Rozległe skrzyżowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rozległe skrzyżowanie

Postprzez rusel » niedziela 13 lutego 2011, 19:18

podobna sytuacja jest na A4 przed katowicami przy zjezdzie z petli tylko ze prawy pas nie zanika, zatem pytanie w ktorym miejscu mialby pojazd czerwony ustapic pierszenstwa w momencie wjazdu na pas srodkowy, nadmienie tylko ze tzw pas wlaczania nie ma nic wspolnego z ustawowym wlaczaniem sie do ruchu
rusel

Postprzez oskinstruktor » niedziela 13 lutego 2011, 21:21

Dokładnie...... ten "pas włączania" to tak typowa dojazdówka do bezkolizyjnego włączenia się do ruchu.
oskinstruktor

Postprzez maryann » poniedziałek 14 lutego 2011, 10:37

Dwa głosy na ten temat:
Wojciecha Pasiecznego
i poprawny Marka Dworaka.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez rusel » poniedziałek 14 lutego 2011, 14:05

gdyby jeszcze Pan Dworak wyjasnil dokladnie w ktorym miejscu jest skrzyzowanie a w ktorym juz go nie ma.
rusel

Postprzez kg1956 » poniedziałek 14 lutego 2011, 14:56

Wypowiedzi są na tyle różne, że nie można ich moim zdaniem porównywać. Pan Pasieczny rozróżnił rodzaje pasów, co wydaje się sensowne, a o czym pan Dworak nie wspomniał. Pan Pasieczny wspomniał o zmianie pasa ze skrajnych na środkowy, a pan Dworak nie. Obie wypowiedzi wydają się dobre! :(
Zastanawia mnie pewność pana Dworaka, że przy zmianie pasa na pewno nie używamy migacza lewego. Ja w takim przypadku daję lewy.
kg1956

Postprzez qwer0 » poniedziałek 14 lutego 2011, 16:58

Zastanawia mnie pewność pana Dworaka, że przy zmianie pasa na pewno nie używamy migacza lewego. Ja w takim przypadku daję lewy.

O ile ja dobrze zrozumialem, to chodzilo o niedawanie lewego "migacza" przy przejezdzaniu takiego skrzyzowania, a nie przy zmianie pasa ruchu. Przy zmianie pasa ruchu oczywiscie sygnalizujemy.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez lith » poniedziałek 14 lutego 2011, 18:42

Z wypowiedzią pierwszą się zgadzam. Z tym, że jednak bardzo często linie, które w takiej sytuacji widuję nie są krawędziowe P7a, a wydzielające P1c- a to imo zmienia postać rzeczy. Druga wypowiedź niestety poza zasięgiem, więc się nie odniosę.
lith

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze