Czy trzeba ustąpiś pierwszeństwa?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Czy trzeba ustąpiś pierwszeństwa?

Postprzez dominikfil » niedziela 31 lipca 2011, 19:42

Witam,
czy możecie mi powiedzieć, czy samochód A z obrazka powinien ustąpić pierwszeństwa samochodowi B?

Na ulicy na której jest pojazd A nie ma żądnego znaku poziomego w stylu P-31 ani pionowego.

Jak dla mnie naturalne wydaje się że pojazd A i B zajmują odpowiednio lewy i prawy pas. Nie ma zasady prawej ręki - jak twierdzi jeden gość z którym rozmawiałem.

Obrazek

sprawdziłem wszystkie znaki na tym skrzyżowaniu i wygląda to tak.
I znaki są po tych stronach, po których zaznaczyłem.

Użyłem, też tej aplikacji online do rysowania ale nie da się tam narysować wszystkiego.

Obrazek

Tam w okolicy pojazdu A jest droga w prawo jednokierunkowa, ale ona nie ma znaczenia dla tej sytuacji.
dominikfil

Re: Czy trzeba ustąpiś pierwszeństwa?

Postprzez dylek » niedziela 31 lipca 2011, 19:49

Art. 25. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez dominikfil » niedziela 31 lipca 2011, 19:59

Tak to wiem i czytałem, ale tam są dwa pasy. Pojazd A może zająć lewy pas a B prawy.
Bo przecież B nie może przeciąć pasa prawego i od razu wjechać na pas lewy.
dominikfil

Postprzez DEXiu » niedziela 31 lipca 2011, 20:03

dominikfil napisał(a):Pojazd A może zająć lewy pas a B prawy.

Może, ale nie musi.
dominikfil napisał(a):Bo przecież B nie może przeciąć pasa prawego i od razu wjechać na pas lewy.

A to dlaczego?
DEXiu

Postprzez dominikfil » niedziela 31 lipca 2011, 20:14

A faktycznie może zająć każdy.

W tym pierwszym poście ja byłem tym pojazdem B i zajmuje od razu lewy pas, ale moje wątpliwości pojawiły się jak koleś z pojazdu A w czasie gdy jeszcze skręcałem wskoczył mi na lewy pas i w lewym lusterku z tyłu go zobaczyłem. I to mnie trochę zdezorientowało, bo nie wiedziałem, co on robi i na wszelki wypadek puściłem go a sam zjechałem na prawy pas, żeby nie uderzył we mnie. To była chwila bo ja jeszcze do końca się na ten lewy pasie nie wjechałem i wtedy on mi się pojawił.

W Warszawie często się widzi że ktoś skręcając w prawo, gdy z naprzeciwka skręcają w lewo zajmował lewy pas. Tylko wjeżdża na prawy lub środkowy.

Np.:
Obrazek
dominikfil

Postprzez michooo » niedziela 31 lipca 2011, 20:52

Jak by na to nie patrzeć, "B" ma pierwszeństwo przed "A" i może zająć dowolny pas. "A" musi się z tym liczyć i ustąpić mu pierwszeństwa, a nie pchać się równo z nim bo są 2 pasy.
michooo

Postprzez Cyberix » niedziela 31 lipca 2011, 22:25

B może zająć dowolny pas,
A może zająć dowolny pas ale musi ustąpić najpierw pierwszeństwa B.

Grzecznościowo przyjmuje się, że B zajmuje prawy, a pojazd A lewy (ale tylko grzecznościowo).
Cyberix

Postprzez kos » niedziela 31 lipca 2011, 23:10

W przedstawionej sytuacji obydwa pojazdy są zobowiązane poruszać się bezkolizyjnie na podstawie art.3 PoRD
"Art. 3. [Zasady zachowania na drodze] 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze
są obowiązani zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga - szczególną ostrożność, unikać
wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu
drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz
narazić kogokolwiek na szkodę. Przez działanie rozumie się również zaniechanie.
2. Przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio do osoby znajdującej się w pobliżu drogi, jeżeli jej zachowanie
mogłoby pociągnąć za sobą skutki, o których mowa w tym przepisie.
3. Jeżeli uczestnik ruchu lub inna osoba spowodowała jednak zagrożenie bezpieczeństwa ruchu
drogowego, jest obowiązana przedsięwziąć niezbędne środki w celu niezwłocznego usunięcia zagrożenia,
a gdyby nie mogła tego uczynić, powinna o zagrożeniu uprzedzić innych uczestników ruchu."

Dopiero w przypadku braku możliwości bezkolizyjnego ruchu można stosować art.25.

Dowolność zajmowania pasa ruchu istnieje tylko przy braku innych uczestników ruchu drogowego.
kos

Postprzez scorpio44 » niedziela 31 lipca 2011, 23:53

dominikfil napisał(a):Na ulicy na której jest pojazd A nie ma żądnego znaku poziomego w stylu P-31 ani pionowego.

Po pierwsze - jest przecież znak D-1, po drugie - nie istnieje znak poziomy P-31, więc ciekawy jestem, co miałeś na myśli. :D

Chłopie, przecież to jest klasyczna sytuacja, kiedy dwa samochody są na drodze z pierwszeństwem, z czego jeden skręca w lewo, a drugi z przeciwka w prawo, i skręcający w lewo przepuszcza skręcającego w prawo.

Kos ==> interpretacja bardzo oryginalna i przyznam, że nigdy w życiu się z nią nie spotkałem...
scorpio44

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 01 sierpnia 2011, 01:50

kos napisał(a):...Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze
są obowiązani ... unikać wszelkiego działania, które mogłoby ... ruch ten utrudnić

Pójdę dalej z interpretacją. Uczestnik ruchu powinien zrezygnować z uczestniczenia w ruchu i nie wychodzić z domu ponieważ może komuś ruch utrudnić.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Powrót do Sytuacje na drodze