Mam pytanie, podczas gdy policjant na skrzyżowaniu z sygnalizacją świetlną kieruje ruchem to wtedy piesi chcąc przejść przez pasy :
-czekają na odpowiednią sytuację, aż kierowca się im zatrzyma ?
Czy jak??
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez marcin_akle » wtorek 05 kwietnia 2011, 12:55
przez qwer0 » wtorek 05 kwietnia 2011, 14:56
Art. 5. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli, sygnałów świetlnych oraz znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe.
2. Polecenia i sygnały dawane przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli mają pierwszeństwo przed sygnałami świetlnymi i znakami drogowymi.
17) uczestnik ruchu - pieszego, kierującego, a także inne osoby przebywające w pojeździe lub na pojeździe znajdującym się na drodze;
przez marcin_akle » wtorek 05 kwietnia 2011, 15:55
przez scorpio44 » środa 06 kwietnia 2011, 19:24
qwer0 napisał(a):W praktyce policjant macha, gwizdze i krzyczy na pieszych, zeby przelazili lub pieszy przebiega, gdy policjant nie widzi
przez BOLEKlodz » środa 06 kwietnia 2011, 20:07
przez qwer0 » środa 06 kwietnia 2011, 20:35
przez dylek » środa 06 kwietnia 2011, 22:39
qwer0 napisał(a):Z tym co ja sie spotkalem, to na malych, czy zwyklych krzyzowkach policjant daje rade i machac na pieszych.
A na duzych skrzyzowaniach widzialem zazwyczaj kilku policjantow, jeden kierowal ruchem, a drugi, czy kilku innych stali przy przejsciach i machali na pieszych.
przez cman » środa 06 kwietnia 2011, 23:24
dylek napisał(a):A pieszy ?? Cóż on nie musi znać przepisów by po drogach łazić...
przez qwer0 » czwartek 07 kwietnia 2011, 10:30
Z moich obserwacji wynika, że może góra połowa kierowców wie jakie sygnały policjant pokazuje - a i to część z nich bardziej z intuicji niż faktycznej wiedzy...
Jak zacznie policjant podręcznikowo sygnalizować, a jeszcze pokusi się o sygnalizacje kierunkowe - to ludzie za kółkami baranieją.. Często więc policjant bardziej niż książkowo to przepędza samochody przez skrzyżowanie niczym poganiacz bydło, bo tak w realu wychodzi skuteczniej.
przez marcin_akle » piątek 22 kwietnia 2011, 20:31
przez qwer0 » sobota 23 kwietnia 2011, 09:00
2) Czy policjant może mi zmienić kierunek jazdy? np. chcę w lewo, a on nakazuje prosto.
Art. 5. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli, sygnałów świetlnych oraz znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe.
1) Jeśli policjant stoi do mnie bokiem, to mogę pojechać w dowolnym kierunku?
przez mk61 » sobota 23 kwietnia 2011, 20:17
qwer0 napisał(a):W praktyce policjant macha, gwizdze i krzyczy na pieszych, zeby przelazili lub pieszy przebiega, gdy policjant nie widzi
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
przez Zonaimad » niedziela 24 kwietnia 2011, 02:17