Tramwaje na drogach, czyli kto tu ma pierszeństwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Tramwaje na drogach, czyli kto tu ma pierszeństwo

Postprzez kubica2 » poniedziałek 19 lipca 2010, 10:05

Obrazek
Obrazek

6. Kierujący pojazdem znajdującym się na części jezdni, po której jeżdżą pojazdy szynowe, jest obowiązany ustąpić miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi szynowemu.

W moim mieście nie ma komunikacji tramwajowej :?
Jak się ten przepis stosuje w praktyce na krakowskich/polskich drogach? (pozdro dla Donka)
kubica2

Postprzez Cyberix » poniedziałek 19 lipca 2010, 10:32

Pojazdy szynowe maja pierwszeństwo przejazdu przed innymi uczestnikami ruchu, chyba ze znaki drogowe stanowia inaczej lub tramwaj wyjezdza na jezdnie z zajezdni lub z petli tramwajowej.
Cyberix

Postprzez Borys_q » poniedziałek 19 lipca 2010, 12:21

I jeszcze to

4. Kierujący pojazdem szynowym skręcający na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym sygnałami świetlnymi może je opuścić, z zastrzeżeniem ust. 1 pkt 2-4, pod warunkiem ustąpienia pierwszeństwa uczestnikom ruchu poruszającym się na wprost. Przepisu nie stosuje się na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym oznaczonym znakami C-12.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez forresty » poniedziałek 19 lipca 2010, 15:06

pozwólcie że przyłączę sie do wątku jak już jesteśmy przy tramwajach
www.youtube.com/watch?v=i5KI9mZJ9no
na tym filmiku instruktor przejeżdżając przez skrzyżowanie ze swiatłami wspomina coś o jakiejś regule wedle której ma pierwszeństwo przed tramwajem bo on zjeżdża w kierunku który przed wjazdem na skrzyżowanie ma czerwone światło. On to wydedukował z jakiegoś przepisu czy po prostu to wynika jakoś z oznakowania tego skrzyżowania bo wyraźnie tramwaj ustępuje mu pierwszeństwa.
forresty

Postprzez Borys_q » poniedziałek 19 lipca 2010, 15:17

A mój post ostatni przeczytałeś???

Bo to jest dokładnie ta sytuacja.

I proponuje posłuchać instruktora jeszcze raz bo chyba sie nie zrozumieliście:)
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez forresty » poniedziałek 19 lipca 2010, 15:24

No ale on nie jedzie na wprost ani nie ma tam znaku c12 z tego co widzę. niestety nie jest to mój instruktor i nie znam dokładnego oznakowania tego skrzyzowania bo tam nie mieszkam wiec jakyś mógł wyjaśnic łopatologicznie to byłbym niezmiernie wdzieczny
forresty

Postprzez Borys_q » poniedziałek 19 lipca 2010, 15:33

No ale on nie jedzie na wprost

On czyli elka ??

W momencie przecinania się kierunków ruchu jedzie na wprost skręt wykonuje już za tramwajem.

Tramwaj jest, jest sygnalizacja świetlna, więc tramwaj skrecający musi przepuscić tych co jadą z zielonego z naprzeciwka lub z tyłu jeśli skręca w prawo żadne dodatkowe oznaczenie nie jest porzebne.

Przez posłuchać instruktora miałem na myśli obejrzeć jeszcze raz film i słuchać co on mówi.

Niestety bardziej łopatologicznie nie potrafie:)
Borys_q

Postprzez kubica2 » poniedziałek 19 lipca 2010, 17:13

super :D
ale wogóle nie o to pytałem, przeczytajcie jak wam się chce mój pierwszy post :)
kubica2

Postprzez Cyberix » wtorek 20 lipca 2010, 08:55

Rozumiem, że pytasz o sytuację kiedy np. stoisz na torach do lewoskrętu i nadjeżdża tramwaj? Wtedy zazwyczaj tramwaj dzwoni i "ponagla". Generalnie:
1. trzeba sprawdzać, czy nie nadjeżdża tramwaj a jeśli nadjeżdża to nie wjeżdżać na tory, tylko poczekać jak przejedzie i potem wjeżdżać.
2. jeśli już stoisz na torach i czekasz np. na lewoskręt i nadjedzie tramwaj, i nie masz możliwości opuszczenia torowiska to... przecież pod ziemię się nie zapadniesz.
3. czytałem kiedyś artykuł, że tramwaj nie może w takich sytuacjach (jak w pkt 2) dzwonić na kierowcę, niestety w Krakowie często tramwaje dzwonią i ponaglają.
Cyberix

Powrót do Sytuacje na drodze