strefa zamieszkania-wyjazd-kolizja

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

strefa zamieszkania-wyjazd-kolizja

Postprzez OkońEmil » środa 05 maja 2010, 00:59

Witajcie.
Właśnie się zarejestrowałem, ale od razu chciałem się podzielić pewnym zdarzeniem drogowym, które to - jak zdążyłem sprawdzić - sprawia wiele problemów.

Kilka minut temu bum, więc wychylam się za okno i widzę, że dwie taksówki stoją tuż po kraksie na środku skrzyżowania. Problem polegał na tym, że jedna z nich wyjeżdżała ze strefy zamieszkania (osiedlowej), skręcając w prawo, druga natomiast poruszała się po zwykłej drodze jednokierunkowej, mijając po prostu skrzyżowanie z tą dróżką osiedlową.
Pierwszy wyskoczył kierowca "osiedlówki" mówiąc dość głośno 'brawo dla tego pana", po czym zadzwonił na policję przedstawiając się jako poszkodowany. Dopiero później koledzy po fachu musieli mu wyjaśnić, że skoro wyjeżdżał ze strefy zamieszkania, to miał obowiązek ustąpić pierwszeństwa wszelkim pojazdom znajdującym się na drodze, na którą próbował wjechać.

To mi9 przypomniało, jak mało ludzi orientuje się, jak należy się zachować przy wyjeździe z takiej strefy, ale jednocześnie chciałbym spytać, bowiem odpowiedzi na to pytanie nie znalazłem.

Co w przypadku wyjazdu ze strefy osiedlowej (kończy się) w sieci dróg ze strefą ograniczonej prędkości (30)? Obie strefy ze sobą sąsiadują, a znajdując się w str. ograniczonej prędkości jesteśmy obowiązani ustąpić pierwszeństwa wszystkim, którzy znajdują się na skrzyżowaniach z prawej strony. Czy tak samo jest (mi się wydaje, że odwrotnie, bowiem str. zamieszkania to przecież tak jak wewnętrzna) kiedy w str. ogr. pr. na skrzyżowaniu po prawej stronie będzie wyjazd ze str. zamieszkania? W moim rozumieniu, nawet jeśli jesteśmy w strefie jedziemy z pierwszeństwem, a ten, kto wyjeżdża ze strefy zamieszkania ustępuje nam pierwszeństwa.

Cóż, chciałem się podzielić tym świeżym doświadczeniem, przy okazji pytając o tę kwestię, oraz serdecznie się przywitać.
pzdr, OkońEmil
OkońEmil

Re: strefa zamieszkania-wyjazd-kolizja

Postprzez tristan » środa 05 maja 2010, 03:00

OkońEmil napisał(a):Co w przypadku wyjazdu ze strefy osiedlowej (kończy się) w sieci dróg ze strefą ograniczonej prędkości (30)? Obie strefy ze sobą sąsiadują, a znajdując się w str. ograniczonej prędkości jesteśmy obowiązani ustąpić pierwszeństwa wszystkim, którzy znajdują się na skrzyżowaniach z prawej strony.

Skąd taki wniosek? Strefa ograniczonej prędkości to strefa ograniczonej prędkości i tyle. Mogą w niej występować zarówno skrzyżowania równorzędne, jak i skrzyżowania ze znakami. Poza tym, wyjazd ze strefy zamieszkania jest włączaniem się do ruchu i taki wyjazd nijak nie jest równorzędny, nawet jeśli pozostałe wloty skrzyżowania są równorzędne.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez OkońEmil » środa 05 maja 2010, 09:21

ok, wielkie dzięki. Pozdrawiam.
OkońEmil

Powrót do Sytuacje na drodze