Zawracania pomocy

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zawracania pomocy

Postprzez kamas3 » czwartek 11 sierpnia 2011, 15:28

Mam do was pytanie dotyczące zawracania z wykorzystaniem infrastruktury drogowej, otóż mój instruktor twierdzi że zawracanie z wykorzystaniem infrastruktury drogowej jest to zawracanie z wykorzystaniem jakiejś drogi wjazdowej na przykład na osiedle a zawracanie z wykorzystaniem biegu wstecznego to według niego jest właśnie że z parkingu z posesji itd, pytałem tu już na forum jak jest z tym zawracaniem ale on mi teraz tak namieszał że jak dostanę komendę proszę zawrócić z wykorzystaniem infrastruktury albo biegu wstecznego to nie będę wiedział co zrobić, niech mi ktoś to dokładnie napiszę jak to wygląda naprawdę, zawsze wydawało mi się że zawracanie z wykorzystaniem infrastruktury drogowej jest to zawracanie z wykorzystaniem jakiegoś wjazdu na posesje, miejsca parkingowego itp
kamas3

Re: Zawracania pomocy

Postprzez maryann » czwartek 11 sierpnia 2011, 15:50

A co to jest infrastruktura drogowa? Rozumiem, że to po prostu sieć dróg, do której nie wliczamy obiektów przydrożnych(np. plac parkingowy) ani podjazdów do obiektów(podjazd do czyjejś bramy, do sklepu, etc). Zapytaj ęstruktora "co to jest infrastruktóra drogowa?" -teoretycznie i na przykładach. Skąd mamy wiedzieć 'co autor ma na myśli?'
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez michooo » czwartek 11 sierpnia 2011, 15:51

W rzeczywistości takie polecenie będzie wyglądało tak:

-"proszę zawrócić z wykorzystaniem tej zielonej bramy po lewej stronie"
-"proszę zawrócić wykorzystując podjazd obok tego dużego śmietnika"

itp

Więc nie musisz się zastanawiać co to ma być za infrastruktura, drogowa czy nie drogowa. :P
michooo

Postprzez maryann » czwartek 11 sierpnia 2011, 15:54

Ja otrzymałem polecenie "proszę zawrócić przy najbliższej okazji".
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez kamas3 » czwartek 11 sierpnia 2011, 16:05

maryann napisał(a):A co to jest infrastruktura drogowa? Rozumiem, że to po prostu sieć dróg, do której nie wliczamy obiektów przydrożnych(np. plac parkingowy) ani podjazdów do obiektów(podjazd do czyjejś bramy, do sklepu, etc). Zapytaj ęstruktora "co to jest infrastruktóra drogowa?" -teoretycznie i na przykładach. Skąd mamy wiedzieć 'co autor ma na myśli?'

Chodzi mi o to że mój instruktor twierdzi że zawracanie z wykorzystaniem Infrastruktury drogowej to nie zawracanie z wykorzystaniem jakiejś posesji rozumiesz, według niego zawracanie z wykorzystaniem infrastruktury drogowej to zawrócenie na innej drodze, parkingi, posesje to dla niego nie zawracanie z wykorzystaniem infrastruktury drogowej, on zawracanie na posesji i na parkingu nazywa zawracanie z wykorzystaniem biegu wstecznego
kamas3

Postprzez piotrekbdg » czwartek 11 sierpnia 2011, 18:25

Instruktor ma dziwną klasyfikację. CZy w bramie, czy na podjeżdzie czy na wąskiej drodze - wszędzie muszę użyć biegu wstecznego.
piotrekbdg

Postprzez alice_b » czwartek 11 sierpnia 2011, 21:04

zawracanie z wykorzystaniem bramy to zawracanie z wykorzystaniem infrastruktury a zawracanie z wykorzystaniem biegu wstecznego to tak zwane zawracanie na 3 !
Zdałam egzamin 14 kwietnia 2011 roku !
alice_b

Postprzez piotrekbdg » czwartek 11 sierpnia 2011, 22:00

W zawracaniu w bramie nie używa się biegu wstecznego?
piotrekbdg

Postprzez szerszon » czwartek 11 sierpnia 2011, 22:10

alice_b napisał(a):zawracanie z wykorzystaniem bramy to zawracanie z wykorzystaniem infrastruktury a zawracanie z wykorzystaniem biegu wstecznego to tak zwane zawracanie na 3 !

:wow: :wow: :wow:
szerszon

Postprzez Borys_q » piątek 12 sierpnia 2011, 21:55

c) zawracanie na drodze jednojezdniowej - dwukierunkowej - możliwość wykonania manewru przy wykorzystaniu infrastruktury drogowej (bramy, wjazdy, podjazdy, zatoczki itp.) - zawracanie musi odbyć się przy użyciu biegu wstecznego
- miejsce do zawracania wyznacza egzaminator.

dzu 217 tabela 7 stara wersja ale nic w tym zadaniu się nie zmieniło.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Powrót do Sytuacje na drodze