Parę pytań odnośnie zawracania

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Parę pytań odnośnie zawracania

Postprzez luf » sobota 23 lipca 2011, 04:51

Witam

Mam pewne problemy związane z kwestią zawracania których nigdzie nie znalazłem dokładnie określonych w książce, itp. Otóż mam kilka pytań:

1.Wiadomo, że zawracać nie można na najbliższym skrzyżowaniu jeśli pojawia się znak zakazu zawracania bądź zakazu skrętu w lewo. Czy dotyczy to też zawracania ze skrajnego lewego pasa np na drodze jednokierunkowej polegającego na wjeździe po zawróceniu na skrzyżowaniu na drugą jezdnię także jednokierunkową-czyli z jezdni na jezdnię?
2.Wiadomo o zasadzie zawracania ze skrajnego lewego pasa na skrzyżowaniach z sygnalizacją S-1 lub S-2. Co jednak jeśli jezdnia ma dwa kierunki gdzie ten skrajny lewy pas tutaj będzie skrajnym lewym pasem prawej części jezdni, a lewa część jezdni to będzie część dla jadących samochodów w przeciwnym kierunku?-mowa tu o JEZDNI nie drodze np dwujezdniowej
3.Na skrzyżowaniach bez sygnalizacji równorzędnych bądź oznakowanych można zawracać?Wtedy rozumiem robimy to od prawego pasa jeśli jezdnia jest dwukierunkowa?

Wielkie dzięki za odpowiedzi.
luf

Re: Parę pytań odnośnie zawracania

Postprzez tristan » sobota 23 lipca 2011, 09:56

luf napisał(a):1.Wiadomo, że zawracać nie można na najbliższym skrzyżowaniu jeśli pojawia się znak zakazu zawracania bądź zakazu skrętu w lewo. Czy dotyczy to też zawracania ze skrajnego lewego pasa np na drodze jednokierunkowej polegającego na wjeździe po zawróceniu na skrzyżowaniu na drugą jezdnię także jednokierunkową-czyli z jezdni na jezdnię?

Oczywiście. To typowe zawracanie.

luf napisał(a):2.Wiadomo o zasadzie zawracania ze skrajnego lewego pasa na skrzyżowaniach z sygnalizacją S-1 lub S-2. Co jednak jeśli jezdnia ma dwa kierunki gdzie ten skrajny lewy pas tutaj będzie skrajnym lewym pasem prawej części jezdni, a lewa część jezdni to będzie część dla jadących samochodów w przeciwnym kierunku?-mowa tu o JEZDNI nie drodze np dwujezdniowej

tak, możesz zawracać.

luf napisał(a):3.Na skrzyżowaniach bez sygnalizacji równorzędnych bądź oznakowanych można zawracać?Wtedy rozumiem robimy to od prawego pasa jeśli jezdnia jest dwukierunkowa?

Możesz. Ale nie z prawego pasa, tylko zawsze ze skrajnie lewego.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez luf » sobota 23 lipca 2011, 11:32

Ale w 3. mowa była o ulicy dwukierunkowej- i skrzyżowanie bez sygnalizacji świetlnej; równorzędne lub oznakowane. wtedy musiałbym zawracać jeśli już, to z prawego pasa.
luf

Postprzez tristan » sobota 23 lipca 2011, 12:37

luf napisał(a):Ale w 3. mowa była o ulicy dwukierunkowej- i skrzyżowanie bez sygnalizacji świetlnej; równorzędne lub oznakowane. wtedy musiałbym zawracać jeśli już, to z prawego pasa.

Bzdura. Po pierwsze: Wiadomo, że mowa o dwukierunkowej drodze, bo na drodze jednokierunkowej zawracać się nie da. Po drugie: zawsze musi to być skrajny pas do lewoskrętu. Zawracanie z prawego pasa jest niedopuszczalne. No chyba że mówisz o trywialnej sytuacji, gdy w ogóle jest tylko jeden pas. No ale wtedy nazywanie go prawym nie ma sensu, bo jest jeden.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez luf » sobota 23 lipca 2011, 17:04

1.Chodziło mi o sytuację, gdy są dwa pasy z czego ja jadę tym prawym, a tym po lewej stronie samochody jadą w przeciwnym kierunku. Czyli wtedy de facto zawracałbym z prawego pasa? Rozumiem więc że gdyby np były 4 pasy; po dwa na każdy kierunek, wtedy zawracałbym z lewego pasa prawej części jezdni tak?

3.Czyli to co było napisane w książce, tzn o zawracaniu ze skrajnego lewego pasa tyczyło się TYLKO pasów po których dozwolona jest jazda tylko w kierunku w którym ja jadę; czyli od lewej strony tego skrajnego lewego pasa na tej samej jezdni mogą być jeszcze pasy do jazdy w przeciwnym kierunku a ja MOGĘ zawracać z tego lewego skrajnego pasa i na skrzyżowaniu wjechać na tę samą jezdnię na któryś pas o przeciwnym kierunku(czyli chodzi mi o to że nie musi to być tylko jezdnia jednokierunkowa z sygnalizacją S1 i S2 gdzie zawracałbym na drugą jezdnię).

2.A tak w ogóle jeszcze mam jedno pytanie, czy w ogóle istnieją takie jezdnie gdzie są 4 pasy, z czego po dwa pasy w różnych kierunkach, gdzie dla dwóch pasów po prawej stronie jest sygnalizacja świetlna S-1 lub S-2? wtedy dziwnie musiałaby być umieszczona taka sygnalizacja, bo nie na całej szerokości jezdni ale na szerokości tych dwóch pasów po prawej stronie chyba?

Dzięki za odpowiedzi tamtejsze mam nadzieję jeszcze tutaj na odpowiedź i kończę to "nudzenie";)
luf

Powrót do Sytuacje na drodze