Jak poprawnie skręcić na egzaminie?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jak poprawnie skręcić na egzaminie?

Postprzez sjakubowski » wtorek 25 maja 2010, 22:24

Witam!

Chciałem się zapytać, jak uczyć kursantów skrętu w lewo w przedstawionej niżej sytuacji?
Czy możemy wjechać na skrzyżowanie nie mogąc go opuścić (wiadomo, że nie)?
Zatem jak skręcić (niebieska strzałka), skoro cały czas jadą pojazdy raz z lewej raz z prawej??? (białe strzałki)

Obrazek

Pytanie 2.
Czy taka odległość od skrzyżowanie znaku D41 powoduje, iż wyjeżdżający ze strefy zamieszkania nadal włączają się do ruchu na "głównym" skrzyżowaniu?
Tutaj ZUMI: http://www.zumi.pl/namapie.html?&loc=%A3%F3d%BC,+Marato%F1ska&Submit=Szukaj&long=19.4137502&lat=51.7429304&type=2&scale=1a&svActive=false

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez brum_brum » środa 26 maja 2010, 10:47

ciekawe skrzyżowanie, sama jestem ciekawa
a jak ludzie jeżdżą przez nie? bo mam (pewnie słuszne) wrażenie, że nie wszyscy stosują się do zasady że jeśli nie ma jak zjechać to nie wjeżdżać
pozdrawiam
Asia
brum_brum

Re: Jak poprawnie skręcić na egzaminie?

Postprzez tristan » środa 26 maja 2010, 14:08

sjakubowski napisał(a):Chciałem się zapytać, jak uczyć kursantów skrętu w lewo w przedstawionej niżej sytuacji?
Czy możemy wjechać na skrzyżowanie nie mogąc go opuścić (wiadomo, że nie)?

Z tym wiadomo, że nie to znów to samo co z rondami i ustalaniem pierwszeństwa przed skrzyżowaniem wychodzi. Jak skrzyżowanie ma 1 punkt przecięcia, to wszystko gra. A jak ma wiele, to i tak każdy etap trzeba najczęściej osobno pokonywać.

Teraz pytanie za 100 punktów: Czy tu można wydzielić 2 etapy. Na szczęście pas z lewa na prawo jest 1 a potem pojawiają się 2. Więc wg mnie wjazd w środek na ,,przecinkę'' w pasie zieleni jest OK. Sytuacja jest trudna, bo pas zieleni się dopiero zaczyna, ale myślę, że 1 auto może tam wjechać, bo i tak gość lewo-prawo jedzie prawym pasem. I dopiero za skrzyżowaniem mu się pasy zaczynają dwa.

sjakubowski napisał(a):Pytanie 2.
Czy taka odległość od skrzyżowanie znaku D41 powoduje, iż wyjeżdżający ze strefy zamieszkania nadal włączają się do ruchu na "głównym" skrzyżowaniu?

Pytanie na kolejnego flejma. Wg mnie nadal jest to włączanie się do ruchu, a znak stoi lekko przed skrzyżowaniem i tyle. Inaczej byłoby dość dziwnie. Taki pogląd prezentuje też pan Dworak w odcinku: http://www.tvp.pl/krakow/motoryzacja/je ... 10/1772693 (tuż na początku)
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez Daavid_94 » środa 26 maja 2010, 14:44

Mi sie zdaje ze ma byc tak :
tylko ze domalowałem białe pasy dla przykłądu . ( nie patrz na biale pasy )

Obrazek
Siema.
Nazywam się Dawid i mam 16lat. ;D

Moge powiedzieć że znam się na jeździe ! Oczywiście Pasja ;D

Jeśli coś źle pisze w postach to proszę o wytłumaczenie ponieważ jeszcze nie mam prawa jazdy
Daavid_94

Postprzez kg1956 » środa 26 maja 2010, 14:57

sjakubowski napisał(a):(...)
Czy możemy wjechać na skrzyżowanie nie mogąc go opuścić (wiadomo, że nie)?(...)

O ile dobrze pamiętam zakaz dotyczy braku możliwości kontynuowania jazdy ZA skrzyżowaniem.
kg1956

Postprzez Cyberix » środa 26 maja 2010, 15:40

Wg. mnie to skrzyżowanie do ruchu bezkolizyjnego się nie nadaje (sporo sytuacji na zderzenie czołowe), pojechałbym tak (grube linie):
Obrazek
Cyberix

Postprzez sjakubowski » środa 26 maja 2010, 16:31

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Poproszę jeszcze jakiegoś egzaminatora z Łodzi o wypowiedź, głównie pod kątem egzaminu na Maratońskiej...

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez scorpio44 » środa 02 czerwca 2010, 00:43

kg1956 napisał(a):O ile dobrze pamiętam zakaz dotyczy braku możliwości kontynuowania jazdy ZA skrzyżowaniem.

Źle pamiętasz. Na skrzyżowaniu lub za nim.
scorpio44

Postprzez kg1956 » środa 02 czerwca 2010, 14:36

sjakubowski napisał(a):(...)
Czy możemy wjechać na skrzyżowanie nie mogąc go opuścić (wiadomo, że nie)?(...)

Przepis mówi, że nie można wjechać na skrzyżowanie, jeżeli na skrzyżowaniu lub za nim nie ma miejsca do kontynuowania jazdy.
Miejsca na tym skrzyżowaniu jest pod dostatkiem, a i za nim sporo.
kg1956

Powrót do Sytuacje na drodze