy pas. Jeśli manewr wykonamy bezpiecznie chyba będzie on zgodny z przepisami. Co myślicie?
Drezyna

Postprzez marcin_akle » wtorek 06 września 2011, 19:36

Widzę, że pisząc, że temat został wyczerpany miałem rację :eek2:
marcin_akle

Postprzez szerszon » wtorek 06 września 2011, 22:36

Drezyna napisał(a):Moim zdaniem w lewo też można skręcić zgodnie z przepisami. Wystarczy, że podwójna ciągła kończy się niedaleko, wtedy zjedziemy na prawy pas. Jeśli manewr wykonamy bezpiecznie chyba będzie on zgodny z przepisami. Co myślicie?

Fakt, ze nie napisali przy P-4, ze nie mozna przebywać po jej lewej stronie, ale jazda pod prąd nie bardzo mi pasuje.
szerszon

Postprzez Drezyna » środa 07 września 2011, 10:12

Może jeszcze nigdy nie wyprzedzałeś? Spróbuj! :)
A tak poważnie, ponieważ problem wątku był nieco dziwny, trochę go urozmaiciłem. Wolno tak pojechać w lewo, czy nie wolno???
Drezyna

Postprzez cman » środa 07 września 2011, 10:22

No przecież szerszon napisał. Chociaż taka jazda wydaje się nieprawidłowa, to formalnie jest prawidłowa (z czym niektórzy nie mogą się pogodzić): viewtopic.php?f=3&t=25983
cman

Postprzez Drezyna » środa 07 września 2011, 10:44

No w zasadzie najpierw ja napisałem, oczekiwałem raczej ewentualnych dyskutantów o odmiennym zdaniu. Ale nie polecałbym na egzaminie na prawo jazdy, chyba że ktoś kocha adrenalinę.
Drezyna

Postprzez lith » środa 07 września 2011, 17:17

No i w przypadku spotkania ze smerfami to spora szansa, że skończy się na nieprzyjęciu mandatu za nie wiadomo co i sądzie.

A marcin_akle o co Ci chodzi to w sumie nie mam pojęcia... normalny wyjazd. Widzę do wszystkiego podwójną ciągłą mieszasz :hmm:
Znak P-4 "linia podwójna ciągła" rozdziela pasy ruchu o kierunkach przeciwnych i oznacza zakaz przejeżdżania przez tę linię i najeżdżania na nią.
...i tyle, nic więcej.
lith

Postprzez marcin_akle » środa 07 września 2011, 20:16

lith :

A Tobie o co chodzi?
Miałem pewne wątpliwości więc zapytałem i dostałem odpowiedź od konkretnej, znającej się na rzeczy osoby, którą jest niewątpliwie cman.
To, że zadaje pytania wybiegające trochę po za wyobraźnię typowego Kowalskiego, który z ledwością pojmuje podstawowe przepisy, to moja sprawa..

Nie wiem po co kolejne pytania skoro temat został wyczerpany o czym wcześniej zasygnalizowałem.
marcin_akle

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze