Nakaz skrętu w prawo za znakiem

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez bac » środa 28 kwietnia 2010, 01:34

Rozporządzenie napisał(a):2. Znaki, o których mowa w ust. 1, obowiązują na najbliższym skrzyżowaniu lub w miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy.

bac napisał(a):Jest napisane: w najbliższym miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy.

sjakubowski napisał(a):Gdzie jest tak napisane? Otóż to - nigdzie (chyba, że już późna pora jest...)

:shock:
Ja wiem, że język polski nie jest łatwy, ale bez przesady...

Tak, oczywiście, że ustawodawcy chodziło o to, że możesz sobie wybrać: najbliższe skrzyżowanie albo dowolne inne miejsce na świecie. :?
A teraz czas się solidnie wyspać.

Radosna napisał(a):wystarczy myśleć logicznie, skoro znak stoi przed miejscem gdzie mam możliwość zmiany kierunku jazdy, to dotyczy tego miejsca

No właśnie dlatego piszę, że dotyczy najbliższego "miejsca". Boże...
bac

Postprzez Radosna » środa 28 kwietnia 2010, 01:38

bac - ja Cię popieram rękami i nogami :D
ale wiesz jak to jest , zaraz wyjdzie dyskusja, że jest mowa o najbliższym skrzyżowaniu, ale już nie najbliższym miejscu (czyli o najbliższym kwadracie, ale nie najbliższym prostokącie ;)
sjakubowski napisał(a):
Skoro tak, to mamy dwie możliwości (Rys. z drogami gruntowymi):
1. Twoją (Waszą) - iż mogę sobie wybrać możliwość skrętu i skręcę np. w drugą drogę gruntową (czyli w drugą możliwość zmiany kierunku jazdy)

sorry , moja możliwość jest inna, możesz wybrać mozliwość w obrębie jednego miejsca, a nie miejsce gdzie występuje mozliwość :)

sjakubowski napisał(a):2. Moją - nie mogę sobie wybrać i mogę skręcić tylko w pierwszą drogę gruntową (czyli pierwszą możliwość zmiany kierunku jazdy)

Jak to się ma do głównej sytuacji z pierwszego postu?

ano nijak się ma, bo nie zrozumiałeś mojej możliwości

sjakubowski napisał(a):
Radosna napisał(a):Liczy się możliwość zmiany kierunku, skoro jej nie masz na skrzyżowaniu, to logiczne, że kierunku nie zmienisz :)
A jeśli mam ją na skrzyżowaniu to się liczy czy nie liczy?

Pozdrawiam.

oczywiście, że się liczy
Spaaaaaaaaaaaaaaaaaać :) jak jutro zaśpię na zajęcia, to się chyba posiekam :)

post edytowany przez moderatora (poprawione cytaty)
Ostatnio zmieniony środa 28 kwietnia 2010, 01:44 przez Radosna, łącznie zmieniany 1 raz
12.05.09 - początek kursu/10.06.09 - 1 jazda/10.08.09 - 1 podejście: teoria +, plac +, miasto -/3.09.09 - 2 podejście: plac +, miasto +/10.09.09 - przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne :)/16.09.2009 - prawo jazdy do odbioru w Urzędzie :D
Radosna

Postprzez sjakubowski » środa 28 kwietnia 2010, 01:42

Moment!

Ustaliliśmy, że:
  • C2 dotyczy najbliższego skrzyżowania,
  • na owym skrzyżowaniu znajdują się różne możliwości zmiany kierunku jazdy.

Skoro skrzyżowanie nie jest typowe - cztero-wlotowe, i nie rozstrzyga w którą jezdnię należy skręcić, należy sobie pomóc owymi możliwościami zmiany kierunku jazdy, które jak ustaliliśmy występują na skrzyżowaniu.

Zatem dlatego w przykładzie z drogami gruntowymi, według Was, mogę wybrać TYLKO pierwszą drogę gruntową i w nią skręcić, a na owym skrzyżowaniu - mogę wybrać sobie zarówno pierwszą drogę w prawo jak i drugą?

Radosna napisał(a):Liczy się możliwość zmiany kierunku, skoro jej nie masz na skrzyżowaniu, to logiczne, że kierunku nie zmienisz :)
sjakubowski napisał(a):A jeśli mam ją na skrzyżowaniu to się liczy czy nie liczy?
Radosna napisał(a):oczywiście, że się liczy
Skoro się liczy, to dlaczego na drogach gruntowych mogę skręcić tylko w pierwszą w prawo, a na skrzyżowaniu mogę sobie już wybierać? Co się zmieniło?

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony środa 28 kwietnia 2010, 01:47 przez sjakubowski, łącznie zmieniany 1 raz
sjakubowski

Postprzez sankila » środa 28 kwietnia 2010, 01:47

sjakubowski napisał(a):z tabliczki T wynika jednak, iż są to dwie osobne jezdnie (już od środka).

Z tabliczki T wynika, że mamy tu 5 dróg, których wspólną częścią jest skrzyżowanie. I kierunek zmieniam w obrębie skrzyżowania, a nie, gdy z niego wyjeżdżam.

Może odpowiedz mi na następujące pytania:
1/ czy auto, jadące drogą główną, z lewej strony, może skręcić w zieloną drogę, czy musi wjechać w czerwoną (ma strzałki kierunkowe na wprost)?
2/ czy pojazdy, jadące z górnej drogi, które dla odmiany mają strzałkę w lewo, mogą skręcić w zielona drogę (czyli w prawo) czy również mają pojechać czerwoną?
sankila

Postprzez Radosna » środa 28 kwietnia 2010, 01:50

sjakubowski napisał(a):Moment!

Ustaliliśmy, że:
  • C2 dotyczy najbliższego skrzyżowania,
  • na owym skrzyżowaniu znajdują się różne możliwości zmiany kierunku jazdy.
Skoro skrzyżowanie nie jest typowe - cztero-wlotowe, i nie rozstrzyga w którą jezdnię należy skręcić, należy sobie pomóc owymi możliwościami zmiany kierunku jazdy, które jak ustaliliśmy występują na skrzyżowaniu.

tak sjakubowski, ale podkreslam mozliwościami (czyli se wybierasz), a nie MIEJSCAMI gdzie występuje możliwość (czyli druga część zapisu)

sjakubowski napisał(a):Zatem dlatego w przykładzie z drogami gruntowymi, według Was, mogę wybrać TYLKO pierwszą drogę gruntową i w nią skręcić, a na owym skrzyżowaniu - mogę wybrać sobie zarówno pierwszą drogę w prawo jak i drugą?

Tak

sjakubowski napisał(a):Skoro się liczy[/b], to dlaczego na drogach gruntowych mogę skręcić tylko w pierwszą w prawo, a na skrzyżowaniu mogę sobie już wybierać? Co się zmieniło?
Miejsce
12.05.09 - początek kursu/10.06.09 - 1 jazda/10.08.09 - 1 podejście: teoria +, plac +, miasto -/3.09.09 - 2 podejście: plac +, miasto +/10.09.09 - przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne :)/16.09.2009 - prawo jazdy do odbioru w Urzędzie :D
Radosna

Postprzez sjakubowski » środa 28 kwietnia 2010, 01:57

sankila napisał(a):Może odpowiedz mi na następujące pytania:

Czy chodzi Ci o taką sytuacje? Jeśli tak odpowiem rano.
Obrazek

sjakubowski napisał(a):Co się zmieniło?
Radosna napisał(a):Miejsce
I owe miejsce zmieniło całkowicie znaczenie (interpretację) znaku drogowego? Hmm... bardzo ciekawe...

Dobrej nocy życzę.

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez Radosna » środa 28 kwietnia 2010, 02:03

sjakubowski napisał(a):I owe miejsce zmieniło całkowicie znaczenie (interpretację) znaku drogowego?

Nie, interpretacja jest nadal taka sama, znak dotyczy MIEJSCA (więc nie możesz sobie go wybrać)-patrz droga gruntowa, choćby ono jedno (MIEJSCE) miało milion możliwości zmiany kierunku jazdy-patrz skrzyżowanie.

W przypadku rysunku z drogami gruntowymi masz 3 MIEJSCA, znak stoi przed pierwszym MIEJSCEM i w tym MIEJSCU skręcasz w prawo, w przypadku skrzyżowania masz 1 MIEJSCE i przed nim stoi znak i w tym MIEJSCU skręcasz w prawo (którekolwiek "prawo" byś nie wybrał i tak skręcisz w prawo) . Co tu jeszcze wyjaśniać?
Radosna

Postprzez asfalt » piątek 14 maja 2010, 17:38

Pytałem znajomego policjanta i stwierdził, że można skręcić w obie drogi.
asfalt

Postprzez scorpio44 » sobota 15 maja 2010, 20:50

No skoro znajomy policjant tak twierdzi, to chyba nie ma już żadnych wątpliwości. :mrgreen:
scorpio44

Postprzez kg1956 » poniedziałek 17 maja 2010, 09:25

cman napisał(a):
Rozporządzenie napisał(a):§ 35. 1. Znaki:
(...)
2) C-2 "nakaz jazdy w prawo za znakiem",
(...)
zobowiązują kierującego do ruchu w kierunku zgodnym ze strzałkami; znaki te mogą być umieszczone na przedłużeniu osi drogi (jezdni) lub na samej jezdni.

Na razie wiemy, że mamy jechać w prawo i że mamy to zrobić za znakiem. Ale gdzie konkretnie za znakiem jeszcze nie wiemy, więc czytamy dalej:

Rozporządzenie napisał(a):2. Znaki, o których mowa w ust. 1, obowiązują na najbliższym skrzyżowaniu lub w miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy.

I teraz już wiemy, że mamy to zrobić na najbliższym skrzyżowaniu lub w miejscu niebędącym skrzyżowaniem, w którym występuje możliwość zmiany kierunku jazdy, w zależności od tego co wystąpi pierwsze.
Mamy więc skrzyżowanie, więc znak ten ma zastosowanie na skrzyżowaniu. Na tym skrzyżowaniu fizycznie możemy skręcić w jedną drogę w lewo, pojechać w jedną drogę prosto i skręcić w jedną z dwóch dróg w prawo. Więc stosując się do znaku musimy skręcić w prawo, a więc możemy skręcić w jedną z dwóch dróg po prawej.

Dokładnie tak. Podpisuję się pod tym obiema rękami. Nie bardzo rozumiem jak można to inaczej interpretować!
kg1956

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze