Ruch kierowany przez policjanta

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Ruch kierowany przez policjanta

Postprzez marcin_akle » wtorek 05 kwietnia 2011, 12:55

Mam pytanie, podczas gdy policjant na skrzyżowaniu z sygnalizacją świetlną kieruje ruchem to wtedy piesi chcąc przejść przez pasy :
-czekają na odpowiednią sytuację, aż kierowca się im zatrzyma ?

Czy jak??
marcin_akle

Re: Ruch kierowany przez policjanta

Postprzez qwer0 » wtorek 05 kwietnia 2011, 14:56

Art. 5. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli, sygnałów świetlnych oraz znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe.
2. Polecenia i sygnały dawane przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli mają pierwszeństwo przed sygnałami świetlnymi i znakami drogowymi.

17) uczestnik ruchu - pieszego, kierującego, a także inne osoby przebywające w pojeździe lub na pojeździe znajdującym się na drodze;

W praktyce policjant macha, gwizdze i krzyczy na pieszych, zeby przelazili lub pieszy przebiega, gdy policjant nie widzi :P
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez marcin_akle » wtorek 05 kwietnia 2011, 15:55

Aha, dzisiaj miałem taką sytuację i sobie elegancko przelazłem jak mi się zapaliło zielone :lol:
marcin_akle

Postprzez scorpio44 » środa 06 kwietnia 2011, 19:24

qwer0 napisał(a):W praktyce policjant macha, gwizdze i krzyczy na pieszych, zeby przelazili lub pieszy przebiega, gdy policjant nie widzi :P

W praktyce to chyba rzadko się zdarza, żeby policjant regulujący ruchem raczył w ogóle się zainteresować istnieniem pieszych... Albo ja nie miałem szczęścia. :)
scorpio44

Postprzez BOLEKlodz » środa 06 kwietnia 2011, 20:07

To może piesi powinni przechodzić jak policjant puszcza ruch na drodze równoległej do przejścia, a zatrzymuje na prostopadłej do przejścia? To chyba ma sens?
BOLEKlodz

Postprzez qwer0 » środa 06 kwietnia 2011, 20:35

Z tym co ja sie spotkalem, to na malych, czy zwyklych krzyzowkach policjant daje rade i machac na pieszych.
A na duzych skrzyzowaniach widzialem zazwyczaj kilku policjantow, jeden kierowal ruchem, a drugi, czy kilku innych stali przy przejsciach i machali na pieszych.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez dylek » środa 06 kwietnia 2011, 22:39

qwer0 napisał(a):Z tym co ja sie spotkalem, to na malych, czy zwyklych krzyzowkach policjant daje rade i machac na pieszych.
A na duzych skrzyzowaniach widzialem zazwyczaj kilku policjantow, jeden kierowal ruchem, a drugi, czy kilku innych stali przy przejsciach i machali na pieszych.

Z moich obserwacji wynika, że może góra połowa kierowców wie jakie sygnały policjant pokazuje - a i to część z nich bardziej z intuicji niż faktycznej wiedzy...
Jak zacznie policjant podręcznikowo sygnalizować, a jeszcze pokusi się o sygnalizacje kierunkowe - to ludzie za kółkami baranieją.. Często więc policjant bardziej niż książkowo to przepędza samochody przez skrzyżowanie niczym poganiacz bydło, bo tak w realu wychodzi skuteczniej.
A pieszy ?? Cóż on nie musi znać przepisów by po drogach łazić - więc łazi... jadący pojazd w kierunku przejścia zauważy, ale zbeszta, że jakim prawem on jedzie skoro JA mam tu przejście ??
Światła jeszcze pieszy zrozumie, ale przeważnie oleje :D
A co policjant pokazuje to nie wymagajmy by pieszy zrozumiał - przecież ten w czapce z daszkiem i białych rękawiczkach to samochodami kieruje a nie pieszymi :D Zatrzyma samochody na poprzecznej to przelezę - jak puści akurat kierunkowe na przejście z równoległej do przejścia drogi - znaczy kierować samochodami nie umi i o mało by mnie nie zabili ci kierowcy co to cała droga ich.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez cman » środa 06 kwietnia 2011, 23:24

dylek napisał(a):A pieszy ?? Cóż on nie musi znać przepisów by po drogach łazić...

??? To, że nikt go z tej znajomości nie egzaminuje, nie znaczy, że nie musi ich znać/przestrzegać.
cman

Postprzez qwer0 » czwartek 07 kwietnia 2011, 10:30

Z moich obserwacji wynika, że może góra połowa kierowców wie jakie sygnały policjant pokazuje - a i to część z nich bardziej z intuicji niż faktycznej wiedzy...
Jak zacznie policjant podręcznikowo sygnalizować, a jeszcze pokusi się o sygnalizacje kierunkowe - to ludzie za kółkami baranieją.. Często więc policjant bardziej niż książkowo to przepędza samochody przez skrzyżowanie niczym poganiacz bydło, bo tak w realu wychodzi skuteczniej.

Smutne, ale prawdziwe. Niestety, ale musze potwierdzic. A przynajmniej na wschod od wisly takie rzeczy sie dzieja.
Policjant staje do mnie bokiem, wiec cisne gaz do dechy. A ten za mna podjezdza na moje miejsce, zatrzymuje sie i jedzie dopiero gdy policjant na niego machnie lub gdy ktos kumaty za nim odwazy sie uzyc klaksonu. Takie sceny widze zawsze, gdy ruchem kieruje policjant.
qwer0

Postprzez marcin_akle » piątek 22 kwietnia 2011, 20:31

Co do przechodzenia przez pasy :arrow: Obrazek

Mam jeszcze nietypowe pytania:
1) Jeśli policjant stoi do mnie bokiem, to mogę pojechać w dowolnym kierunku?
2) Czy policjant może mi zmienić kierunek jazdy? np. chcę w lewo, a on nakazuje prosto. :)
marcin_akle

Postprzez qwer0 » sobota 23 kwietnia 2011, 09:00

2) Czy policjant może mi zmienić kierunek jazdy? np. chcę w lewo, a on nakazuje prosto. :)

Art. 5. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli, sygnałów świetlnych oraz znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe.

Raz sie z taka sytuacja spotkalem. Ja chcialem w lewo, a policjant mi kazal w prawo :wink:

1) Jeśli policjant stoi do mnie bokiem, to mogę pojechać w dowolnym kierunku?

Jak stoi bokiem, to tak jakbys mial swiatlo zielone.
Wiec w prawo krecisz bez zastanowienia, a gdy krecisz w lewo, policjant zazwyczja dodatkowo wskazuje skrecajacym, aby podjechali, wskazuje miejsca zatrzymania.
qwer0

Postprzez mk61 » sobota 23 kwietnia 2011, 20:17

qwer0 napisał(a):W praktyce policjant macha, gwizdze i krzyczy na pieszych, zeby przelazili lub pieszy przebiega, gdy policjant nie widzi :P

Nawiązując...
Ostatnio stałem przed skrzyżowaniem, na którym ruchem kierowali policjanci i jakie zobaczyłem zachowanie pieszych? Pytali policjanta, czy mogą przejść. :D
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Zonaimad » niedziela 24 kwietnia 2011, 02:17

Niedaleko mnie, podczas remontu sygnalizacji na "newralgicznym" skrzyżowaniu, postawiono policjantów na czas wyłączenia. Próby "książkowego" kierowania ruchem skończyły się całkowitym zablokowaniem ruchu. Więc zaraz po skorzystaniu z tego pomysłu postanowili jednak po prostu "machać" - i na pieszych, i na kierowców. ;)
Zonaimad

Powrót do Sytuacje na drodze