pytanie dotyczące zawracania

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

pytanie dotyczące zawracania

Postprzez kamas3 » niedziela 24 lipca 2011, 10:30

Witam mam do was pytanie dotyczące zawracania z wykorzystaniem infrastruktury drogowej.
Gdy dostane od egzaminatora polecenie proszę zawrócić z wykorzystaniem infrastruktury drogowej to czy mogę zawrócić na:
Parkingu ?,
Posesji ale to jest akurat posesja na którą żeby wjechać musiałbym najechać na chodnik który przecina ten wjazd przed bramę
Proszę o to rysunek do powyższej sytuacji: http://imageshack.us/photo/my-images/825/34614667.jpg/

i jeszcze jeden problem czy mógłbym wykorzystać taki zjazd:
http://imageshack.us/photo/my-images/706/97920179.jpg/
kamas3

Re: pytanie dotyczące zawracania

Postprzez Cyberix » niedziela 24 lipca 2011, 10:55

1. tak (uważasz na pieszych bo mają pierwszeństwo)
2. przecież to skrzyżowanie więc o jakim zjeździe mowa?
Cyberix

Postprzez kamas3 » niedziela 24 lipca 2011, 11:14

Cyberix chodzi o wykorzystanie tego zjazdu jako zawracania z wykorzystaniem infrastruktury drogowej i czy nadaje się do wykorzystania go gdy dostane właśnie takie polecenie, i jeszcze jedno czy ten parking mogę wykorzystać do zawracania z infrastrukturą drogową i czy muszę być ustawiony między liniami jak to jest ??
kamas3

Postprzez Cyberix » niedziela 24 lipca 2011, 13:41

pooglądaj sobie http://www.youtube.com/watch?v=IuX0Sdp_Uvg i pozostałe filmiki z tej serii... i pamiętaj, że infrastruktura drogowa to nie skrzyżowanie.
Cyberix

Postprzez BOLEKlodz » niedziela 24 lipca 2011, 15:04

Druga sytuacja, to zawracanie z użyciem jezdni drogi poprzecznej, czy jakoś tak.
BOLEKlodz

Postprzez kopan » niedziela 24 lipca 2011, 15:18

kamas3 napisał(a):Witam mam do was pytanie dotyczące zawracania z wykorzystaniem infrastruktury drogowej.
Gdy dostane od egzaminatora polecenie proszę zawrócić z wykorzystaniem infrastruktury drogowej to czy mogę zawrócić na:

Takiego polecenia nie dostaniesz.
Polecenie wygląda tak.
Proszę zawrócić z wykorzystaniem biegu wstecznego wykorzystując ten : podjazd. miejsce parkingowe itp.
kopan

Postprzez kamas3 » niedziela 24 lipca 2011, 22:53

kopan a gdy już będę zawracał na 3 to normalnie najpierw lewy kierunkowskaz wjeżdżam i potem prawy ale jeżeli trochę krzywo wycofam i będę musiał podkręcać do lewej to używam lewego kierunkowskazu ??
kamas3

Postprzez michooo » niedziela 24 lipca 2011, 23:25

Nie. Kierunkowskazu używamy żeby informować o zmianie pasa ruchu bądź kierunku jazdy, a nie o drobnych korektach czy o tym w którą stronę aktualnie kręcimy kierownicą.
michooo

Postprzez kamas3 » poniedziałek 25 lipca 2011, 09:44

michoo nie wiem dlaczego ale jak parkuje w prawo to gdy już wjadę na miejsce parkingowe to robię korektę ale instruktor zawsze gdy zaczynam już wykonywać korektę na parkingu to każe mi włączać lewy kierunkowskaz nakręcać na maksa w lewo naprostować auto i potem dojechać do krawężnika
kamas3

Postprzez michooo » poniedziałek 25 lipca 2011, 12:41

Trudno mi ocenić, nie widziałem sytuacji. Jeśli to duża poprawka polegająca niemal na ponownym wyjechaniu w lewo lub w prawo to tak.

Natomiast, z tego, co pamiętam ze swojego kursu, do drobnej korekty (która w przybliżeniu jest wyjazdem w kierunku na wprost) nie używałem kierunkowskazu, bo to bez sensu. To tak jakbyś parkując równolegle najpierw włączał prawy, a kręcąc w lewo - lewy :D
michooo

Powrót do Sytuacje na drodze