lewoskret

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

lewoskret

Postprzez dxtr009patryk » piątek 22 lipca 2011, 14:41

witam mam pytanie o lewoskret, nie bardzo wiem jak zachowac sie w ten sytuacji jak na filmiku

http://www.youtube.com/watch?v=Bknervo6xGs

prosze włączyc od 1:33 jest lewoskret zastanawiam sie czy jakby ktos jechal na przeciwka to czy mam ruszyc na srodek i ustawic sie czy zostac przy swiatlach i czekac az sie zwolni kompletnie nie mam pomyslu na tym skrzyzowaniu prosze o pomoc .
dxtr009patryk

Re: lewoskret

Postprzez qwer0 » piątek 22 lipca 2011, 15:22

Wjezdzasz na srodek, bez krecenia, prosto (na wprost z przeciwnej strony rowniez jest pas do lewoskretu, skreca sie bezkolizyjnie). Dojezdzasz dokad tam uwazasz, gdy bedzie wolne to atakujesz. Uwazaj na pieszych na drodze poprzecznej (ul. Melgiewska), bo beda oni mieli zielone swiatlo.

BTW Na co dzien ruch jest tam znacznie wiekszy niz na filmiku, a faza swiatel od tej strony bywa bardzo krotka (raz jest normalnie, a czasem ledwo wjada 2 auta i czerwone).
Oczywiscie gdy wjedzie kilka aut i zostana na srodku, to juz nie bedzie miejsca i nalezy zaczekac przed linia warunkowego zatrzymania.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez michooo » piątek 22 lipca 2011, 15:36

Mogli lepiej zmontować ten filmik zamiast ponad 2 min pokazywać jak koleś stoi na czerwonym :P Nie wspominając o techno podkładzie.

A co do manewru, to tak jak kolega mówi. Jedziesz w kierunku środka skrzyżowania i tam oczekujesz aż sznur aut jadących prosto będzie miał lukę albo zmieni im się światło. No i uważaj żeby nie pchać się jak jest już sporo aut do skrętu żeby nikogo nie zablokować jak się światła zmienią.
michooo

Postprzez dxtr009patryk » piątek 22 lipca 2011, 15:38

jeszcze jedno pytanie jak rozpoznac ze na rondzie jest sygnalizacja ? przed rondem bedzie sygnalizator nie pamietam juz jak jezdzilem ale wiem ze zawsze tu mam problem bo przyzwyczailem sie ze wlaczam kierunek zeby zmienic pas. A teraz myli mi sie i nigdy nie wiem kiedy jest sygnalizacja bo na sygnalizacja sie nie wlacza a jakos nie moge jej zauwazyc w czasie jazdy na luku prosze o pomoc
dxtr009patryk

Postprzez qwer0 » piątek 22 lipca 2011, 15:56

jeszcze jedno pytanie jak rozpoznac ze na rondzie jest sygnalizacja?

Bedzie sygnalizacja xD
Inaczej sie nie da... Patrzec sie troszeczke dalej niz tuz przed maske auta i nie bedzie problemu :)
Nawet gdy wrzucisz kierunek zjazdowy (bo o ten chodzi) na rondzie z sygnalizacja, to egzaminator raczej nie uzna Ci tego za blad, bo takim strasznym bledem to to nie jest.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez dxtr009patryk » piątek 22 lipca 2011, 16:05

nie tylko o zjazdowy mi chodzi bardziej o zasygnalizowanie zmiany pasa . Jak zawracam to jestem na lewym a potem musze na prawy i zawsze sygnalizuje i zjezdzam a tutaj ponoc nie mozna sygnalizowac prawym kierunkowskazem zjazd w prawo z tego co mi instruktor tlumaczyl ale juz nie pamietam bo tydzien temu ostatni raz mialem i wolalem sie upewnic
dxtr009patryk

Postprzez qwer0 » piątek 22 lipca 2011, 16:12

Tak na rondach z sygnalizacja nie sygnalizuje sie prawym zjazdowym.
Ale przy zawracaniu na rondzie pasa sie raczej nie zmienia, a zajmuje (tak mamy w Lublinie wymalowane pasy na rondach), wiec tego sie prawym nie sygnalizuje.
qwer0

Postprzez dxtr009patryk » piątek 22 lipca 2011, 16:32

a to rondo przy marko co jest trzeba z lewego na prawy zjechac tam z kierunkiem juz bo sygnalizacji nie ma
dxtr009patryk

Postprzez qwer0 » piątek 22 lipca 2011, 16:54

tak, prawy zjazdowy.
qwer0

Postprzez dxtr009patryk » piątek 22 lipca 2011, 17:03

takie osobiste pytanko jestem na skrzyzowaniach rownorzednych i tam obowiazuje 30km/h. a kiedy bedzie obowiazywalo 50km/h jak wyjade na droge głowną ? i kiedy bedzie obowiazywalo 30km/h jak sie np nie zauwazylo znaku po czym poznac
dxtr009patryk

Postprzez qwer0 » piątek 22 lipca 2011, 18:00

Skrzyzowanie odwoluje ograniczenie predkosci.
Jak przed skrzyzowanie miales 30, to za skrzyzowaniem masz juz 50km/h (mowa o terenie zabudowanym). Chyba, ze jest to strefa ograniczenia predkosci (kwadratowy znak), to ograniczenie obowiazuje do odwolania (taki sam znak, ale przekreslony).
i kiedy bedzie obowiazywalo 30km/h jak sie np nie zauwazylo znaku po czym poznac

Ciezko bedzie poznac, jesli nie zauwazylo sie znaku.

Lublin jest teraz niezle rozkopany, wszedzie remonty, wiec egzamin dosyc szybko leci. Trzeba jedynie uwazac na roboli, ktorzy wylaza pod kola bez patrzenia, czy cofajace koperki/koparko-ladowarki, bo tez wtryniaja sie bez patrzenia.
qwer0

Postprzez dxtr009patryk » piątek 22 lipca 2011, 18:03

na takiego co wyjdzie nie moge uzyc klaksona mam czekac az pojdzie ?
dxtr009patryk

Postprzez qwer0 » piątek 22 lipca 2011, 18:06

Jak Ci wylazi pod kola, to mozesz uzyc klaksona - w koncu jest to bezposrednie niebezpieczenstwo.
Jednak wszelkie roboty sa oznaczone znakami ostrzegawczymi, wiec szczegolnie na egzaminie radzilbym jednak powstrzymac sie z tym klaksonem i po prostu pomalu sie przetoczyc obok.
qwer0

Postprzez scorpio44 » niedziela 24 lipca 2011, 19:57

Regulamin napisał(a):7.
Temat wątku powinien być odpowiednio sformułowany i powinien jednoznacznie określać jego treść. W każdym wątku dyskutujemy tylko na jeden konkretny temat. Wątki typu "Kilka pytań....", "Pomocy", "Ważne pytanko", "Pytanie" itp. będą blokowane lub usuwane.
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze