parkowanie rownolegle

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

parkowanie rownolegle

Postprzez dxtr009patryk » środa 03 sierpnia 2011, 17:33

witam mam pytanie o parkowanie rownolegle co instruktor to inaczej tlumaczy filmiki w necie tez chodzi mi o uzywanie kierunkowskazu w tym przypadku 2sytuacje.

Parkuje po prawej stronie
a)wlaczam prawy kierunek informujacy o tym ze zamierzam parkowac a potem jaki ? caly czas prawy ?

Prakuje po lewej stronie
a)wlaczam lewy kierunek informujacy o tym ze zamierzam parkowac a potem jaki ?

Instruktor mnie uczyl ze w przypadku lewej strony najpierw wlaczam lewy a potem prawy i nie rozumiem troche tego jutro mam egzamin prosze o pomoc
dxtr009patryk

Re: prakowanie rownolegle

Postprzez qwer0 » środa 03 sierpnia 2011, 17:44

Pomijajac juz kwestie, gdzie wolno, a gdzie nie wolno parkowac po lewej stronie, to nie bardzo sobie wyobrazam takiej sytuacji (parkowania przy lewej krawedzi) z uzyciem kierunkowskazu prawego.
Wyjazd z takiego miejsca postojowego, to tak, ale wjazd? :?
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez dxtr009patryk » środa 03 sierpnia 2011, 17:50

ja czesto po prawej i lewej stronie parkuje rownolegle ale mialem 2 instruktorow i nie wiem jakiego kierunkowskazu uzywac pomoz
dxtr009patryk

Postprzez michooo » środa 03 sierpnia 2011, 18:18

Jak po lewej to lewego, jak po prawej to prawego. Gdzie tu wątpliwość? :shock:
michooo

Postprzez dxtr009patryk » środa 03 sierpnia 2011, 19:02

i nawet jak np bede po prawej stronie i krecil w lewo zeby zaparkowac to nadal prawy kierunek ?
dxtr009patryk

Postprzez michooo » środa 03 sierpnia 2011, 19:43

Masz instruktora? Pytaj go o takie rzeczy.

Niektórzy mają manię nadmiarowego sygnalizowania wszystkiego, co popadnie. Według mnie, wystarczy prawy na wjeździe i lewy na wyjeździe (parkując po prawo). Mamy obowiązek sygnalizowania zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu. Tutaj, w mojej opinii, najistotniejsze jest zajęcie innego pasa (do parkowania), a sygnalizowanie drobnej korekty czy prostowania auta jest zbędne, bo kierunek jazdy w przybliżeniu jest stały i bliski równoległemu do krawężnika.
michooo

Postprzez raf891 » czwartek 04 sierpnia 2011, 00:07

qwer0 napisał(a):Pomijajac juz kwestie, gdzie wolno, a gdzie nie wolno parkowac po lewej stronie, to nie bardzo sobie wyobrazam takiej sytuacji (parkowania przy lewej krawedzi) z uzyciem kierunkowskazu prawego.

droga jednokierunkowa a prawy kierunkowskaz gdy sie wlanczasz do ruchu co skomplikowanego?
raf891

Postprzez qwer0 » czwartek 04 sierpnia 2011, 07:59

a prawy kierunkowskaz gdy sie wlanczasz do ruchu co skomplikowanego?

To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez raf891 » czwartek 04 sierpnia 2011, 14:34

dxtr009patryk napisał(a):witam mam pytanie o parkowanie rownolegle co instruktor to inaczej tlumaczy filmiki w necie tez chodzi mi o uzywanie kierunkowskazu w tym przypadku 2sytuacje.

Parkuje po prawej stronie
a)wlaczam prawy kierunek informujacy o tym ze zamierzam parkowac a potem jaki ? caly czas prawy ?

Prakuje po lewej stronie
a)wlaczam lewy kierunek informujacy o tym ze zamierzam parkowac a potem jaki ?

Instruktor mnie uczyl ze w przypadku lewej strony najpierw wlaczam lewy a potem prawy i nie rozumiem troche tego jutro mam egzamin prosze o pomoc

a) potem lewy bo wyjezdzasz z miejsca i wlaczasz sie do ruchu (jezeli robisz toz prawej strony drogi jednokierunkowej)
b) potem prawy bo też sie wlaczasz sie do ruchu (jezeli robisz to z lewej strony drogi jednokierunkowej)
raf891

Powrót do Sytuacje na drodze