Wyprzedzany przez jednoślad

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Wyprzedzany przez jednoślad

Postprzez Zonaimad » sobota 14 maja 2011, 19:59

Rozmawiamy o tym, że motocyklista wyprzedzał ze złej strony. Bo co do zasady, wyprzedzać mu było wolno!!

Otóż inaczej!

Gdyby to było skrzyżowanie, wówczas wyprzedzanie byłoby zasadniczo zabronione przepisem, od którego wyjątkiem jest zasada, że jak wyprzedzany kierowca zamryga lewym, to można go wyprzedzić z prawej. Prawda?

5. Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony.

7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:
(...)
3) na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.

9. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscu, o którym mowa w ust. 7 pkt 3, pojazdu sygnalizującego zamiar skręcenia, pod warunkiem że kierujący nie wjeżdża na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym.

Wówczas obojętnie, czy wyprzedzany nie mrygał w ogóle, czy mrygał tym lewym - wyprzedzać go z lewej (tak jak motocyklista to zrobił) - nie było wolno! No, bo nie wolno wyprzedzać na skrzyżowaniu - chyba że pod pewnymi warunkami, których motocyklista ewidentnie nie spełnił. A więc jego wina! Hurra, jesteśmy w domu! Koniec sprawy!

Natomiast, jeżeli nie mamy skrzyżowania, to pomijamy ust. 7 pkt. 3 i wracamy do ust. 5, w którym czytamy: "5. Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony".

Natomiast
better.man napisał(a):A co do kierunkowskazu, to zabijcie mnie ale nie wiem i nie pamiętam czy było odpowiednio wcześnie. Za Chiny Ludowe nie spodziewałem się, że ktoś tam może chcieć wyprzedzać.

Dlatego zagadka nie jest tak bardzo oczywista jak w przypadku, gdyby to było skrzyżowanie. :) Dlatego też na pytanie "a czy to ma jakieś znaczenie, że tam było/nie było skrzyżowanie?" odpowiedzieć należy sobie: tak, ma. :) Takie znaczenie, że potrzebujemy więcej danych. :) Jeżeli było skrzyżowanie - wina jest motocyklisty, choćby skręcający nie sygnalizował nic. Jeżeli nie było - winy trzeba szukać dalej, uwzględniając m.in. to, czy skręcający zasygnalizował to wcześniej. :)
Zonaimad

Postprzez rusel » sobota 14 maja 2011, 20:10

latwiej udowodnic (jezeli byla to droga osiedlowa) ze kierujacy skrecajac w lewo nie ustapil pierszenstwa pojazdowi jadacemu na wprost ktory wczesniej mogl zajac lewy pas i zaczal manerw wyprzedzania (czy za przejsciem czy przed to trudno mu bedzie udowodnic jak rowniez ze pojazd skrecajacy pierwszy zaczal sygnalizowac swoj manewr choc prawdopodobnie tak bylo) ale wg mnie wina po stronie pojazdu ktory zmienial kierunek jazdy i "wymusil"
rusel

Postprzez archis_p » sobota 14 maja 2011, 20:14

Oczywiście, ze nie było mu wolno wyprzedzać z lewej. Ale to nie znaczy, że nie można mu było wyprzedzać w ogóle!
Podajesz przepisy a następnie sam sobie zaprzeczasz. Widzę, że jesteś upartym ignorantem więc nie będę prowadził z tobą dłużej tego bezprzedmiotowego czatu. Mam lepsze zajęcia.
Volenti non fit iniuria
archis_p

Postprzez dylek » sobota 14 maja 2011, 21:27

Obrazek

A mi to wygląda jednak na skrzyżowanie.....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Zonaimad » niedziela 15 maja 2011, 00:27

Jak krzyżówka, no to po zawodach. :) Ewidentna wina jednośladu. Moim zdaniem, ofc. :)
Zonaimad

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze