Czy inwalidzie z wyraźnym kalectwem muszę ustąpić...

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Czy inwalidzie z wyraźnym kalectwem muszę ustąpić...

Postprzez karampuk » czwartek 06 maja 2010, 03:42

... nawet gdy przechodzi w miejscu niedozwolonym?
karampuk

Re: Czy inwalidzie z wyraźnym kalectwem muszę ustąpić...

Postprzez WOJO » czwartek 06 maja 2010, 07:43

karampuk napisał(a):... nawet gdy przechodzi w miejscu niedozwolonym?

Ten temat już się tu przewinął i zdania jak zwykle były podzielone. Ja osobiście ustępuję, także kiedy jest nie na przejściu :)
WOJO

Postprzez Cyberix » czwartek 06 maja 2010, 08:16

W testach jest pytanie odnośnie osoby poruszającej się z biała laską, wtedy faktycznie trzeba ustępować. Ale co z innymi inwalidami?
Cyberix

Postprzez BOReK » czwartek 06 maja 2010, 10:55

Do ustawy zajrzeć to nie łaska? Artykuł 26 ustęp 7, miłej lektury.
BOReK

Postprzez Cyberix » czwartek 06 maja 2010, 11:07

Kod: Zaznacz cały
7. W razie przechodzenia przez jezdnię osoby niepełnosprawnej, używającej specjalnego znaku, lub osoby o widocznej ograniczonej sprawności ruchowej, kierujący jest obowiązany zatrzymać pojazd w celu umożliwienia jej przejścia.
Co racja to racja.
Cyberix

Postprzez shershen_OLD » sobota 15 maja 2010, 00:12

W ogóle to jest nienormalne. Mam kolegę, który ma którąś tam grupę inwalidzką i zwyczajnie nadużywa tego przywileju, pchając się pod samochód na czerwonym, czy przełażąc obok pasów. Dla mnie to ona stwarza zagrożenie.
shershen_OLD

Postprzez tristan » sobota 15 maja 2010, 11:23

sherszen napisał(a):W ogóle to jest nienormalne. Mam kolegę, który ma którąś tam grupę inwalidzką i zwyczajnie nadużywa tego przywileju, pchając się pod samochód na czerwonym, czy przełażąc obok pasów. Dla mnie to ona stwarza zagrożenie.

Ale tego mu nie wolno. Grupa inwalidzka nie upoważnia do łamania czerwonego światła, wychodzenia tuż przed nadjeżdżający samochód czy też przechodzenia w miejscach niedozwolonych.

Poza tym, przywileje dotyczą nie ,,jakiejśtam grupy inwalidzkiej'' na np. wątrobę, a kalek czyli niepełnosprawnych ruchowo. No i ew. z upośledzeniami widzenia. Z tego co piszesz, ma on upośledzenie umysłowe, a to inna bajka.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Powrót do Sytuacje na drodze