Skrzyżowanie równorzędne - pytanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez BlueDevil » środa 05 maja 2010, 19:23

ilto napisał(a):Najlepiej by bylo gdyby tam staly znaki stop ( z kazdej strony). Pierwszenstwo by mial ten, ktory by dojechal do tego skrzyzowania pierwszy. I byloby po klopocie. nie rozumiem dlaczego w Polsce tak malo jest skrzyzowan z takim zastosowaniem.

ciekawa interpretacja znaku STOP
BlueDevil

Postprzez dylek » środa 05 maja 2010, 19:33

scorpio44 - kolega pewnie po USA troszkę jeździł.... tam często są skrzyżowania, gdzie każdy dojazd ma STOP. I to działa.. Pierwszy przejeżdża ten, co pierwszy dojechał.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez athlon » środa 05 maja 2010, 23:07

piotrekbdg napisał(a):
kamil87 napisał(a):Nie chciałem zakladać nowego tematu ale mam pytanie odnośnie skrzyżowania ...więc tak widząc znak A-5
Obrazek

to mam rozumieć , że obowiązuje zasada prawej strony nawet mimo jeśli będzie już jakieś auto na skrzyżowaniu a ja np będę wjeżdżał na skrzyżowanie z prawej strony tak ? to tyczy się mnie gdy ja zobaczę będąc już na skrzyżowaniu kogoś z mej prawej strony ?

:)

Czy ktoś może mi to przetłumaczyć na polski współczesny? Czytałem 2 razy i przyznaję bez bicia nic nie kumam...

no to tłumaczę:
Nie chciałem zakladać nowego tematu ale mam pytanie odnośnie skrzyżowania
korzystając z okazji zadam swoje pytanie
więc tak widząc znak A-5
w przypadku gdy przed skrzyżowaniem ustawiony jest znak A-5
to mam rozumieć
czy dobrze myślę
że obowiązuje zasada prawej strony nawet mimo jeśli będzie już jakieś auto na skrzyżowaniu a ja np będę wjeżdżał na skrzyżowanie z prawej strony tak ?
np. że będę miał pierwszeństwo przed pojazdem znajdującym się już na skrzyżowaniu, jeżeli będę dojeżdżał z jego prawej strony?
to tyczy się mnie
czy ja też będę musiał
gdy ja zobaczę będąc już na skrzyżowaniu kogoś z mej prawej strony ?
ustąpić pierwszeństwo przejazdu pojazdowi zbliżającemu się z mojej prawej strony, gdy ja już zdążę wjechać na skrzyżowanie?

To chyba najdokładniejsze przetłumaczenie tego co kolega miał na mysli
athlon

Postprzez lith » środa 05 maja 2010, 23:21

To jak juz przetłumaczone to moja odpowiedź jest gdzieś tam na górze :P
lith

Postprzez ilto » sobota 08 maja 2010, 12:01

Cyberix napisał(a):
ilto napisał(a):Najlepiej by bylo gdyby tam staly znaki stop ( z kazdej strony).
To nie jest dobry pomysł, ponieważ na tym forum jest całkiem sporo osób lansujących olewanie znaku STOP jako zupełnie niepotrzebnego bowiem to kierujący wie lepiej czy się zatrzymać czy nie. Po co mu jakieś dziwne znaki...

Na takich "lepiej jezdzacych, wiedzacych" to szkoda gadac. W koncu po to sa znaki zeby je przestrzegac. Idac takim tokiem myslenia pewnie niedlugo zaczna olewac swiatla...no bo po co zatrzymywac sie na czerwonym.

lith napisał(a):A nawet jak se zatrzymasz to co to zmienia? Na takich skrzyżowaniu jakby sie spotkały więcej niz 2 samochody to by był totalny chaos. Po to wymyślono prawą stronę, żeby nie było kto pierwszy ruszy. A STOP przy dobrej widoczności to tylko marnowanie czasu i paliwa.

Uwierz mi takie skrzyzowania maja sens i nie powoduja chaosu. Widze, ze kolega to chyba z tych olewajacych znak STOP. Skoro tam juz jest to czemus to sluzy i nie powinnismy kwestionowac jego ustawienia.
"Marnowanie czasu i paliwa" tak myslac w ogole nie powinnismy jezdzic samochodami, no bo przeciez za kazdym razem sie cos zuzywa.
Wrcajac jeszcze do przedstawionej wyzej sytuacji na drodze. Znaki STOP powoduja, ze nikt nie wymusza pierwszenstwa Nie ma problemu z zasada prawej strony, ze majac poczatkowo wolna dojezdzam do srodka i nagle sie okazuje, ze jednak musze przepuscic bo juz zajeta.....tarasujac przy tym skrzyzowanie

dylek napisał(a):scorpio44 - kolega pewnie po USA troszkę jeździł.... tam często są skrzyżowania, gdzie każdy dojazd ma STOP. I to działa.. Pierwszy przejeżdża ten, co pierwszy dojechał.

Troche jezdzilam i bardzo sobie chwale takie rozwiazanie.
ilto

Postprzez lith » sobota 08 maja 2010, 12:09

Nie wiem w czym ma być ona lepsza od reguły prawej strony. Wtedy widząc, że mam pusto nie muszę się zatrzymywać, z daleka już wiem komu będę musiał ustąpić. jakoś zatrzymywanie na każdym skrzyżowaniu nie przekonuje mnie.
lith

Postprzez scorpio44 » sobota 08 maja 2010, 19:15

Tak w ogóle to zacznijmy od tego, że nasze przepisy nie dopuszczają takiego rozwiązania, a raczej nie przewidują takiej sytuacji, żeby na skrzyżowaniu były 4 drogi podporządkowane i żadnej z pierwszeństwem. ;) Tym bardziej mnie ciekawi, gdzie takie widziałeś, skoro napisałeś:
ilto napisał(a):nie rozumiem dlaczego w Polsce tak malo jest skrzyzowan z takim zastosowaniem.

Wynika z tego, że jakieś spotkałeś.
scorpio44

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze