Skrzyżowanie i skręcanie. Pasy

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyżowanie i skręcanie. Pasy

Postprzez forii » niedziela 23 maja 2010, 14:15

Witam,
Wiem że był już taki temat ale nie bardzo coś sie dowiedziałem. Więc opisze swój problem.
Interesuje mnie taka kwestia ze skrzyżowania. Chodzi mi o zajmowanie pasa. Poniżej narysowałem takie skrzyżowanko:
http://img535.imageshack.us/img535/5117 ... iepasa.jpg

I chodzi mi o to czy np.
- pojazd nr 1 może zająć przy skręcaniu w prawo Pas nr 1 albo 2 albo może 3?

-pojazd nr 2 domyślam się że jedzie tym pasem co jechał.

-pojazd nr 3 może zawrócic i skręcić w lewo i zajmuje pas 1,2 czy 3?

Może troche źle narysowałem te skrzyżowanie bo zapomniałem o innych samochodach i powinienem podzielić tam gdzie są nazwy pasów droge na pół i dorysować jeszcze drogie w innym kierunku ale mam nadzieje że bedzie wiadomo o co chodzi.

I jeszcze coś takiego innego jeśli chodzi o ten znak. Powiedzmy że ze środkowego pasa można by skrecić też w prawo to ma obowiązek zająć który z pasów?? 3 czy może też 3?
forii

Postprzez Cyberix » niedziela 23 maja 2010, 14:29

W pierwszej części dobrze kombinujesz.

Co do ostatniego pytania to była burzliwa dyskusja na temat zajmowania pasów, jeśli z 2 wjeżdża się na 3. W takich wypadkach organizator ruchu powinien namalować linie naprowadzające i jadąc po prostu trzymasz się tych linii.

Słyszałem też teorię, że jak jest więcej niż jeden pas do skrętu i nie ma linii naprowadzających to ten skręcający od krawędzi powinien trzymać się krawędzi... ale to tylko teoria chyba nie umocowana w przepisach PoRD.
Cyberix

Postprzez Daavid_94 » niedziela 23 maja 2010, 15:39

Co do pierwszego pytania to masz racje .
Mogles jeszcze strzałki narysować bo nie wiem zabardzo z 3 czy tam jest Ruch w lewo czy prawo ;d
Siema.
Nazywam się Dawid i mam 16lat. ;D

Moge powiedzieć że znam się na jeździe ! Oczywiście Pasja ;D

Jeśli coś źle pisze w postach to proszę o wytłumaczenie ponieważ jeszcze nie mam prawa jazdy
Daavid_94

Re: Skrzyżowanie i skręcanie. Pasy

Postprzez scorpio44 » wtorek 25 maja 2010, 13:33

forii napisał(a):-pojazd nr 2 domyślam się że jedzie tym pasem co jechał.

Niekoniecznie, bo teoretycznie może na skrzyżowaniu zmienić pas na 3 (nie ma zakazu zmiany pasa na skrzyżowaniu). Musi jednak pamiętać, że wykonuje wtedy manewr zmiany pasa, a co za tym idzie, ciążą na nim pewne obowiązki z tym związane.

Daavid_94 napisał(a):Mogles jeszcze strzałki narysować bo nie wiem zabardzo z 3 czy tam jest Ruch w lewo czy prawo ;d

Przecież jest znak pionowy.
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze