Zawracanie przy "znakach niskich"

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zawracanie przy "znakach niskich"

Postprzez usia07 » poniedziałek 01 sierpnia 2011, 17:12

Jak to jest z zawracaniem przy "znakach niskich"? Na kursie uczono mnie, że wtedy zawracamy od lewej strony. Ale co tą są te znaki niskie i jak je należy rozumieć? Bo nigdzie nie mogę znaleźć nic na ten temat.

Na pierwszym skrzyżowaniu i tak zawracalibyśmy od lewej a co w sytuacji drugiej? Nie ma tu już znaczenia, że tam jest ten znak?
Obrazek

Tak, to drogi jednokierunkowe i to zawracanie tylko tak jakoś narysowałam ;) ;)
Ostatnio zmieniony poniedziałek 01 sierpnia 2011, 17:53 przez usia07, łącznie zmieniany 1 raz
usia07

Re: Zawracanie przy "znakach niskich"

Postprzez tristan » poniedziałek 01 sierpnia 2011, 17:41

Po pierwsze, widzę lewoskręt, a nie zawracanie. Po drugie, co to są ,,znaki niskie'' ?
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez Cyberix » poniedziałek 01 sierpnia 2011, 17:51

I to jeszcze jakiś dziwny lewoskręt bo robiony pod prąd... no chyba, że z jednokierunkowej...
Cyberix

Postprzez qwer0 » poniedziałek 01 sierpnia 2011, 18:05

Tak, to drogi jednokierunkowe i to zawracanie tylko tak jakoś narysowałam ;) ;)

Zawracanie na jednokierunkowej?? :spoko:
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez usia07 » poniedziałek 01 sierpnia 2011, 19:30

A co w tym dziwnego?? Jadę drogą jednokierunkową i chcę zawrócić więc skręcam w lewo i później znów w lewo na drogę jednokierunkową w przeciwnym kierunku!!

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 8.)
usia07

Postprzez qwer0 » poniedziałek 01 sierpnia 2011, 20:24

A co w tym dziwnego??

Dziwnego jest w tym to, ze zawracajac na drodze jednokierunkowej pojedziesz pod prad.

A co w tym dziwnego?? Jadę drogą jednokierunkową i chcę zawrócić więc skręcam w lewo i później znów w lewo na drogę jednokierunkową w przeciwnym kierunku!!

To o czym piszesz jest droga dwukierunkowa, dwujezdniowa, gdzie jednokierunkowa jest co najwyzej jezdnia - nie droga.

Co do sposobu zawracania, czy trzymac sie prawej strony, czy lewej to nawet ostatnio byl taki watek - poszukaj.

Dalej nie wiadomo co to sa "znaki niskie" :P
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez sankila » wtorek 02 sierpnia 2011, 04:14

usia07 napisał(a):A co w tym dziwnego?? Jadę drogą jednokierunkową i chcę zawrócić więc skręcam w lewo i później znów w lewo na drogę jednokierunkową w przeciwnym kierunku!!
Na jednokierunkowej od lewej skręcamy w lewo, na drogą poprzeczną ; potem ewentualnie możemy wykonać drugi lewoskręt i pojechać drogą równoległą do jednokierunkowej, którą przyjechaliśmy.
Manewr zawracania to zwrot o 180 stopni na jednej drodze, więc na jednokierunkowej się nie da.
Ale co tą są te znaki niskie i jak je należy rozumieć?
Na moje oko, chodzi o znaki poziome, czyli malowane na jezdni, ale na wszelki wypadek zapytaj instruktora.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez michooo » wtorek 02 sierpnia 2011, 17:21

Spytaj instruktora czemu wymyśla jakieś kretyńskie nazwy i co to znaczy. A potem napisz na forum, bo jesteśmy ciekawi o co chodzi :P
michooo

Postprzez usia07 » czwartek 04 sierpnia 2011, 15:31

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Postaram się to teraz wytłumaczyć na podstawie tego obrazka. Jadąc drogą nr 2 widzę "znak niski" a w tym przypadku jest to "Nakaz jazdy z prawej strony znaku" - jest on widoczny dla jadących drogą nr 1. Wtedy na skrzyżowaniu zawracam od lewej strony, ponieważ kierujący jadący drogą nr 1 widząc znak "Nakaz jazdy z prawej strony znaku" nie mogą zjechać na pas 1.

A te "znaki niskie" to właśnie "Nakazy jazdy ....", ponieważ są umieszczane na niżej wysokości od zwykłych znaków jak "Stop" czy "Ustąp pierwszeństwa".

Może zrobiłam z tym za dużo zamieszania a w tym nie ma żadnej filozofii. Ale coś ciężko mi było to zrozumieć. A czy wy się z tym zgadzacie??? ;)
Załączniki
droga.JPG
droga.JPG (37.95 KiB) Przeglądane 3666 razy
usia07

Postprzez Aver » czwartek 04 sierpnia 2011, 15:39

Po pierwsze musisz zrozumieć rożnicę między drogą a jezdnią. Z obrazka widać, że mamy JEDNĄ drogę o DWÓCH jezdniach. Co więcej, na obrazku nie widać aby byla tam droga poprzeczna więc to nawet nie jest skrzyżowanie.

znaki niskie, pierwsze słysze... :P
Aver

Postprzez usia07 » czwartek 04 sierpnia 2011, 15:55

Aver napisał(a):Po pierwsze musisz zrozumieć rożnicę między drogą a jezdnią. Z obrazka widać, że mamy JEDNĄ drogę o DWÓCH jezdniach. Co więcej, na obrazku nie widać aby byla tam droga poprzeczna więc to nawet nie jest skrzyżowanie.

znaki niskie, pierwsze słysze... :P

No ok, ale w tej sytuacji zawracamy od lewej, tak?
usia07

Postprzez BOLEKlodz » czwartek 04 sierpnia 2011, 16:19

Zawracamy od lewej, bo to tylko łącznik i ruch poprzeczny się na nim nie odbywa.

A coś takiego jak znaki niskie nie istnieje :lol: Równie dobrze możnaby podzielić na 2, 3, 4 metrowe. To jest podział ze względu na wysokość, a nie na ważność lub kategorię.
Poza tym, na rysunku który przedstawiłaś, nie jest potrzebny ten znak, bo nie da się jechać po jego lewej stronie (jeśli już, to nakaz skrętu w lewo). Takie znaki stosuje się w miejscach, gdzie pasy ruchu się rozdzielają, lub przy wysepkach dla pieszych. A jak instruktor zada Ci jakieś pytanie nt. tego znaku, lub o nim wspomni, to uświadom go, że to jest znak nakazu.
BOLEKlodz

Postprzez usia07 » czwartek 04 sierpnia 2011, 16:50

Ok. Dzięki wielkie za wytłumaczenie! :thumb2: :D

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 8.)
usia07

Postprzez scorpio44 » niedziela 07 sierpnia 2011, 00:59

sankila napisał(a):Na jednokierunkowej od lewej skręcamy w lewo, na drogą poprzeczną ; potem ewentualnie możemy wykonać drugi lewoskręt i pojechać drogą równoległą do jednokierunkowej, którą przyjechaliśmy.
Manewr zawracania to zwrot o 180 stopni na jednej drodze, więc na jednokierunkowej się nie da.

Rozumiem więc, że nie spotkałaś się nigdy z drogami dwukierunkowymi dwujezdniowymi, z których każda jezdnia jest jednokierunkowa (czyli takimi jak tu na rysunku)? :shock:
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze