Kierunkowskazy na rondzie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 03 maja 2010, 23:05

Te samochody co jadą od strony dworca, to sygnalizują czy zjeżdżają pierwszym zjazdem jak jest narysowane czy drugim zjazdem w kierunku partyzantów.

No a pojazd brązowy co niby na sygnalizować i jak?
piotrekbdg

Postprzez lesior » wtorek 04 maja 2010, 07:58

Pojazd brązowy ma sygnalizować prawym kierunkowskazem, że wyjeżdża z ruchu okrężnego. Czy to jest pierwszy czy drugi zjazd. Po minięciu pierwszego zjazdu włącza prawy kierunkowskaz, sygnalizując tym samym wyjazd drugim zjazdem.
lesior

Postprzez Cyberix » wtorek 04 maja 2010, 09:06

Ok, widzę, że niektórzy w ogóle nie widzą znaków poziomych i pasów kierunkowych...
Cyberix

Postprzez lesior » wtorek 04 maja 2010, 09:29

Ty nie włączasz kierunkowskazu ot tak. Przecież kierowca z boku nie musi wiedzieć, że są pasy do jazdy na wprost. Ty po prostu informujesz kierowców oczekujących na wjazd w ruch okrężny co masz zamiar zrobić.
lesior

Postprzez phot » wtorek 04 maja 2010, 09:31

Temat wielokrotnie maglowany. Doszlismy ostatnio calym forum do wniosku ze trzeba indywidualnie dostosowywac sie do miasta ja nie bede wyrazal mojego zdania co do powyzszych sytuacji bo nie chce mi sie zaczynac znowu tej dyskusji.

Powiem tyle: trzeba poczytac przepisy ruchu drogowego (w ktorych i tak nie ma wszystkiego;) ) a nie powolywac sie na zaslyszane opinie bo nie kazdy nawet instruktor zna przepisy tylko jezdza wedle swojego "widzimisie"..
Pozdrawiam
phot

Postprzez Cyberix » wtorek 04 maja 2010, 09:55

lesior napisał(a):Ty nie włączasz kierunkowskazu ot tak. Przecież kierowca z boku nie musi wiedzieć, że są pasy do jazdy na wprost. Ty po prostu informujesz kierowców oczekujących na wjazd w ruch okrężny co masz zamiar zrobić.

Świetnie, oczywiście sygnalizacji świetlnej także nie dostrzegasz... gratuluję sokolego wzroku!
Cyberix

Postprzez lesior » wtorek 04 maja 2010, 10:01

Oczywiście, że jeśli sygnalizacja jest włączona to nie używamy kierunkowskazu. Ja cały czas pisałem przy założeniu, że sygnalizacja jest wyłączona. Przepraszam za niedopowiedzenie z mojej strony.
lesior

Postprzez piotrekbdg » wtorek 04 maja 2010, 11:34

Oczywiście, że jeśli sygnalizacja jest włączona to nie używamy kierunkowskazu.

Jaki przepis stanowi o tym, że ewentualne użycie kierunkowskazu określa obecnośc tudzież brak sygnalizacji świetlnej? Poproszę o zacytowanie.
piotrekbdg

Postprzez lith » wtorek 04 maja 2010, 14:20

@lesior
pasy masz wyrysowane, kierowcy z boku widza jakie pasy są wyrysowane. pasa nie zmieniasz, kierunku nie zmieniasz (pas do jazdy prosto), nie wiem co chcesz sygnalizować.

(da się to dokleić do tamtego o rondach?)
lith

Postprzez BlueDevil » wtorek 04 maja 2010, 16:42

lesior napisał(a):Oczywiście, że jeśli sygnalizacja jest włączona to nie używamy kierunkowskazu.

to jest dobre, kolejny odcinek programu "wujek dobra rada"
powinni ewidentnie dopisac do kodeksu
BlueDevil

Postprzez archis_p » wtorek 04 maja 2010, 17:27

lesior napisał(a):
Film 1
Film 2

Jestem przerażony! To się po prostu w głowie nie mieści!

Co za bełkot!! I to zastępca dyr. WORDU! Przed kamerą! Taki bełkot!!! Jeszcze z elką na dachu idiota jedzie; kolejne wykroczenie!!!

Ten filmik to gwałt na widzu! Czuję się zgwałcony!

Współczuję osobom egzaminowanym przez tego idiotę...
archis_p

Postprzez scorpio44 » wtorek 04 maja 2010, 18:34

Zapraszam do zapoznania się z wieloma istniejącymi już wątkami na temat kierunkowskazów na rondach. Nie ma potrzeby rozpoczynać kolejnej dyskusji. O panu Kądziołce również już było. ;)

lith napisał(a):da się to dokleić do tamtego o rondach?

No właśnie niestety nie ma takiej opcji. :(
scorpio44

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze