utrudniający ruch - jak z nimi postępować?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez sankila » niedziela 08 sierpnia 2010, 19:04

*Raimo* napisał(a):Tak jak pisze bolcia, w rejonie Jeleniej Gory od takich klientow az sie roi szczegolnie w okresie letnim, gdzie gro ludzi jedzie na wczasy w karkonosze

Weźcie pod uwagę, że dla wielu "doliniarzy", Karkonosze to niebosiężne góry, z wąziutkimi, krętymi drogami - dla nieprzywykłego to trudna trasa, zwłaszcza jak jedzie wyładowanym samochodem, z całą rodziną.
Generalnie to trzeba odróżniać, czy ktoś jedzie, jak umie i może, czy też świadomie utrudnia innym jazdę.
Przyznam się, że ja nie ustępuję w jednym przypadku - jak ktoś mi wjeżdża w tył tak, że nie widzę jego kierunkowskazów. Wtedy sorry, misiu - nie jestem jasnowidzem.
sankila

Postprzez lith » niedziela 08 sierpnia 2010, 20:01

ja tam jak mam możliwość to zjeżdżam każdemu kto chce mnie wyprzedzić. Tego samego oczekuję w drugą stronę. Nie widzę powodu, żeby zachowywać się jak pies ogrodnika. Do tej pory jeszcze nikt nie naraził mi się na tyle co bym jakieś specjalne złośliwości miał mu robić.
lith

Postprzez ixi25 » niedziela 08 sierpnia 2010, 20:57

sankila napisał(a):jedzie, jak umie i może, czy też świadomie utrudnia innym jazdę.

Co za różnica? Efekt jest ten sam. JAk ktoś nie potrafi jeździć to niech.......
http://www.youtube.com/watch?v=aYSixusn ... r_embedded

http://etransport.pl/film840.html

Doświadczenie z egzaminem - 5podejść.
Doświadczenie za kierownicą - ponad 500000 km oraz 17 krajów EU.
ixi25

Postprzez Bolcia » niedziela 08 sierpnia 2010, 22:17

*Raimo* napisał(a):Tak jak pisze bolcia, w rejonie Jeleniej Gory od takich klientow az sie roi szczegolnie w okresie letnim, gdzie gro ludzi jedzie na wczasy w karkonosze a nalezy pamietac ze ruch tranzytowy jest tam bardzo wzmozony, wkoncu jest DK3 i 3 wazne przejscia graniczne, Jakuszyce, Lubawka i Jedrzychowice.

Niemniej jednak tymi zawalidrogami to bym az tak nie dramatyzowal, przynajmniej w ww. rejonie jest bynajmniej kilkanascie miejsc gdzie mozna wyprzedzic, tylko trzeba znac trase, nawet jak jest spory ruch.
Oczywiscie nie moge zagwarantowac ze bedzie to w pelni zgodne z przepisami, ale przypadku takich upierdliwych gosci mozna zrobic wyjatek.

Sytuacja była na DK8 po wyjeździe z Kłodzka. Wszystkie kawałki dwóch pasów były w drugą stronę. W okolicy Barda udało się wyprzedzić.

ixi25 napisał(a):Co za różnica? Efekt jest ten sam. JAk ktoś nie potrafi jeździć to niech.......

Ja rozumiem, że są sytuacje losowe kiedy musimy wolniej (problem z samochodem, zmęczenie, nadmierne wypakowanie) - nie zabronisz przecież jechać. Ale świadome blokowanie drogi to już przesada. Należy albo dostosować prędkość do reszty albo jechać swoja prędkością w sposób jak najmniej utrudniający jazdę...

A co do trudności tej trasy. Zakrętow na tym odcinku było nie za wiele. Raczej trochę góra doł góra dół po prawie prostej trasie.

Jak wyprzedziłam, dostrzegłam, że za kierownicą młodziutka dziewczyna i obok jakiś trochę starszy chłopak. Do tej pory jestem ciekawa czy ona przypadkiem to bez prawka jechała...
Bolcia

Postprzez karol199 » wtorek 10 sierpnia 2010, 17:50

widocznie autorko tematu nie potrafisz wykonać manewru wyprzedzania. Typowy przykład osobnika potrafiący przejechać z punktu a do b i nic poza tym. Przecież auto nie zdjedzie do rowu zeby go Pani mogła spokojnie wyprzedzić, a że przez 20km nie potrafiła Pani wykonać tego manewru współczuję zarówno Pani jak i kierowcą ca jadącym za Panią
Kat. A - 2010
Kat. B - 2009
Kat. C - 2011
Kat. D - 2012
karol199

Postprzez Ekhangel » wtorek 10 sierpnia 2010, 18:25

Rozumiem Karolu, że sobie kpisz? Zapraszam do ponownej lektury wątku od początku, bo chyba kilka szczegółów opisu sytuacji ci umknęło.
Ekhangel

Postprzez maryann » środa 11 sierpnia 2010, 10:52

Trochę rozumiem karol199, bo poruszanie się po drogach to nie zawsze szkółka niedzielna. Fakt, czasem potrzeba cierpliwości, ale to tylko kwestia czekania i doczekania się na "błąd"(w tym wypadku chwila poprawnej jazdy) zawalidrogi- i rura! Jedyna istotna przeszkoda w wyprzedzaniu(pomijając zakazy i szerokość drogi) to za duża prędkość poprzednika, ale dopóki jest przed maską to i sznasa wyprzedzenia jest.
maryann

Postprzez Bolcia » środa 11 sierpnia 2010, 15:45

karol199 napisał(a):widocznie autorko tematu nie potrafisz wykonać manewru wyprzedzania. Typowy przykład osobnika potrafiący przejechać z punktu a do b i nic poza tym. Przecież auto nie zdjedzie do rowu zeby go Pani mogła spokojnie wyprzedzić, a że przez 20km nie potrafiła Pani wykonać tego manewru współczuję zarówno Pani jak i kierowcą ca jadącym za Panią

Nie wiem Karol jak Ty, ale ja nie należę do idiotów wyprzedzających na trzeciego.

Poza tym zachęcam do zapisania się do szkoły podstawowej - może teraz uczą czytać ze zrozumieniem i zarazem poprawnym językiem.

maryann napisał(a): Jedyna istotna przeszkoda w wyprzedzaniu(pomijając zakazy i szerokość drogi) to za duża prędkość poprzednika, ale dopóki jest przed maską to i sznasa wyprzedzenia jest.

Moim zdaniem jest jeszcze jedna istotna, ba nawet istotniejsza przeszkoda przy wyprzedzaniu. Samochody z naprzeciwka - jadące wręcz ciurkiem.
Bolcia

Postprzez szofer. » środa 11 sierpnia 2010, 20:59

Może warto zrobić przerwę na kawę. W dłuższej trasie i tak postój jest wskazany, a zmiana "świty", bezcenna.
szofer.

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze