Parkowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Parkowanie

Postprzez kasjopeja » niedziela 22 listopada 2009, 23:59

Intrygują mnie dwie sytuacje parkowania, jakoś nie znalazłam ściśle zakazów, które zabraniałyby parkowania jak na załączonych zdj. Na pierwszym samochody naruszają pas zieleni, tzn. trawnik (zachowując oczywiście 1,5 dla pieszych). Na drugim samochód wjeżdża na chodnik odgrodzony zielenią od jezdni.

Obrazek

i drugie zdj.
Obrazek
kasjopeja

Postprzez rocko19 » poniedziałek 23 listopada 2009, 12:47

Co do 1 zdjęcia to myślę że narusza KW.

Art. 144. § 1. Kto na terenach przeznaczonych do użytku publicznego niszczy lub uszkadza roślinność albo depcze trawnik lub zieleniec lub też dopuszcza do niszczenia ich przez zwierzęta znajdujące się pod jego nadzorem,
podlega karze grzywny do 1.000 złotych albo karze nagany.
§ 2. Kto usuwa, niszczy lub uszkadza drzewa lub krzewy stanowiące zadrzewienie przydrożne lub ochronne albo żywopłot przydrożny,
podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
§ 3. W razie popełnienia wykroczenia określonego w § 1 lub 2 można orzec nawiązkę do wysokości 500 złotych.

Co do 2 zdjęcia to niewiem, musiałbym widzieć całośc, gdzie te auto stoi, itp.. ale na 1 rzut oka to zdaje mi sie że stoi w niedozwolonym miejscu.
rocko19

Postprzez BOReK » poniedziałek 23 listopada 2009, 13:09

Wygląda to trochę jak ścieżka rowerowa, ale dopóki nie zobaczę znaku albo szerszego ujęcia to nie powiem, że gościu stoi w niedozwolonym miejscu. ;)
BOReK

Postprzez sjakubowski » poniedziałek 23 listopada 2009, 14:08

Co do zdjęcia nr 2:

Art. 47. 1. Dopuszcza się zatrzymanie lub postój na chodniku kołami jednego boku lub przedniej osi pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t, pod warunkiem że:
1. na danym odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju;
2. szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest taka, że nie utrudni im ruchu i jest nie mniejsza niż 1,5 m;
3. pojazd umieszczony przednią osią na chodniku nie tamuje ruchu pojazdów na jezdni.

2. Dopuszcza się, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 pkt 2, zatrzymanie lub postój na chodniku przy krawędzi jezdni całego samochodu osobowego, motocykla, motoroweru lub roweru. Inny pojazd o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t może być w całości umieszczony na chodniku tylko w miejscu wyznaczonym odpowiednimi znakami drogowymi.

W tym przypadku pojazd, który jest widoczny na zdjęciu, nie jest zaparkowany przy krawędzi jezdni, więc stoi nie prawidłowo.

Co do zdjęcia nr 1 było już opisane - też stoi nie prawidłowo.

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez scorpio44 » środa 25 listopada 2009, 13:40

Przede wszystkim to z opisu zrozumiałem, że na drugim rysunku pojazd, żeby móc stanąć tak, jak stoi, również musiał najpierw przejechać przez zieleń. A więc narusza to samo, co pierwszy.
scorpio44

Postprzez kasjopeja » piątek 04 grudnia 2009, 18:48

Scorpio- poj. 2 nie przejeżdżał przez zieleń :), sorry za nieścisłość. Samochód wjechał z jezdni i wjechał głęboko w chodnik. Załóżmy, ze nie ma tam drogi dla rowerów.

Mimo wszystko jednak nie powinien on tam stać bo nie stoi przy krawędzi jezdni, jak ktoś zauważył.
kasjopeja

Powrót do Sytuacje na drodze