znaki -interpretacja

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

znaki -interpretacja

Postprzez Junior59 » środa 27 stycznia 2010, 15:07

Czesc:) mam takie pytanko aby jaki kolwiek znak tyczył się mnie to muszę go mieć po prawej stronie drogi tak?

tzn tutaj jak znak były by TYLKO na wysepce to moge skrecic tam gdzie pokazuje żółta szczałka? bo znak mam po lewej ale juz nie mogę skrecic tam gdzie mam brązową szczałkę bo znak bedzie po prawej ?

jak znak był były by jeszcze po prawej (na rys w kwadracie) to nie mogę wcale skrecic w prawo ?

http://img509.imageshack.us/img509/4340/beztytuuzc.png
Junior59

Re: znaki -interpretacja

Postprzez dawgoly » środa 27 stycznia 2010, 16:51

Junior59 napisał(a):Czesc:) mam takie pytanko aby jaki kolwiek znak tyczył się mnie to muszę go mieć po prawej stronie drogi tak?
tzn tutaj jak znak były by TYLKO na wysepce to moge skrecic tam gdzie pokazuje żółta szczałka?

Tak

Junior59 napisał(a):bo znak mam po lewej ale juz nie mogę skrecic tam gdzie mam brązową szczałkę bo znak bedzie po prawej ?

Tak

Junior59 napisał(a):jak znak był były by jeszcze po prawej (na rys w kwadracie) to nie mogę wcale skrecic w prawo ?

Tak :)

post edytowany przez moderatora
dawgoly

Re: znaki -interpretacja

Postprzez sjakubowski » środa 27 stycznia 2010, 17:33

Junior59 napisał(a):Czesc:) mam takie pytanko aby jakikolwiek znak tyczył się mnie to muszę go mieć po prawej stronie drogi tak?

Nie. Zauważ, że niektóre znaki (np. znak C9 "nakaz jazdy z prawej strony") jest z lewej strony i Ciebie dotyczy :-)
Ale to nie tylko ten. Znaki stawiane po lewej stronie, są powtórzeniem znaku ustawione wcześniej po prawej - mimo to, one również dotyczą Kierującego, mimo, iż są po jego "lewej" stronie.

Junior59 napisał(a):tzn tutaj jak znak byłyby TYLKO na wysepce to moge skrecic tam gdzie pokazuje żółta szczałka?

Tak.

Junior59 napisał(a):jak znak był były by jeszcze po prawej (na rys w kwadracie) to nie mogę wcale skręcic w prawo?

Tak

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez Junior59 » środa 27 stycznia 2010, 18:53

sjakubowski, co do tego się zgadzam :) ale głównie mi chodzi o zakaz wjazdu, zakaz ruchu w oku kierunkach, te muszą być z prawej strony by tyczyły się mnie ;)

miłego wieczoru ;)
Junior59

Postprzez sjakubowski » środa 27 stycznia 2010, 18:58

Zgadza się, ale nie określiłeś dokładnie o jakie znaki Ci chodzi :-)

Również życzę miłego wieczoru.

Pozdrawiam!

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 8.)
sjakubowski

Postprzez Junior59 » czwartek 28 stycznia 2010, 12:55

a mógł byś podać przykłady innych takich znaków które są po lewej a tyczą się mnie?

ja mogę podac takie jak :zakaz zawracania, zakaz skrętu w lewo jakies jeszcze ?
Junior59

Postprzez pery3 » czwartek 28 stycznia 2010, 20:36

Junior59 napisał(a):a mógł byś podać przykłady innych takich znaków które są po lewej a tyczą się mnie?

''koniec strefy zamieszkanie''
pery3

Postprzez bruno666 » piątek 29 stycznia 2010, 09:13

Junior59 napisał(a):ale głównie mi chodzi o zakaz wjazdu, zakaz ruchu w oku kierunkach, te muszą być z prawej strony by tyczyły się mnie ;)

Nie.
...
bruno666

Postprzez suchy2604 » czwartek 04 lutego 2010, 22:43

Junior59 napisał(a):a mógł byś podać przykłady innych takich znaków które są po lewej a tyczą się mnie?

''zakaz zatrzymywania się''

post edytowany przez moderatora (poprawiony cytat)
suchy2604

Powrót do Sytuacje na drodze