Czy skrzyżowanie odwołuje drogę jednokierunkowa?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Czy skrzyżowanie odwołuje drogę jednokierunkowa?

Postprzez Agussia » czwartek 12 sierpnia 2010, 16:27

Witam.
Mam pytanie dotyczące tego, czy brak znaku D-3 za skrzyżowaniem odwoluje droge jednokierunkową?
Żeby to zilustrować proponuje ten obrazek - http://img14.imageshack.us/i/drogacicha.jpg/ .
Czy kierowca samochodu za skrzyzowaniem rowniez znajduje sie na drodze jednokierunkowej?

Najlepiej by było, gdybyście swoje odpowiedzi poparli kodeksem drogowym, ponieważ spotkalam sie z roznymi wersjami, a zależy mi na pewnej odpowiedzi.

Chciałabym dodać,że byłam dziś właśnie na takim skrzyżowaniu, linie pasów ruchu byly wytarte, znaku,ze za skrzyżowaniem znajduje się na dwukierunkowej nie było. Wiec skąd człowiek ma wiedzieć,że na takiej drodze jest?
pozdrawiam.
Agussia

Postprzez piotrekbdg » czwartek 12 sierpnia 2010, 16:46

Skrzyżowanie odwołuje drogę jednokierunkową, nie ma wątpliwośći. Wyobraź sobie że z prawej odnogi ktoś chciałby skręcić właśnie w prawo. Skąd ma wiedzieć, że to jednokierunkowa? Znak musi być powtórzony aby tak było.
piotrekbdg

Postprzez DEXiu » piątek 13 sierpnia 2010, 00:54

Po pierwsze: tak jak pisze piotrekbdg.
Poza tym - to jest dokładnie analogiczna sytuacja jak np. ze znakiem B-2 "zakaz wjazdu" czy B-1 "zakaz ruchu": interesuje on tylko tych, którzy go widzą wjeżdżając na jakąś drogę i tylko na tej drodze obowiązuje (drodze rozumianej jako odcinek od miejsca, w którym można nań wjechać (czyli np. skrzyżowania) do innego miejsca, w którym można nań wjechać lub go opuścić (czyli np. inne skrzyżowanie)).
DEXiu

Postprzez Cyberix » piątek 13 sierpnia 2010, 09:20

DEXiu napisał(a):(drodze rozumianej jako odcinek od miejsca, w którym można nań wjechać (czyli np. skrzyżowania) do innego miejsca, w którym można nań wjechać lub go opuścić (czyli np. inne skrzyżowanie)).

Wyraziłeś się nieprecyzyjnie pisząc "do innego miejsca"... w ten sposób przy każdym zjeździe na posesję trzeba by stawiać znak zakaz wjazdu lub droga jednokierunkowa bo przecież wyjeżdżający z posesji "nie wiedziałby" że przy wjeździe na drogę stoi taki znak. A tak przecież nie jest. Znak obowiązuje do skrzyżowania a nie do miejsca gdzie można zjechać z drogi.
Cyberix

Postprzez bac » piątek 13 sierpnia 2010, 10:17

Możecie przytoczyć jakiś przepis, z którego to wynika?
O ile dla znaków zakazu jest w rozporządzeniu określony dość jasno zakres obowiązywania, o tyle dla znaków informacyjnych nie mogę nic znaleźć.
bac

Postprzez maryann » piątek 13 sierpnia 2010, 10:22

Zawsze wjeżdżając na drogę na skrzyżowaniu patrzę jaka to droga. Ale nie widzę znaków kilometr wcześniej postawionych, tylko te od tego miejsca. Wszystkie więc znaki dotyczące punktu na drodze czy odcinka tej drogi muszą być ustawione od nowa, bo inaczej jak sie mam do nich zastosować, gdy nie miałem szans ich zobaczyć? Wyjątek stanowią znaki dotyczące jakiegoś obszaru, bo z którejbądź strony wjeżdżam, to wiem, że to 'tern zabudowany' albo np. 'strefa zamieszkania', etc.
maryann

Postprzez Cyberix » piątek 13 sierpnia 2010, 10:50

Poważnie? A co powiesz na taką sytuację?
Obrazek
Jadący (zawracający) zgodnie z niebieską linią nie może zaparkować ponieważ dotyczy go znak zakaz zatrzymania i postoju.
Dotyczy go chociaż go nie widział !!!
Więc nie pisz teorii o tym, że zawsze trzeba widzieć znak aby obowiązywał.

Podam inny przykład. Wjeżdżasz do miejscowości i na osiedle gdzie jest strefa zamieszkania jako pasażer (więc nie musisz patrzeć na znaki). Potem następnego dnia, wsiadasz do auta jako kierowca. I co? Ciebie nie obowiązuje strefa zamieszkania bo "nie wiesz, nie widziałeś znaku" ??
Cyberix

Postprzez maryann » piątek 13 sierpnia 2010, 11:32

O strefie pisałem. A żeby zakaz zatrzymywania Cię dotyczył nie potrzeba zawracać. Wtedy jednak nie możesz się wytłumaczyć "jadę od skrzyżowania, z bocznej drogi, nie mijałem takiego znaku". Mam prawo? Mam. A zawracasz na własne ryzyko i odpowiedzialność; jak chcesz być pewny to rób to na skrzyżowaniach. I wytłumaczysz się? Nie.
maryann

Postprzez lith » piątek 13 sierpnia 2010, 16:07

jaka to różnica czy staniesz w jedną czy w druga stronę. Blokada na kółko, mandaciek i możesz nawet sie tłumaczyć, że Ty znaku nie mijałeś, bo Helikopterem autko przywiozłeś.

A sama sytuacja ze znakiem zatrzymywania jest dla mnie tez niejasna. Przez jakiś czas zwracałem na to szczególną uwagę... i w niektórych miejscach są oznaczone z 2 stron, w innych tylko z jednej... nie ma chyba na to reguły.
lith

Postprzez mrokrzysiek » sobota 14 sierpnia 2010, 14:58

Cyberix napisał(a):Poważnie? A co powiesz na taką sytuację?
Obrazek
Jadący (zawracający) zgodnie z niebieską linią nie może zaparkować ponieważ dotyczy go znak zakaz zatrzymania i postoju.
Dotyczy go chociaż go nie widział !!!

Przecież widać że jest zakaz zatrzymywania się - linia krawędziowa ciągła.

"P-7b linia krawędziowa ciągła
linia ta zabrania kierującemu zatrzymywania się zarówno na jezdni jak i na poboczu."
mrokrzysiek

Postprzez cman » sobota 14 sierpnia 2010, 15:00

:roll:

To narysuj bez krawędziowej ciągłej: http://www.autocentrum.pl/sytuacje-drogowe/
cman

Postprzez szofer. » sobota 14 sierpnia 2010, 21:31

Problem byłby rozwiązany przy całkowitym zakazie parkowania przy lewej krawędzi jezdni dwukierunkowej. Kierowca zawracający w "połowie drogi", czyli nie na skrzyżowaniu jest narażony na wiele półapek (zakaz zatrzymywania, ograniczenie prędkości, zakaz wjazdu niektórych poj.). Najlepiej więc unikać takich manewrów, lub wykonywać je na "swoim" terenie.
szofer.

Powrót do Sytuacje na drodze