rusel - no ciekawy ten twój egzamin.... zdradzisz, gdzie się odbywał ??

Patrzyłem na to zdjęcie z pierwszego postu...
Jadący ul. Obwodnica z zachodu na wschód i skręcający w prawo w Gliwicką na południe vs skręcający w lewo z tejże ulicy .... tu obaj skręcający ładują się w ten sam pas... i tu jak najbardziej należy pierwszeństwo ustalić artykułem 25.1 PoRD.
Tu nawet gdyby Gliwicka miała 2 pasy to prawoskręcający miałby dowolność wyboru pasa, a lewoskrętowiec musiałby poczekać.
Ale w tym miejscu tego skrzyżowania, o które toczy się ta dyskusja to ten art. wg mnie nie ma zastosowania !
Dlaczego ??
Ano dlatego, że poprzez zastosowanie linii ciągłej segregującej strumienie pojazdów i rozdzielającej pasy ruchu - nie ma w tym miejscu tego o czym traktuje ten artykuł - czyli przecinania się kierunków ruchu.
A to co mamy po skończeniu ciągłej to art. 22.4. reguluje...
Najciekawiej by było, gdyby Gliwicka miała 2 pasy ruchu + ten trzeci zanikający - włączeniowy.
Jeśli lewoskręcający wlazł by w skrajnie lewy i chciał zmienić na prawy vs zjeżdżający na ten prawy z tego pasa włączeniowego...
Osobiście uważam, że w takiej sytuacji lewoskręcający już by się poruszał Obwodnicą, a prawoskręcający dopiero by zamierzał się włączyć w ruch na tej ulicy wykorzystując pas rozpędowy, ale to dyskusja na zupełnie oddzielny wątek - która nota bene już się kiedyś odbyła na tym forum...