Droga z pierwszeństwem,tabliczka-wątpliwość

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Droga z pierwszeństwem,tabliczka-wątpliwość

Postprzez master611 » sobota 26 lutego 2011, 20:05

Witam,
od bardzo niedawna zacząłem robić prawo jazdy na B1 i mam pytanie dotyczące znaku D-1(droga z pierwszeństwem) oraz tabliczki pod nim T-6.
Czy tylko drogę oznaczoną pogrubioną linią mamy z pierwszeństwem a wjeżdżając na droge która na tabliczce jest oznaczona cienką linia musimy ustąpic pierwszeństwa innym pojazdom???
Proszę o pomoc;)
master611

Re: Droga z pierwszeństwem,tabliczka-wątpliwość

Postprzez tristan » sobota 26 lutego 2011, 20:11

Wszystko zależy od układu... Jak się ma umysł matematyczny, można podejść tak:

a) Samochód mający znak USTĄP lub STOP -10pktów do pierwszeństwa (minus dziesięć)
b) Bycie po czyjejś prawej (na całym torze jazdy tamtego) +1 pkt do pierwszeństwa
c) Tramwaj +5pktów do pierwszeństwa
d) włączający się do ruchu -50pktów do pierwszeństwa
e) pojazd uprzywilejowany +100pktów do pierwszeństwa

Chyba nic nie pominąłem. Przydzielasz punkty wg tego schematu i jadą w kolejności, od największej liczby punktów do najmniejszej. Oczywiście światła nieco zmieniają sytuację.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez master611 » sobota 26 lutego 2011, 20:16

Dzięki za szybką odpowiedź.
Czyli mam rozumiec że jeśli inny pojazd ma znak stop lub ustąp to pierwszeństwo mam zawsze w takiej sytuacji??
master611

Postprzez piotrekbdg » sobota 26 lutego 2011, 20:36

No zważywszy na to co oznacza znak ustąp pierwszeństwo to ciężko inaczej taką sytuację interpretować.
piotrekbdg

Postprzez lith » niedziela 27 lutego 2011, 02:35

master611 napisał(a):Witam,
od bardzo niedawna zacząłem robić prawo jazdy na B1 i mam pytanie dotyczące znaku D-1(droga z pierwszeństwem) oraz tabliczki pod nim T-6.
Czy tylko drogę oznaczoną pogrubioną linią mamy z pierwszeństwem a wjeżdżając na drogę która na tabliczce jest oznaczona cienką linia musimy ustąpić pierwszeństwa innym pojazdom???
Proszę o pomoc;)

Ogólnie to czy masz pierwszeństwo zależy od tego jaką droga wjeżdżasz, a nie jaką zjeżdżasz ze skrzyżowania.

@tristan
Muszę kalkulator sobie do deski rozdzielczej umocować :P
lith

Postprzez Cyberix » niedziela 27 lutego 2011, 09:21

1. Jeśli droga, którą jadę jest oznakowana co do pierwszeństwa to patrzę tylko na te znaki, które widzę, i które dotyczą mojej drogi. (chociaż od tego mogą być wyjątki - przykład z debilnym wyjazdem ze strefy zamieszkania).
2. jeśli droga, która jadę nie ma znaków to sytuacja wygląda gorzej, bo
- skrzyżowanie może być równorzędne
- organizator ruchu mógł nie postawić znaku, że jestem na drodze z pierwszeństwem a na podporządkowanych będzie "ustąp" lub "stop"
w powyższych 2 podpunktach staram się zaobserwować, czy na innych drogach dochodzących do skrzyżowania są jakieś znaki.
Cyberix

Postprzez master611 » niedziela 27 lutego 2011, 13:13

No a jak znajdują się na skrzyżowaniu równorzędnym i mam znak droga z pierwszeństwem(bez tabliczki) gdy jadę na wprost to jak postępować gdy chce skręcić w lewo lub w prawo czyli wjeżdżam na drogę podporządkowaną??
master611

Postprzez Cyberix » niedziela 27 lutego 2011, 16:13

master611 napisał(a):No a jak znajdują się na skrzyżowaniu równorzędnym i mam znak droga z pierwszeństwem(bez tabliczki)
Proponują wziąć w łapki książeczkę z teorii i DOKŁADNIE sobie poczytać teorię...
Cyberix

Postprzez michooo » niedziela 27 lutego 2011, 17:08

No a jak znajdują się na skrzyżowaniu równorzędnym i mam znak droga z pierwszeństwem(bez tabliczki) gdy jadę na wprost to jak postępować gdy chce skręcić w lewo lub w prawo czyli wjeżdżam na drogę podporządkowaną??

Albo równorzędne albo z pierwszeństwem :D Miałeś już jakieś zajęcia z teorii?
Przyjmijmy, że wiem o czym mówisz. jedziesz drogą z pierwszeństwem i zbliżasz się do skrzyżowania z podporządkowaną. Skręcając w prawo masz pierwszeństwo. Skręcając w lewo ustępujesz jadącym z przeciwka na wprost i jadącym z przeciwka skręcającym w prawo. To chyba logiczne, ci z przeciwka są w takiej sytuacji jak ty skręcając w prawo. Jak jest pojazd uprzywilejowany to on zawsze ma pierwszeństwo i całą powyższą teorię ma w poważaniu.

Przejrzyj sobie dokładnie sytuacje z "pierwszeństwem łamanym", tabliczka T-6. Na pewno masz to rozpisane w materiałach szkoleniowych.
michooo

Powrót do Sytuacje na drodze