Sygnalizować, czy nie?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Sygnalizować, czy nie?

Postprzez BOLEKlodz » niedziela 12 czerwca 2011, 12:05

Trochę niejasno się wyraziłem. Jeżeli mamy np. skrzyżowanie z jezdnią, na której wszystkie pasy idą w jednym kierunku, tylko np. 2 dołem, a 2 górą(do przecięcia z drogą poprzeczną) to nie trzeba sygnalizować na rozwidleniu, tylko dopiero na skrzyżowaniu z jezdnią poprzeczną (oczywiście jeżeli skręcamy)
BOLEKlodz

Postprzez kg1956 » czwartek 16 czerwca 2011, 21:30

scorpio44 napisał(a):(...)Kg1956 ==> przepisy nakazują sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy, niezależnie od tego, czy z danego pasa można pojechać tylko w jednym kierunku, czy w kilku. To jest ten argument, który powinien Cię przekonać, bo jest on niepodważalny.

Ok. To w takim razie na łuku drogi również trzeba sygnalizować zmianę kierunku?
http://www.autocentrum.pl/pic.php?file= ... 480.62.jpg
W innym wątku było ustalone, że nie!
kg1956

Postprzez gumbo » sobota 18 czerwca 2011, 10:40

kg1956 napisał(a):Narysowałem dojazd do skrzyżowania (trochę nieudolnie):
http://www.autocentrum.pl/pic.php?file= ... 605.63.jpg
Pytanie: czy czerwony samochód powinien sygnalizować skręt w prawo, czy wzorem łuku drogi na którym nie można pojechać inaczej- nie musi? W tym przypadku sygnalizacja prawym sugeruje raczej zmianę pasa!

Jeżeli mamy nakaz jazdy w prawo za znakiem i mamy przykładowo 2 pasy ruchu.

Z racji tego że jest to droga w jednym tylko kierunku możemy ten manewr wykonać zarówno z zewnętrznego jak wewnętrznego pasa, ale obowiązkiem jest sygnalizowanie tego manewru nie zależnie którym pasem jedziemy.
pozdr.
gumbo

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze