manewry na parkingu stłuczka kogo wina?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez verde » sobota 12 czerwca 2010, 07:55

Zależy co to za parking, jeśli np. sklepowy to przepisy ruchu drogowego nie muszą obowiązywać.

:shock: samowolka ? Właśnie teraz przy sklepach na parkingach częściej obowiązują przepisy niż to się zdaje. W większości przypadkach stoją znaki wytaczające ruch, by właśnie nie było bałaganu i nie panowała samowolka, i by nie było kolizji / wypadków bo każdy będzie jeździł jak będzie mu pasowało na tą chwilę.
Ni nie mówmy tutaj że za chwilę będzie miał pierwszeństwo, pojaz włączający się do ruchu, przecież przez takie absurdy za przeproszeniem nigdy byśmy mogli nie wyjechać z parkingu, jeśli każdemu włączającemu byśmy ustępowali pierwszeństwa, tworzyły by się przez to tylko nie potrzebne korki.
Ja obstawiam przy mojej hipotezie, jeśli nie było żadnych znaków wyznaczających kierunek jazdy samochodu 1 to on ma f
pierwszeństwo, gdyż on porusza się pod drodze z pierwszeństwem
i wyjezdzający ma obowiązek popatrzenia się czy coś nie jedzie, tym bardziej na parkingu, gdzie ludzie w celu poszukiwania miejsca parkingowego jeżdżą do przodu i do tyłu, wrzucając wsteczny bieg ( R ) zapalają się wsteczne światła które widać. Może co innego by było jeśli auto 2 by wyjechało 3/4 swoją długością z miejsca parkingowego i by pojazd 1 tłukł w niego, gdyż w tym momencie to już bardziej by było kierowca pojazdu 1 nie zauważył 2, lecz w tym wypadku tez by było dociekać kiedy wyjechał pojazd 2. A dlaczego, gdyż 2 mogła chcieć wymusić pierwszeństwo i szybko wycofywać tak że kierowca 1 mógł nie zauważyć 2. Za mało kolego opisałeś jak dla mnie by co kol wiek powiedzieć . Tutaj jest normalna sytuacja włączenia się auta 2 do ruchu, to jest pewne.
Teraz pytanie czy 1 jechała pod prąd na parkingu ( momo że jechał na wstecznym ) czy po prostu jechał a 2 wyskoczyła mu.
cache/ac9a7c36e4.png
verde

Postprzez czubaka87 » sobota 12 czerwca 2010, 12:23

verde napisał(a):Po pierwsze jak był ułożony ruch na parkingu jeśli pojazd 1 jechał pod prąd na wstecznym tutaj wina by była po 2 stronach, gdyż pojazd 1 jedzie pod prąd co jest nie dozwolone, na parkingach też obowiązując przepisy.

nie wiemy czy jechał pod prąd, czy tylko cofał bo minął wolne miejsce parkingowe a to nie jest zabronione. Kolejny brak jednoznacznej wykładni prawa.
...
czubaka87

Postprzez BlueDevil » sobota 12 czerwca 2010, 14:02

archis_p napisał(a):
BlueDevil napisał(a):ten jest w strefie zamieszkania wiec PORD obowiazuje w 100%

A jeżeli byłby na drodze wewnętrznej, to co to zmienia w omawianej sytuacji :?:

nic nie zmienia ale pojawily sie gdybania co do obowiazywania PORD
BlueDevil

Postprzez verde » sobota 12 czerwca 2010, 20:46

No to wg. mnie nie ma tutaj najważniejszego szczegółu jaką drogą jechał pojazd nr 1 , 2 już ustaliliśmy przynajmniej ja :) .
cache/ac9a7c36e4.png
verde

Postprzez scorpio44 » niedziela 13 czerwca 2010, 20:48

verde ==> cofanie na drodze jednokierunkowej jest dopuszczalne i nie jest to jazda pod prąd. Była na ten temat długa dyskusja, sam z początku uważałem inaczej, ale parę osób mnie w końcu przekonało. ;) :)
scorpio44

Postprzez Lewynsky » środa 16 czerwca 2010, 16:01

Jeżeli pojazd 1 rozpoczął cofanie zanim pojazd 2 znalazł się w zaawansowanym stadium włączania się do ruchu. To wina leżałaby po stronie kierowcy pojazdu 2. Natomiast jeżeli pojazd 2 rozpoczął włączanie się do ruchu, kiedy pojazd 1 nie rozpoczął manewru cofania to wina leżałaby po stronie kierowcy nr.1
Wędkarstwo - pasja dla wybranych
Lewynsky

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze