odpowiedzialność za kolizje, brak badań i dowodu!!!!!

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

odpowiedzialność za kolizje, brak badań i dowodu!!!!!

Postprzez simva » środa 06 lipca 2011, 16:45

Witam! Zwracam się z zapytaniem do forumowiczów odnośnie mojego przypadku.
Jakiś czas temu a to 2-3 tygodnie temu jechałem sobie samochodem osobowym. Wjechałem na pas gdzie jest nakaz skrętu w prawo, po czym stwierdziłem, że się pomyliłem i że mam jechać dalej prosto. W związku z tym jak nastąpiła zmiana sygnalizacji świetlnej na zieloną to ruszyłem do przodu i chciałem zmienić pas. Oczywiście wiem, że nie powinienem tego robić z uwagi iż miałem nakaz jazdy w prawo. Jednak spróbowałem zmienić pas na nie swój i częściowo wjechałem już na drugi pas po czym uderzył mnie samochód ciężarowy. Zarysował i wgniótł mi drzwi tylne od strony kierowcy. Po czym stwierdziłem, że i tak jest moja wina i odjechałem z miejsca zdarzenia.
Odjechałem dlatego, że wiedziałem że moja wina a dodatkowo nie miałem dowodu rejestracyjnego gdyż go wcześniej zgubiłem i nie miałem też podbitego przeglądu.
Minęło trochę czasu i zostałem wezwany na policję. Mam się stawić jutro.
Teraz mam w związku z tym pytanie.
Jaka mi grozi odpowiedzialność za kolizję, brak dowodu i brak badań technicznych co to reguluje?
Czy policja wskutek braku dowodu sprawdza czy miałem przeprowadzone badania techniczne?
A także co w przypadku kiedy oddaliłem się z miejsca zdarzenia ?

simva
simva

Re: odpowiedzialność za kolizje, brak badań i dowodu!!!!!

Postprzez rusel » środa 06 lipca 2011, 18:03

Trzeba pamietac ze pojazd ciezarowy rowniez ma szkody dlatego zapisal sobie nr rejestracji, jezeli nie bylo poszkodowanych/rannych raczej nie bedzie dalszych konsekwencji z tego powodu ale bedziesz musial zlozyc oswiadczenie dlaczego odjechales itp., oczywiscie bedziesz musial przyjac mandat za spowodowanie kolizji 250zl, za brak dokumentu lub niewazny 50zl, nie wiem jak potraktuja niestosowanie sie do znaku nakaz jazdy za co jest 250zl (jezeli manewr byl przed znakiem na lini przerywanej to nie bedzie konsekwencji) -teoretycznie masz wykroczen za 550zl ale podejrzewam ze skonczy sie na 300 a na blankiecie bedzie nieustapienie pierszenstwa podczas zmiany pasa ruchu, zakladam optymistyczna wersje :) ale trzeba pamietac ze za stworzenie zagrozenia co wlicza sie w umowna "kolizje" jest do 500zl a tu moga troche podniesc granice mandatu ze wzgledu na okolicznosci
rusel

Postprzez lith » środa 06 lipca 2011, 19:24

@rusel
To jak nie ma rannych, ktoś komuś zarysuje i po prostu sobie zwieje to jak go złapią nie ma żadnych konsekwencji? :O
lith

Postprzez rusel » środa 06 lipca 2011, 20:07

tutaj odnosze sie do praktycznych dzialan drogowki i w takich przypadkach czesto konczy sie na wyjasnieniach, nie dyskutujemy tutaj nad tym czy jest to kolejne wykroczenie bo tu nie ma co do tego watpliwosci, zapewne to zachowanie nie pomoze przy wysokosci mandatu ale nie robilbym z tego "kryminalu" jezeli nie bylo poszkodowanych choc kolega nie wykazal sie rozsadkiem w tej sytuacji, byle wnioski wyciagnac na zycie i dalsza jazde bo glupoty robi kazdy z nas na drodze
rusel

Postprzez Borys_q » środa 06 lipca 2011, 20:11

A jeśli niedajboze w tejże kolizji kierowca ciężarówki doznał uszczerbku na zdrowiu (czego nigdy nie możesz wykluczyć) to masz problem poważny.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez scorpio44 » sobota 09 lipca 2011, 18:51

Generalnie myślę, że brak badań technicznych i brak dowodu (zresztą co ma teraz za znaczenie, czy tamtego dnia miałeś go przy sobie? :) ) to są w kolegi sytuacji najmniej istotne szczegóły.
scorpio44

Postprzez athlon » niedziela 10 lipca 2011, 13:52

zabuli jeszcze z własnej kieszenie za naprawe ciężarowego :]
athlon

Postprzez dylek » niedziela 10 lipca 2011, 21:52

simva napisał(a):Jaka mi grozi odpowiedzialność za kolizję, brak dowodu i brak badań technicznych co to reguluje?

Kodeks Wykroczeń napisał(a):Art. 86. § 1. Kto, nie zachowując należytej ostrożności, powoduje zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym,
podlega karze grzywny.
(...)
§ 3. W razie popełnienia wykroczenia określonego w § 1 przez osobę prowadzącą pojazd można orzec zakaz prowadzenia pojazdów.
Art. 94. § 1. Kto prowadzi na drodze publicznej pojazd, nie mając do tego uprawnienia,
podlega karze grzywny.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto prowadzi na drodze publicznej pojazd pomimo braku dopuszczenia pojazdu do ruchu.
Art. 95. Kto prowadzi na drodze publicznej pojazd, nie mając przy sobie wymaganych dokumentów,
podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany
.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez rusel » poniedziałek 11 lipca 2011, 10:11

nawet jezeli diagnosta uzupelni pieczatke to na dany dzien bedzie przerwa w waznosci badan. latwo bedzie mozna stwierdzic ze w dniu kolizji pojazd nie mial waznych badan i nie spelnial wymogow o dopuszczeniu go do ruchu
rusel

Postprzez simva » poniedziałek 01 sierpnia 2011, 20:23

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Skończyło się jedynie grzywną w kwocie 250 zł, poddałem się dobrowolnie karze. Wprawdzie jeszcze powinienem czekać na wyrok Sądu jednak myślę, że raczej nie będę wzywany i sprawa zakończy się pewnie wyrokiem zaocznym.
simva

Postprzez scorpio44 » niedziela 07 sierpnia 2011, 00:35

simva napisał(a):Skończyło się jedynie grzywną w kwocie 250 zł

Konkretnie za co?
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze